Artritis može uzrokovati jaku bol u zglobovima. Zbog toga je oboljelima često teško ostati fizički aktivnima. To je potpuno razumljivo. Teško je kretati se kada vas bole zglobovi.

Ako imate artritis, redovna vježba je zapravo vrlo važna. Neki stručnjaci čak smatraju vježbu jednom od najučinkovitijih metoda za nošenje s boli, a da ne uključuje uzimanje lijekova.

S tim na umu, ne trebate odjednom krenuti na fitnes ako imate artritis jer možda ne biste smjeli raditi određene vježbe. Fizioterapija i razgovor sa stručnjakom vam može pomoći kako biste razvili program vježbanja prilagođen vašim potrebama i mogućnostima uz pravilnu prehranu, piše Faithpanda.

Tip aktivnosti koje će vam stručnjak preporučiti ovisi o vašem stanju i mogućnostima. No vježbe će najčešće pripadati u jednu od slijedećih kategorija:

1. Aerobik

mohamed_hassan / Pixabay

Aerobik vježbe su odlične za kardiovaskularno zdravlje. Jako je važno za osobe oboljele od artritisa da rade te vježbe jer one potiču gubitak težine.

Kada gubite težinu smanjuje se pritisak na vaše zglobove. Ako ste aktivni i držite se plana vježbanja onda ćete postići dobru težinu, ali ćete ju uspjeti i održati.

2. Raznoliki pokreti

Ovakve vježbe uključuju jednostavne pokrete koje pomažu pri smanjenju ukočenosti zglobova. Primjer je izvođenje kružnih pokreta vašim ramenima u jednom pa i u drugome smjeru. Ove vježbe idealne su za osobe s ograničenom mobilnošću jer se mogu izvoditi uvijek i svugdje.

3. Vježbe snage

Keifit / Pixabay

Vaši mišići štite vaše zglobove. Zbog toga je važno da se osobe s artritisom usredotoče na vježbe koje jačaju mišiće. To uključuje neku vrstu vježbi koje se svode na dizanje utega ili sklekove. Ponovno, takve vježbe ne smijete raditi ako se prije toga niste konzultirali sa svojim liječnikom ili stručnom osobom. Dizanje utega je opasno za bilo koga tko nema dovoljno iskustva ili nije informiran. Ako se posavjetujete s profesionalcem, izbjeći ćete ozljede.

Ujedno se trebate držati vježbi koje nisu tako naporne za vaše zglobove. Na primjer, hodanje ili lagano trčanje je bolje za osobu oboljelu od artritisa od trčanja po neravnom terenu.

Prije vježbanja jako dobro zagrijte zglobove kako bi spriječili njihovo kočenje poslije vježbanja. Nakon vježbanja na zglobove stavite led kako biste spriječili upalu. Naravno, trebate prestati vježbati ako osjećate da se umarate ili ste u prevelikim bolovima.

No, to se neće tako često događati ako imate plan koji odgovara vašim potrebama. Ponovno, vježbanje je jako korisno za oboljele od artritisa, a najviše ćete koristi imati ako vježbate sigurno i po točno određenom planu.