Hoću li otići u pakao ako se razvedem?

Razvod neće poslati nikoga u pakao, kao što niti jedan grijeh neće poslati osobu u pakao. Svejedno, Bog jasno kaže kako On mrzi razvod.

Postoji mnoštvo netočnih predodžbi kada se govori o paklu. Mnogi od nas vjeruju da se moramo suzdržavati od činjenja određenih djela, kako bismo izbjegli odlazak u pakao.

Iako su mnogi kršćanski krugovi izjednačili razvod s odlaskom u pakao, to nije biblijski utemeljeno. Razvod neće poslati nikoga u pakao, kao što niti jedan grijeh neće poslati osobu u pakao.

Koncept pakla

Razvod neće sam po sebi poslati osobu u pakao. Jedini grijeh zbog kojeg osoba može otići u pakao jest ako ne prihvati Krista kao svog osobnog Spasitelja i Gospodina. Krist je jedini put spasenja, kao što nam On sam govori: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.“ (Ivan 14, 6) Kao što nam Gospodin govori, On je jedini Put prema spasenju i vječnom životu. Gospodin je došao, umro za naše grijehe i obnovio naš odnos s Ocem. Ako odaberemo ne prihvatiti Ga, ići ćemo u pakao nakon smrti.

Apostol Pavao uči: „Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spašava. Jer veli Pismo: Tko god u nj vjeruje, neće se postidjeti.“ (Rimljanima 10, 9-11)

Kao što nas Pavao uči, nakon što povjerujem u Krista, postajemo opravdani i spašeni. Otac tada, nakon što pogleda u nas, umjesto da vidi grijeh, On vidi svoga savršenog Sina. Opravdani smo samo po Kristu i grijesi nam mogu biti oprošteni samo ako povjerujemo u Njega.

S obzirom na ovo, niti jedan grijeh nas ne može poslati u pakao, jer odlazak u pakao ili raj ne ovisi o činjenju ”pravednih i dobrih djela”. Umjesto toga, svatko odlučuje o svojoj sudbini ovisno o tome hoće li za vrijeme svojih života povjerovati u Krista ili ne. Ako povjerujemo u Krista i ako povjerujemo da je On umro za naše grijehe, da je bio pokopan i da je uskrsnuo, nakon smrti ići ćemo u raj. No, ako odaberemo ne povjerovati u Krista za vrijeme naših zemaljskih života, nakon smrti ići ćemo u pakao. U konačnici, odluka je u našim rukama: hoćemo li povjerovati u Krista ili ćemo živjeti kao nevjernici?

Nevjera i odbacivanje Krista jedini su grijesi koji će nas poslati u pakao, jer čineći tako odbijamo povjerovati u ono što je Krist učinio za nas. Niti jedan grijeh, poput laganja, požude ili razvoda, neće uzrokovati da osoba ode u pakao.

Na isti način, niti jedno ”dobro djelo”, kao što je pomaganje siromasima, davanje desetaka u crkvama, ljubaznost prema drugima, neće uzrokovati naš odlazak u raj nakon što umremo. Nakon smrti, naša vječnost ovisit će o tome jesmo li povjerovali u Krista ili ne.

Ako odaberemo povjerovati u Krista i ako Ga prihvatimo kao našega Gospodina i Spasitelja, naši grijesi bit će nam oprošteni, imat ćemo obnovljen odnos s Bogom i dobit ćemo vječni život u raju. S druge strane, ako smo odabrali odbaciti Krista, nakon smrti otići ćemo u pakao.

VIDI OVO: Kako izbjeći pakao?

Razvod

Premda razvod neće uzrokovati da bilo tko ode u pakao, Bog jasno kaže kako On mrzi razvod. Biblija nas uči: „Jer ja mrzim otpuštanje žena – govori Jahve, Bog Izraelov – i onog koji nevjerom haljine svoje kalja – govori Jahve nad Vojskama! Poštujte dakle život svoj, ne budite nevjerni!“ (Malahija 2, 16) Kao što Gospodin kaže, čovjek koji se razvede od svoje žene čini nasilje prema toj ženi. Na isti način Krist nas uči sljedeće: „Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.“ (Matej 5, 32) Krist nam u ovom stihu Biblije govori da svatko tko se razvede od svoje žene ili muža, osim zbog seksualnog nemorala, čini grijeh.

Bog je od početka stvorio brak i blagoslovio ga je. Postanak 2, 24 uči: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo.“ To znači da Bog ne želi da se vjenčani parovi razvedu.

Nakon što muškarac i žena sklope brak, to je sveti savez sklopljen ispred Boga. Svrha braka jest zrcaljenje odnosa Krista i Crkve. Kao što se Krist brine za Crkvu, tako se muž treba brinuti o svojoj ženi. (Efežanima 5, 25-28)

Pavao nam govori ove temeljne istine u poslanici Efežanima 5, 25-28. Muževi se trebaju brinuti za svoje žene i trebaju ih voljeti kao što vole svoja vlastita tijela. Žene trebaju poštovati svoje muževe i trebaju ih voljeti. (Efežanima 5, 22-24) U bračnom odnosu, muž i žena trebaju kroz svoj savez prikazivati Krista. Brak nije samo odnos pogodnosti; brak treba biti istinska posvećenost jednog supružnika drugome. Sklapanje braka je velika odluka, nešto što se ne smije shvaćati olako.

Nakon što muškarac i žena sklope brak, oni tada postaju potpuno posvećeni jedno drugome i Kristu. Ako se bračni par odluči na razvod, do razvoda može doći samo ako je jedno od njih počinilo seksualni nemoral ili ako je netko od njih bio nevjeran svome supružniku. Ovdje se ubraja i zlostavljanje.

Razvod iz bilo kojeg drugog razloga nije biblijski utemeljen. S obzirom na to da je Kristov odnos s Crkvom vječan, brak bi trebao trajati doživotno. Vjenčani par trebao bi rješavati svoje probleme i poteškoće, umjesto govora o razvodu svaki puta kada se pojavi neki problem.

VIDI OVO: Razvod i kršćani: Ove su 4 situacije u kojima razvod može biti moguća opcija

Što ovo znači?

S obzirom na sve ovo, razvedena osoba neće ići u pakao. Ako se osoba razvede zbog bilo kojeg razloga osim zbog seksualnog nemorala ili zlostavljanja, to je grijeh. No taj grijeh neće uzrokovati da osoba ode u pakao nakon smrti. Bog mrzi razvod, no osoba ne ide u pakao ako se u svom životu razvede.

Jedini razlog zbog kojeg netko može otići u pakao jest ako ne povjeruje u Krista. Ako ste i vi među njima, možete povjerovati u Krista danas, tako što ćete povjerovati da je umro za vaše grijehe, da je bio pokopan i da je uskrsnuo. (1. Korinćanima 15, 1-4; Ivan 3, 16-17)

Nakon što ste povjerovali u Krista, vaši su vam grijesi oprošteni i ići ćete u raj nakon što umrete. U raju ćete zauvijek biti s Bogom.

Autorica: Vivian Bricker; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com