Kako Isus mijenja svijet?

Postoje dva, suprotna načina kako se može promijeniti svijet: naš i Isusov način. Naš način uključuje forsiranje, često i nasilje. Isusov način znači da trebamo biti ponizni, čak i zanemareni.

U našim državama i ekstremna ljevica i ekstremna desnica često odabiru lude metode promjene. Svaka politička opcija, ako ne sadržava prekrasnu čovječnost Isusovog načina, završi tako što zagorča život svima. 

Advent je dobro vrijeme za sve nas, bez obzira na političko opredjeljenje, da zastanemo i na neko vrijeme pogledamo u Isusa. Ako tako činimo, time možemo poboljšati život za sebe i ljude oko nas. 

Promjena kroz šepurenje

Prorok Izaija prorokovao je da samo Jedan može promijeniti svijet na bolje, trajno. Jedan od najboljih načina kako je Izaija opisao Isusa jest ”sluga Gospodinov”. No prije nego što Izaija počne pisati o Isusu u 42. poglavlju, u prethodnom poglavlju opisuje nam još jednog svjetskog vođu. Prema riječima samoga Boga: 

„Podigoh ga sa sjevera da dođe, zazvah ga po imenu s istoka. Kao blato gazio je namjesnike, kao što po glini lončar gazi.“ (Izaija 41, 25)

Bog proklamira suverenitet nad Kirom Velikim, perzijskim vojskovođom, čije su vojske pobjeđivale u ratovima koje su vodile u drevnom svijetu, pet stoljeća prije Krista. Kir je bio klasičan primjer uspješnih grubijana ovoga svijeta. On je gazio preko ljudi kako bi napredovao. (Izaija 41, 2)

Brutalnost je, vjerojatno, jedan od načina kako se može promijeniti svijet. No funkcionira li to? Jedan politički poredak samo pokreće domino efekt oštre reakcije. To se neprestano događa, kao što to vidimo kroz ljudsku povijest. 

Promjena kroz poniznost

Zahvaljujući Bogu, zlostavljanja i brutalnost, koja je prisutna kroz cjelokupnu povijest čovječanstva, naše neuspjele strategije, nisu naša jedina nada. Postoji također Isusov način promjene svijeta. Izaija nas upoznaje s ovim poniznim slugom, riječima samoga Gospodina: 

„Evo Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga duha izlio da donosi pravo narodima. On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za njegovim naukom.“ (Izaija 42, 1-4)

Ključna riječ je pravda. Vidimo je tri puta. Izaijin hebrejski nije jednostavan za prevođenje. Hrvatska riječ pravda je dobar prijevod, ali hebrejska riječ ukazuje na više od pravne korektnosti. 

Ista se riječ na primjer koristi u knjizi Izlaska, za plan izgradnje Šatora sastanka. (Izlazak 26, 30) Bog je Mojsiju dao vrstu nacrta za izgradnju Šatora, koji je ispao baš onako kako je trebao ispasti. Istu riječ koristi Izaija. Govori nam o tome da Bog ima plan, nacrt za istinski život čovjeka. No mi taj plan ne može ostvariti tako što ćemo se boriti, kako bi bilo onako kako mi želimo. ”On će donijeti pravdu”, Isusov način, time što će služiti nama, na potpuno ponizan način. 

On iscjeljuje izudarane

Razlog zbog kojeg je Isus nadmašio Kira Velikog nije samo zato što je On veći. Isus je došao kao čovjek, u obličju sluge, sa duhovnim moćima koje nisu bile od ovoga svijeta. Prije dvije tisuće godina, bez fanfara, bez razglasa, Isus je započeo promjenu, koja neće stati sve dok svaki čovjek ne bude iscijeljen. (Matej 12, 15-21)

Osvajač svijeta, bez prijetećih poruka, bez vrijeđanja neistomišljenika, bez velikih govorancija? Isus je živio tako skromno, da na Njega nitko nije obraćao pozornost sve dok nije počeo činiti čudesa. Čak i tada, čudesa koja je činio, činio je uvijek kako bi pomogao nekome drugome, ne radi sebe. 

„On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu.“ Ovo je pojednostavljeni način govorenja da će Isus iscijeliti napuknutu trsku i da će pojačati plamičak. Isus obnavlja slomljene ljude. Isus nije vrsta osobe koja regrutira grubijane. On želi ranjene, iscrpljene, ljude sa sumnjama, ljude sa slabostima, ljude koje su izranjavali njihovi vlastiti grijesi i grijesi drugih. Takve ljude Isus dovodi u svoje Kraljevstvo i takvima je služio. 

Isus je jedini svjetski vođa koji nam može reći: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ (Matej 11, 28)

Isus se nikada ne umara

No može li se Isus nositi sa svim našim potrebama, koje stavljamo ispred Njega? Što je sa svim mojim i vašim potrebama? Je li Mu dovoljno stalo i voli li nas dovoljno da nam može dovoljno opraštati, da može sve ispraviti, za svakoga tko Mu dođe? Pogledajte ponovno: 

„Neće se umoriti niti klecati, dok ne utemelji istinu na zemlji. Nauku njegovu čekaju narodi.“ (Izaija 42, 4)

Isus je nježan, ali ne slab poput nas. Isus započinje nešto sa snažnom nadom. Mi s vremenom odustajemo. No na križu, Isus je, kao Božji Sluga na sebe preuzeo sve naše neuspjehe, kao da su bili Njegovi. Danas, uskrsnuli Krist brine za potrebe sviju nas, s lakoćom. Isusu nije potreban odmor od ispunjavanja naših potreba na nekoliko dana. Baš sada, dok ovo čitate, Isus djeluje i čini nešto baš za vas. 

Isusov način promjene 

Novi svijet savršene pravde, koji stvara Isus, nije ideal kojemu moramo težiti. To je Božje obećanje, koje će On ispuniti. 

Čak i ”priobalje”, kako Izaija govori, željno iščekuje novi način življenja. Priobalja su bila najudaljenija područja kojih se Izaija mogao sjetiti. Potpuna pobjeda evanđelja nije trend koji će pogoditi samo velike gradove, nego će zahvatiti svaki predio. Isusovo srce u potpunosti je bez ponosa. Njegovo srce usmjereno je prema vama, bez obzira na to gdje se nalazili. 

Naš svijet nikada neće trajno, na bolje, promijeniti političke stranke, bez obzira o kakvima se radilo. Naš tragičan svijet već je započeo promjenu na trajno bolje, na Isusov način. U Isusu pronalazimo užitak Boga, Duha Svetoga, poniznu skromnost, nježno iscjeljenje, vjernu ustrajnost; sve to pronalazimo u Isusu, koji je bio razapet, koji je uskrsnuo i koji se vraća, kako bi vladao zauvijek. 

Došašće nas podsjeća na to da naše pouzdanje ne trebamo staviti u strategije ovoga svijeta. Trebamo se usuditi slijediti Isusov način. Jedino tako će novi svijet biti jasno prikazan. 

Autor: Ray Ortlund; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!