Išijas: Kako ga liječiti i koliko dugo traje?

Išijas je bolna bolest te ponekad otežava svakodnevni život. Može biti akutna i kronična. 

Išijas je bol koja započinje u donjem dijelu leđa, putuje kroz kukove i mišiće stražnjice skroz po duljini nogu. Bol se javlja kada dođe do stezanja scijatičnog živca te se bol javlja samo na jednoj strani tijela. 

Išijas može biti kronični ili akutni. Akutne epizode mogu trajati između jednog i dva tjedna, a nakon toga prestaju. Otupjelost je sasvim normalna kada se bol povuče. 

No, akutni išijas se može pretvoriti u kronični išijas. To znači da se bol javlja vrlo često te je riječ o stanju koje osobu prati cijeli život. Nema lijeka, ali je bol većinom manja nego kod akutnog išijasa. 

Kako liječiti išijas? 

Kako liječiti išijas? Mnogim ljudima je dovoljno kućno liječenje. Potrebno je odmaranje par dana nakon što se pojavi bol, ali nakon toga odmah treba nastaviti s fizičkom aktivnosti, jer će se inače simptomi pogoršati. Ujedno pomaže hladiti ili grijati donja leđa ili raditi vježbe istezanja, savjetuje Healthline

Ponekad pomažu i razne tablete za bolove za koje ne treba recept. 

No, ako su simptomi snažni, a bol ne posustaje nakon primjene navedenih tretmana, onda trebate posjetiti liječnika kako bi prepisao lijekove koji mogu bolje djelovati na simptome išijasa. Liječnik može preporučiti i fizikalnu terapiju nakon što se oporavite kako biste ojačali mišiće i spriječili buduće napadaje boli. 

Ponekad su potrebne i injekcije koje liječnik ubada u živac koji pravi probleme kako bi smanjio upalu i olakšao pritisak na živac. 

Zadnja opcija je operacija, ali samo ako ništa drugo ne pomaže ili ako izgubite kontrolu nad mjehurom ili radom crijeva. 

Liječnika trebate ODMAH kontaktirati ako se vaši simptomi ne poboljšavaju nakon pokušaja liječenja kod kuće, ako jaki bolovi traju više od tjedan dana i ako se bol drastično pojača. 

Hitna je pomoć potrebna ako se simptomi jave nakon kakve nesreće ili ako izgubite kontrolu nad mjehurom i crijevima. 

Kako liječiti išijas
Foto: Pixabay

Išijas i bolovi u leđima – u čemu je razlika?

Kod išijasa bol se javlja u donjim leđima i prelazi na stražnjicu i noge. Bol u leđima ne prelazi na druga područja. No, neke druge bolesti imaju slične simptome kao išijas, a to su bursitis, ukliješten živac i iskrivljenje kralješka. Zbog toga je jako važno posavjetovati se s liječnikom. 

Išijas i trudnoća 

Istraživanje je otkrilo da 50-80% žena ima bolove u leđima za vrijeme trudnoće. Ponekad beba pritišće scijatični živac što dovodi do boli. Ako se beba pomakne onda bol nestane, no, ako ostane na mjestu onda bol može trajati cijelu trudnoću ili se nasumično javljati. 

Išijas u trudnoći nije razlog za brigu te nestaje kada se beba rodi. Tijekom trudnoće mogu pomoći masaže bolnog živca. 

Zaključak

Išijas je bolna bolest te ponekad otežava svakodnevni život. Može biti akutna i kronična. 

Mnogi su načini smanjivanja simptoma od liječenja kod kuće do terapija, injekcija i operacije. No, većinom bol nestaje za dva tjedna. Ako bol ne nestane ili se pogorša, obavezno kontaktirajte liječnika koji može dati daljnju preporuku za liječenje. 

PROČITAJTE JOŠ: