NaslovnicaDuhovnostŠto znači imati "budno srce"?

Što znači imati “budno srce”?

Što znači imati “budno srce”? Zašto su naš Gospodin i biblijski pisci govorili o budnosti?

Srce je izvor života. U Izrekama 4, 23 Salomon nam zapovijeda da čuvamo svoja srca sa svom budnošću, što doslovno znači da ih čuvamo od svake laži, prijevare i grijeha. Svaki dan smo napadnuti sa svih strana od neprijatelja. Svijet i đavao nas žele uništiti. Laži iz medija se ulijevaju u naše umove i moramo poznavati istinu Božje Riječi da ne zalutamo.

Imati “budno srce”

“Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan, jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.” (Luka 21, 34-35)

Isus nam govori da pazimo na sebe. Jeste li ikada pokušali promatrati sebe? Jako je teško, zar ne? Jedini način da se stvarno promatrate je da se pogledate u ogledalo. Tada možete vidjeti kako izgledate. Ovo vam daje sasvim drugačiju perspektivu. Naravno, Isus ne traži od nas da sa sobom nosimo ogledalo. To nije vrsta promatranja sebe o kojoj On govori. Isus želi da pazimo na svoje živote, svoje ponašanje, svoje stavove, svoj način razmišljanja … Sve ove stvari mogu se sažeti govoreći da Isus želi da pazimo na svoja srca.

PROČITAJTE: 10 upozorenja za uspavane kršćane

Isus nam dalje govori da nam tri stvari mogu otvrdnuti srca: proždrljivost, pijanstvo i životne brige. Proždrljivost je ekstremno udovoljavanje našim apetitima, a može uključivati i ​​požudu. Cilj je zadovoljiti svoje tjelesne žudnje. Ali kako su životne brige dospjele na ovaj popis? Sigurno ne može biti grešno brinuti se za svoj život, zar ne? Trebamo se brinuti o sebi. Svi trebamo hranu i odjeću i dom. Istina, ali takva briga može postati idol. Može postati naš glavni cilj, a Isus je rekao:

“Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: ‘Što ćemo jesti?’, ‘Što ćemo piti?’ ili ‘U što ćemo se obući?’ jer tako čine nevjernici. Vaš nebeski Otac zna da vam je sve to potrebno.” (Matej 6, 31-32)

Sve tri stvari otvrdnjuju naša srca, jer nas udaljuju od Boga. Postajemo zaokupljeni sami sobom. Kada tražimo zadovoljstvo u jelu, piću ili kupovanju stvari, tada se nalazimo u vrlo malom svijetu – svijetu koje ima mjesta samo za jednu osobu – nas same.

Biti budan kršćanin

Kršćanin čuva “kuću” koju neprijatelj okružuje, a ako spava, neprijatelj će ući. Kršćanin je ovdje na zemlji hodočasnik i još nije došao kući. Mora nastaviti ići putem na kojem vrebaju opasnosti. I pri tome ne smije zaboraviti svoga Gospodara i Njegove zapovjedi. Ali teško onome koga Gospodar nađe kako spava!

Budnost je suprotnost samozadovoljstvu i spavanju. Kršćani moraju držati oči otvorene, inače ih više nema. Moraju stalno biti na oprezu ili će ih đavao proždrijeti (1. Petrova 5, 8).

“Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.” (Matej 26, 41)

Zašto je Isus rekao svojim učenicima: ‘Bdijte i molite da ne padnete u napast”? Jer On zna da bez unutarnje sile Duha Svetoga nismo dorasli iskušenjima koja nam dolaze na put. Isus nije sumnjao u ljubav učenika prema Njemu ili njihovu spremnost da Mu služe, ali je znao da to ne mogu učiniti svojom snagom. A ne možete ni vi. Kada se boriš protiv tijela u snazi ​​tijela, na kraju se boriš sam sa sobom – i gubiš svaki put.

PROČITAJTE: Kako možemo znati kada čujemo glas Duha Svetoga?

Obratite pozornost na riječi “da ne padnete u napast”. Nikada nećete biti izuzeti od iskušenja, ali ne morate “pasti” u njega. Doista, vaš obnovljeni duh ne mora “pasti” u to, jer grijeh nema privlačnost za njega. Ali vaše neobnovljeno “tijelo” će uvijek biti privučeno grijehu. Također, Sotona će stalno boriti protiv vas, i to na različitim frontama. Onog trenutka kada iskušenje digne glavu i prije nego što stignete “upasti” u njega, crpite Božju milost. Kako to radiš? Isus je rekao: “Bdijte i molite!”, odnosno: “Budite budni i molite se. Inače će vas iskušenje svladati.” Ovce nemaju snagu ni vještine da svladaju vuka. Ali znaju da čim se približe Pastiru, On će se obračunati s vukom. Vjerujte da se Gospodin svaki put bori za vas. S Njim ćete doći na cilj!

Molitva za budno srce sv. Tome Akivnskog

Bože moj, ne zaboravi me
kad ja budem zaboravio tebe.
Ne napuštaj me, Gospodine,
kad ja budem napustio tebe.
Ne udaljuj se od mene,
kad se ja budem udaljio od tebe.
Zovi me kada ti budem bježao,
privuci me ako ti se budem suprotstavljao.
Podigni me kad budem pao.

Gospodine, Bože moj,
daruj mi budno srce
da me nijedna isprazna misao ne odvrati od tebe,
pravično srce koje nijedna zla nakana ne može zavesti,
čvrsto srce da se hrabro može suprotstavljati svakoj protivštini,
slobodno srce da ga nijedna nemirna strast ne može nadvladati.
Podaj mi, molim te, volju koja te traži,
mudrost koja te pronalazi,
život koji ti se sviđa
i pouzdanje da ću te na koncu imati.