Trčanje ili hodanje: Što je bolje za mršavljenje?

Trčanje i hodanje su odlični oblici kardiovaskularnih vježbi. Te vježbe su vrlo popularne za mršavljenje kod ljudi koje ne vole teretane. Što je bolje?

Teško se odlučiti za samo jednu od te dvije aktivnosti jer su obje jako dobre za zdravlje i imaju posebne pogodnosti. Jedna je vježba manjeg intenziteta, a druga vas tjera da pomičete svoje fizičke granice.

Koju ćete izabrati ovisi o tome što želite postići. U nastavku otkrijte koja je od ove dvije vježbe bolja za vas i za vaš cilj. 

Kako trčanje i hodanje utječu na zdravlje?

Razlika u trčanju i hodanju jest broj potrošenih kalorija. Obje su vježbe dobre za kardiovaskularno zdravlje, pomažu učiniti mišiće gipkima te poboljšavaju raspoloženje. Uz to mogu povećati vašu izdržljivost, ojačati imunitet i pomoći vam u borbi s kroničnim bolestima. 

Trčanje utječe na zdravlje
Foto: Unsplash

Kako trčanje i hodanje utječu na mršavljenje? 

Ako samo želite izgubiti što više kilograma, onda je trčanje za vas. Hodanje može pomoći pri sagorijevanju kalorija, ali je riječ o manjem broju. Osoba koja je teška 72 kilograma može sagorjeti 600 kalorija ako trči 8 kilometara na sat. 

Ako želite održati zdravu težinu, tada je dovoljno hodati 30 minuta u danu. Osoba koja teži 54 kilograma može hodajući sagorjeti 133 kalorije. Možete brže hodati ako želite potrošiti više kalorija. 

Hodanje
Foto: Pixabay

Što izabrati? 

Ako ste tek nedavno započeli vježbati nakon duge stanke, onda je bolje započeti hodanjem. Kada vam hodanje postane lako, možete početi s ubrzavanjem. Nakon tjedan ili dva možete početi trčati. Dobro je i trčanje u intervalima kojim se gubi još više kalorija.  

Ako imate preko 50 godina te imate problema sa srcem, zglobovima ili mišićima onda se držite hodanja. Trčanje može biti zahtjevno za kukove i tako može pogoršati vaše stanje. 

U konačnici je najvažnije zapamtiti: sama vježba vam neće pomoći pri gubljenju kilograma ako ju ne kombinirate sa zdravom prehranom i ako ne smanjite broj kalorija koje unosite hranom.

PROČITAJTE JOŠ: