Ima li Bog velike planove za vaš život?

Koje to velike planove Bog ima za naše živote? Oni koji su povjerovali u Krista i kojima je oprošteno, oni su Kristovi trofeji.

Često čujemo ovu rečenicu: „Bog će u vašem životu učiniti velike stvari.“ Nema sumnje da je ovo izrečeno u dobroj namjeri, no je li to istina?

Je li velika stvar kada Bog dopusti vjerniku da se nastavi boriti s teškom, kroničnom bolešću? Je li velika stvar kada pobožan Božji sluga provede cijeli svoj život u malenoj crkvi u malenom gradu? Je li velika stvar kada majka odbije unaprjeđenje na radnom mjestu kako bi mogla biti kućanica i kako bi mogla odgajati djecu? Može li život ispunjen malenim i naizgled nevidljivim stvarima biti jednako Bogu na slavu kao i život slavnih pastora koji propovijedaju širom svijeta?

Iako prema ljudskim mjerilima te stvari nisu velike, malena djela poslušnosti koja mnogi i ne primijete mogu uvelike biti Bogu na slavu. Bog čini velike stvari kada vjernici, koji više ne žive za sebe, daju Bogu slavu. 

VIDI OVO: Ima li Bog plan za mene?

Zavedeni zemaljskom slavom 

Što je ono što nešto čini velikim ili vidljivim? Zarada? Članovi crkve? Utjecaj? Slava? U užurbanosti naših svakodnevnih života i hoda s Bogom, lako sami sebe možemo uvjeriti da radimo najviše što možemo od naših života, iako se radi o tome da nas je zavela slava ovoga svijeta. Teško je biti prožet Božjom slavom kada smo zauzeti radim na vlastitom probitku. 

Apostol Pavao podsjeća vjernike u svojoj poslanici Rimljanima: „Jer sve je od njega i po njemu i za njega! Njemu slava u vjekove! Amen.“ (Rimljanima 11, 36) Sve što imamo, sve što nam je dano, svaki talent imamo zbog toga što nam je to dao Krist, radi svoje slave. Sve to dolazi od Njega, kroz Njega i za Njega. 

Dok razmišljam o ovoj isitni, sljedeće poznate riječi prodiru u moje misli: 

„Ništa od onoga za što se trudimo neće opstati, naša ostavština neće ostati;

Ako Gospodin ne gradi kuću, uzalud se trude graditelji. 

Tebi koji se hvališ sutrašnjim dobitima, reci mi što je tvoj život?

Izmaglica koja nestaje u zoru, sva slava neka pripada Kristu!

Sva slava neka pripada Kristu, našem Kralju. Sva slava neka pripada Kristu! 

O Njegovim zakonima i vladavini zauvijek ćemo pjevati, sva slava neka pripada Kristu!“

Suze mi navru na oči svaki puta kada se sjetim tih početnih stihova himne ”Sva slava neka pripada Kristu”. Istine koje su izražene u ovim stihovima demaskiraju bol i iscrpljenost koja nas često prati tijekom našeg putovanja s Kristom; iz jednostavnog razloga jer zaboravimo da se ovdje ne radi o nama. Pritisak je otišao prijatelju; sva slava pripada Kristu. 

VIDI OVO: Hoće li Božji planovi propasti ako se ne molim?

Kristovo djelo nadmašuje

Namjena prepoznavanja ispraznosti našeg trčanja za ispunjavanjem ovozemaljskih ciljeva i vremenske ograničenosti svega što izgrađujemo, nije kako bismo bili obeshrabreni. Umjesto toga, stvarnost prolaznosti prirode našega putovanja treba usmjeriti hodočasnike, kao što smo vi i ja, na ono što nadmašuje sve ostalo. 

Samo ono što je Krist učinio, Njegovo djelo na križu, Njegovo otkupljenje i obnova našega odnosa s Ocem, trajat će u vječnost. Naše velike ušteđevine, naše diplome, naši poslovi, knjige koje smo napisali, putovanja na kojima smo bili, niti domovi koje smo pomogli izgraditi; ništa od toga neće biti s nama u vječnosti. 

No nemojte biti obeshrabreni, prijatelji. Trčite za Božjom slavom, ne za vlastitom. Utjecaj u vašem životu kojeg ste živjeli za Krista zasigurno će odzvanjati u vječnosti. No ništa od onoga što izgradimo ovdje neće trajati zauvijek. 

Zaista veliki planovi

Koje onda to velike planove Bog ima za naše živote? Oni koji su povjerovali u Krista i kojima je oprošteno, oni su Kristovi trofeji. Naša otkupljena i slavom ispunjena prisutnost na nebesima donosit će Kristu slavu, u vjekove. Kao što ”Sva slava neka pripada Kristu opisuje: 

„Kada onoga dana veliki Ja jesam, Vjerni i Istiniti

Janje koje je bilo ubijeno za grješnike, stvara sve stvari nove. 

Gledajte, naš će Bog živjeti s nama i bit će naše postojano svjetlo, 

Mi ćemo biti Njegov narod, sva slava neka pripada Kristu. 

Sva slava neka pripada Kristu, našem Kralju. Sva slava neka pripada Kristu!

O Njegovoj vladavini uvijek ćemo pjevati, sva slava neka pripada Kristu!“

Njegovo obećanje koje kaže da će sve učiniti novim, odnosi se i na vas i na mene. (Otkrivenje 21, 5) Ovo nije malena, beznačajna svrha za naše živote prijatelji. Ovo znači da nas Stvoritelj obnavlja kako bismo bili baš poput Njega i da nas preobražava kako bismo bili prikladni za davanje slave Stvoritelju; i kako bismo bili prikladni za to da budemo proslavljeni zajedno s Njime. On za nas zaista ima velike planove. 

Autorica: Ruth Chou Simons; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare