Sin Čovječji ima biti predan. Bojahu se upitati ga što znači ta besjeda
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za subotu, 30. rujna 2023. godine: Sin Čovječji ima biti predan. Bojahu se upitati ga što znači ta besjeda. (Luka 9, 43b-45)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su se svi divili svemu što je Isus činio, reče on učenicima: »Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima biti predan ljudima u ruke.« Ali oni ne razumješe te besjede, bijaše im skrivena te ne shvatiše a bojahu se upitati ga o tome. (Luka 9, 43b-45)

Evanđelje dana – komentar

Isusova su čuda otkrila Božju veličinu i iskazala Njegovu milost i naklonost prema grešnicima i odbačenima. Ali uz čuda, Isus je dao i proročansko upozorenje: bez križa nema udjela u Božjoj slavi. Isus je prorekao vlastitu izdaju i raspeće. Ali učenicima to nije imalo smisla jer se nije uklapalo u njihovo shvaćanje Mesije. I bojali su se postavljati daljnja pitanja. Poput osobe koja bi mogla dobiti loš nalaz od liječnika, a zatim odbiti postavljati dodatna pitanja, ni oni više nisu željeli znati.

Koliko često odbijamo nešto? Čuli smo Božju Riječ i znamo koje su posljedice njezina prihvaćanja ili odbijanja. Ali dajemo li Mu potpunu odanost i oblikujemo li svoje živote prema Njegovoj Riječi? Zamolite Gospodina da vam pokaže svoje veličanstvo kako biste mogli rasti u štovanju Njega i izvršavanju Njegove Riječi.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, svojim si križem otkupio svijet, a svojim uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt. Neka nikada ne propustim vidjeti Tvoju slavu i pobjedu na križu. Pomozi da svoj život uskladim s Tvojom voljom i živim prema Tvojoj Riječi. Amen!