NaslovnicaDuhovnostKako možemo znati kada čujemo glas Duha Svetoga?

Kako možemo znati kada čujemo glas Duha Svetoga?

Kako možemo znati da je Duh Sveti progovorio našem srcu? Kako možemo znati da činimo Božju, a ne svoju volju?

Ova dva pitanja su česta i nemaju jednostavan odgovor. Međutim, postoje opći principi putem kojih znamo da čujemo Svetog Duha. Nudim sljedeće smjernice, ne formulu, ne kao jamstvo, već kao sredstvo da pomognem ljudima razumjeti i prepoznati kada Duh Sveti govori njima i kroz njih.

Postanite kršćanin

Ivan 1,12: “A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime.

Ne bi trebalo ni napominjati potrebu da budemo kršćani prije nego što tražimo da čujemo Duha Svetog. Iako postoje mnoge nekršćanske skupine kao što su Mormoni, Jehovini svjedoci, i zastranile kršćanske konfesije, potreban je prvi korak da bi se Sveti Duh nastanio u nama, a to je kroz prihvaćanje Krista kao Gospodina i Spasitelja. Ovo se samo može dogoditi ako je osoba vjerom spašena od Božjeg suda, samo vjerom u Kristovo djelo. Naravno, ovo znači da moramo razumjeti i znati da je Isus Krist Bog u tijelu, jedinorođeni Sin Oca, umro za naše grijehe, i da je fizički ustao iz mrtvih.

Stoga, Bog se mora prvo nastaniti u vama, prije nego što vam govori. Da biste čuli Svetog Duha, prvo morate biti spašeni.

Čitajte Bibliju kako biste naučili moliti i prepoznati lažna učenja

2. Timoteju 3,16-17: “Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.”

Ne možemo tvrditi da smo u Božjoj volji i da čujemo Duha Svetog, ako vjerujemo i činimo suprotno od onoga što kaže otkrivena Božja Riječ. Moramo proučavati Bibliju. To je Božja nadahnuta Riječ koja nas vodi tako da možemo znati kako moliti, kao i razlikovati je li ono što čujemo od Boga ili ne.

Uzmite za primjer Mormone. Oni se mole po knjizi Mormona i vjeruju da im Sveti Duh govori da je Mormonizam istinit. Međutim, Mormonizam se jasno protivi Bibliji jer uči da postoji mnoštvo bogova, da ljudi mogu postati bogovi, da postoji majka boginja u raju itd. Ono što misle da čuju od Svetog Duha, u stvarnosti uopće ne dolazi od njega.

Stoga, čitajući Božju Riječ možemo eliminirati bilo koju komunikaciju od Svetog Duha ako se pokaže suprotnom od Biblije.

Molite u skladu Božjom voljom

1. Ivanova 5,14: “I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas.”

Otkrivamo Božju volji oblikujući naše živote, misli, djela prema riječima Krista i apostola kako su zapisane u Novom zavjetu. Ali po molitvi ulazimo u Božju prisutnost i tražimo da ga čujemo.

Zato moramo slušati Božju Riječ te se moliti da budemo u Božjoj volji.

Priznajte grijehe

Psalam 66,18: “Da sam u srcu na zlo mislio, ne bi uslišio Gospod.”

Ne možemo tvrditi da hodamo s Bogom, a stalno živjeti u nepokajanom grijehu. Ako želite biti u Božjoj volji i čuti Svetog Duha kako radi na vašem srcu i u vašem životu, morate priznati svoje grijehe i pokajati se od njih. Ne možete čuti od Gospodina ako svojevoljno živite načinom života koji se protivi Božjoj svetosti.

Stoga, ako u vašem životu postoje grijesi od kojih se niste pokajali, onda ih trebate priznati pred Gospodinom i biti očišćeni.

Čekajte na Gospodina

Psalam 40,1: “Uzdah se u Jahvu uzdanjem silnim, i on se k meni prignu i usliša vapaj moj.”

Ponekad odgovor na molitvu trebamo čekati dulje nego što smo očekivali. Zato slušanje Duha Svetog zahtijeva da budemo strpljivi. Kada nešto tražimo od Boga, kada težimo znati Njegovu volju, možemo odmah znati koja je Njegova volja u mnogim slučajevima samo čitajući Bibliju. Ali u područjima gdje Biblija nije konkretna, a od Boga tražimo nešto za život, za koga se vjenčati, koji posao prihvatiti itd., trebamo čekati kako bismo čuli Duha Svetog.

Često možemo otkriti volju Duha Svetoga tako što će se određene želja povećati ili smanjiti u našim srcima, dok stalno molimo i čekamo na Njega. Drugim riječima, Bog često stavlja želju u naša srca koja se vremenom povećava dok se molimo za nešto. Ako se ta želja slaže s Pismom, onda je to vjerojatno od Gospodina. Ako želja u vašem srcu nestaje, može biti da vam Gospodin ne govori o toj temi. Pogledajte to ovako. Molite i tražite od Gospodina da pojača želje koje dolaze od Njega, a smanji one koje ne dolaze. Uvijek budite sigurni da su vaše želje u skladu s Biblijom.

Budite strpljivi i dajte Gospodinu priliku da vam odgovori, govori vašem srcu.

Po ovim principima možete otkriti kako čuti Duha Svetoga, kako prepoznati Njegovo djelo u vama. Budite ispunjeni Duhom u spasenju. Proučite što Biblija govori tako da možete otkriti istinu. Molite za Njegovu volju. Priznajte svoje grijehe i budite strpljivi. Gospodin odgovara ali ponekad mora spremiti tlo kako bi odgovor mogao donijeti ploda.

Autor: Matt Slick; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Carm.org