Hodanje je dobro za zdravlje: 7 razloga zašto trebate hodati svaki dan

Hodanje je dobro za zdravlje jer pruža znatne koristi za kondiciju srca i pluća, slično kao i kod trčanja, plivanja i biciklizma itd.

Nakon određenog vremena smanjuje se srčana frekvencija i u mirovanju, što je dobar znak. Srce jača i postaje otpornije na bolest. Sustavno i redovito hodanje može smanjiti i povišeni krvni tlak.

Ako još uvijek ne vjerujete da je hodanje dobra tjelovježba, evo još nekoliko razloga koji vas mogu namamiti da svoju sadašnju sportsku aktivnost ili fotelju pred televizorom zamijenite hodanjem.

Hodanje je zabavno i lako

U Europi je danas popularno grupno hodanje. Skupi se društvance i svi hodaju prema unaprijed određenom cilju, upoznavajući tako svoju okolinu, dolazeći s njom u mnogo intimniji kontakt, nego kad se juri u automobilu.

Za vrijeme takvog hodanja ima puno druženja, razgovora, smijeha i pjevanja.

Hodanje zdravlje
Foto: Unsplash

Nema sportskih ozljeda.

To je jedna od najvećih razlika između hodanja i drugih sportova. Pri hodanju nema trzaja niti ekstremnih pritisaka, kad se tjelesna težina prenosi sa stopala na stopalo. U trčanju, na primjer, pritisak na stopalo može biti 3 ili više puta veći nego što je stvarna tjelesna težina.

Ako ste zdravi, ne trebate liječnikovu suglasnost prije nego što počnete s programom hodanja.

Međutim, ako se oporavljate od neke bolesti ili ozlijede, konzultirajte svog liječnika. Mnogi stručnjaci tvrde da umjereno hodanje, otprilike jedan sat dnevno, je najbolji način da se organizam uključi u normalni ritam života, nakon, recimo, srčanog ili moždanog udara.

Hodanje može, osim toga, pomoći u kontroli krvnog tlaka i šećerne bolesti. Hodači-početnici trebaju početi s pola sata dnevno, polako hodajući 3 do 5 minuta, radi zagrijavanja. Kasnije nakon nekoliko tjedana, kad se stekla već određena kondicija, počinju se postupno nadodavati minute i kilometri.

Hodanje je zdravo za psihu

Nedavna studija koju su u SAD sproveli specijalisti za sportsku medicinu, i to na grupi ljudi  koji su patili od čestih glavobolja, nervoza i nesanice, pokazala je da je već 15 minuta hodanja relaksiralo mnoge od njih i održavalo ih u tom stanju više od jednog sata. Druga su ispitivanja također utvrdila da se upravo za vrijeme hodanja smanjuje i nervna napetost, olakšava depresija i poboljšava moć koncentracije.

Hodanje kao pomoć za skidanje kilograma

Grupa žena s prekomjernom tjelesnom težinom, koje nisu uspjele smršaviti pomoću raznih dijeta, bile su uključene u program svakodnevnog hodanja, postupno povećavajući vrijeme i distancu hodanja. Kad su žene dostigle napor od pola sata hodanja, masno se tkivo počelo „topiti“.

Ako hodate uspravno, ojačat ćete mišiće koji održavaju dobar položaj tijela, a možda će te se osloboditi i eventualnih bolova u križima.

Hodanje je dobro za srce
Foto: Unsplash

Hodanje je dobro za srce

Ako redovito obavljate vježbu hodanja, koja je dovoljno intenzivna, onda se postižu nemjerljive koristi za srčanu i plućnu kondiciju.

Prednosti hodanja

Ne morate kupovati specijalnu opremu. Sve što trebate vjerojatno već imate u ormaru, osim možda odgovarajućih tenisica za hodanje, koje će te morati kupiti.

Hodanje možete prilagoditi svojem dnevnom rasporedu. Hodanje nije jedna od onih vježbi koje uzmu „komadinu“ od dva sata od vašeg dana. Ako je distanca pogodna možete hodati na posao i s posla. Možete prošetati sa svojim psom. 

Hodati možete bilo gdje i bilo kada. Gradske ulice ili seoski putovi, dan ili noć, kiša, magla ili snijeg – sve su to pogodne situacije za hodanje.

Hodanje je vježba od koje nećete odustati. Prema tome kad vas neki pametan prijatelj ili znanac pozove da malo prohodate, učinite to.

Zaključak

Hodanje, osim što je dobro za zdravlje, može pružiti velika zadovoljstva. Uvijek ima nečeg zanimljivog oko nas što se može zapaziti. Jednostavno, osjećat će te se bolje, a usput možete skinuti i koji kilogram.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE