Hrana protiv proljeva: Namirnice koje vam mogu pomoći i odmoći

Koja je hrana dobra protiv proljeva? Na svu sreću postoji mnogo vrsta namirnica koje mogu smanjiti simptome proljeva. Ujedno je i mnogo namirnica koje treba izbjegavati kada se javi proljev. 

Ako proljev ne prestaje ni nakon tri dana, osoba treba posjetiti liječnika jer riskira dehidraciju. 

Što je proljev? 

Proljev je stolica koja je više tekuća nego čvrsta ili je mekše teksture. To je čest problem te se može javiti par puta godišnje. Većinom neće trajati dulje od 3 dana. 

Osobe s kroničnim probavnim bolestima, kao što je iritabilno crijevo ili Crohnova bolest, će češće imati proljev. 

Uz dodatak vrlo meke stolice, proljev je povezan i s drugim simptomima kao što su grčevi, nadimanje i bolovi u trbuhu, osjećaj kao da imate mjehuriće u crijevima, nagla potreba za odlaskom na toalet, mučnina, povraćanje te vrućica. 

Ako osoba ima proljev, onda je prehrana ključna. Neke namirnice mogu pomoći smanjiti simptome proljeva dok ga drugi mogu pogoršati. 

Hrana koju trebate jesti ako imate proljev
Foto: Pixabay

Hrana koju trebate jesti ako imate proljev

Dok se oporavljamo od proljeva, osoba treba jesti nezačinjenu i jednostavnu hranu koju je lako probaviti i koja će upiti vodu iz stolice. 

Neke od namirnica koje možete jesti su banane, kuhanu zobenu kašu, kašu od jabuke, čistu bijelu rižu, kruh ili tost, kuhani krumpir, krekere bez začina. 

Ove namirnice mogu biti od posebne pomoći prvi dan proljeva. Mnogo manjih obroka tijekom dana mogu pomoći probavnom sustavu da se ne preoptereti. 

Probiotici

Probiotici, kao što su jogurt i kefir, ponekad mogu pomoći, ali većinom će samo štetiti probavnom sustavu kada vas uhvati napad meke stolice. 

Što piti protiv proljeva?

Tekućina je iznimno važna za oporavak. Osobe koje imaju proljev moraju piti što više vode tijekom dana te trebaju popiti čašu vode nakon svakog odlaska na toalet. Na taj način mogu spriječiti dehidraciju i izbaciti toksine iz tijela. 

No, osim vode, tijelo gubi minerale i elektrolite kroz meku stolicu. Tada je dobro piti tekućine koje sadrže minerale i elektrolite kao što su juhe, kokosova voda, voda s elektrolitima i sportski napitci. 

Koju hranu treba izbjegavati kod proljeva
Foto: Pixabay

Hrana protiv proljeva – što treba izbjegavati?

Mnoge namirnice iritiraju probavni sustav i pogoršavaju proljev. One uključuju: 

Začinjenu hranu

Začinjeni sastojci jako iritiraju probavni sustav. Zbog toga se osobe s proljevom trebaju držati nezačinjene hrane. 

Prženu hranu

Nije preporučljivo jesti prženu ili masnu hranu tijekom oporavka od proljeva. Dodavanje masti i ulja u tijelo može dovesti do povećane osjetljivosti probavnog sustava te simptomi postaju još gori. 

Uvijek je bolje kuhati namirnice. 

Slatke namirnice i umjetna sladila

Šećeri koji dolaze do crijeva mogu narušiti ravnotežu bakterija i pogoršati proljev. Treba izbjegavati pijenje sokova i jedenje voća koje sadrži dosta šećera. Šećeri i zaslađivači imaju laksativni učinak zbog čega ih treba izbjegavati. 

Hranu bogatu vlaknima

Treba izbjegavati konzumaciju previše vlakana. Vlakna su dobra za probavu, ali kada se tijelo oporavlja od proljeva, vlakna mogu pogoršati situaciju.

Netopljiva vlakna najveća su poteškoća, a nalaze se u hrani poput cjelovitih žitarica, kruha, orašastih plodova i sjemenki. 

Topljiva vlakna, poput pektina koji se nalazi u jabukama i bananama, može pomoći u oporavku od proljeva, ali prvi dan oporavka treba pripaziti.

Ostala hrana protiv proljeva

Hrana koja može iritirati crijeva tijekom proljeva je: luk i češnjak, obrađena i pakirana hrana, sirovo povrće, hrana koja proizvodi plinove – poput kupusa, brokule i cvjetače, citrusno voće, masno meso, mliječni proizvodi.

Što ne trebate piti ako imate proljev
Foto: Pixabay

Što ne trebate piti ako imate proljev?

Treba izbjegavati kofeinska pića, dakle kavu, neke čajeve i sokove koji mogu stimulirati probavni sustav i pogoršati situaciju. Treba izbjegavati i gazirana pića koja uzrokuju nadutost, kao i alkohol.

Iako izotonična pića sadrže elektrolite koji su dobri za hidrataciju, takve tekućine obično sadrže dodane šećere koji nisu dobri za proljev. Dobra je alternativa kokosova voda.

Liječenje proljeva

Osim pravilne prehrane, proljev se može ublažiti određenim lijekovima koji se izdaju bez recepta, poput bismut subsalicilata koji se prodaje pod raznim nazivima.

Potreban je odmor, jer naprezanje tijela može pogoršati proljev i povećati dehidraciju. Potrebno je piti mnogo vode.

Kada posjetiti liječnika?

U stolici se može pojaviti krv i iscjedak ako se radi o težem obliku proljeva, a često je popraćeno groznicom. U tom slučaju, liječnika treba što hitnije posjetiti.

Kod djece, ako proljev ostane nakon 24 sata, treba se javiti liječniku. Ako djeca imaju simptome dehidracije, potrebno je odmah kontaktirati liječnika. Simptomi su: suha usta, suha pelena duže od 3 sata, gubitak težine, plakanje bez suza.

Mnogi slučajevi proljeva traju svega nekoliko dana i mogu se liječiti kod kuće. Jedite laganu hranu, pijte puno tekućine i koristite lijekove bez recepta koji su preporučuju za proljev.

PROČITAJTE JOŠ: