Zašto pravoslavni kršćani na Uskrs kažu "Hristos vaskrse!"?

Tradicionalni uskršnji pozdrav u Pravoslavnoj crkvi je uzvik “Hristos vaskrse! (Krist je uskrsnuo!)“, a odgovor je “Vaistinu vaskrse!” Riječi su ponekad popraćene izmjenom triju poljubaca u obraze, ovisno o crkvi.

Pozdrav se u konačnici temelji na Luki 24, 34. Prijevodi kroz povijest Crkve, od latinske Vulgate (oko 400. poslije Kr.) do današnjih prijevoda preveli su ovaj stih gotovo identično: “Gospodin je zaista uskrsnuo i ukaza se Šimunu!”.

Nije poznato kako je točno ta izreka postala standardni pozdrav u crkvi, iako postoje različite teorije o tome kako je ušla u uobičajenu upotrebu. Znamo da je u početku pozdrav bio češći u istočnim i bizantskim liturgijama nego u zapadnoj Crkvi. U Istočnoj pravoslavnoj Crkvi postoji tradicija da je ovaj pozdrav popularizirala Marija Magdalena kada se, navodno, obratila caru Tiberiju riječima: “Krist je uskrsnuo”.

Krist je doista uskrsnuo!

Biblija prikazuje uskrsnuće Isusa Krista kao istinito u brojnim odlomcima. Sva četiri evanđeoska izvještaja bilježe Kristovo uskrsnuće kao nepobitnu činjenicu: Matej 28, 1-20; Marko 16, 1–8; Luka 24, 1–53; Ivan 20, 1 – 21, 25. Uskrsli Krist također se pojavljuje u knjizi Djela apostolskih (Djela 1, 1-11). Ovaj je događaj bio toliko zadivljujući da su se životi ljudi koji su vidjeli uskrsloga Krista dramatično promijenili. Isusovi učenici su od skupine prestrašenih i skrivenih muškaraca postali hrabri svjedoci koji su dijelili evanđelje diljem svijeta. Dragovoljno su riskirali svoje živote, radosno pjevali dok su bili u zatvoru zbog propovijedanja evanđelja i trpjeli su neizrecive teškoće tijekom života. Većina od jedanaestorice apostola bili su mučenici zbog svoje vjere, ali nitko od njih nije se odrekao svog Spasitelja.

Korištenje ovog pozdrava trebalo bi biti više od puke tradicije. Riječi “Uskrsnuo je!” podsjećaju nas na radosnu vijest koju slavimo na Uskrs: Isusova smrt nije bila uzaludna; umro je za nas grešnike i treći dan uskrsnuo od mrtvih. Govoreći: “Hristos vaskrse!, dijelimo ovu nevjerojatnu istinu jedni s drugima. Kristovo uskrsnuće daje nam nadu za spasenje i za vlastito uskrsnuće i život vječni.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare