Što znači da je Isus naš Otkupitelj?
Foto: churchofjesuschrist.org

Što znači da je Isus naš Otkupitelj? Od čega nas je i kako otkupio? Više donosimo u nastavku.

Otkupitelj je netko kome je povjereno osigurati nečije oslobođenje od ugnjetavanja, štete, zla, ropstva … Otkupitelj vraća izgubljena prava i slobode drugome plaćanjem bilo koje cijene koja je potrebna da se ta osoba oslobodi. Uloga “Otkupitelja” jedinstveno je dodijeljena Isusu Kristu.

Izaija još nije poznavao Mesiju, ali vrlo je jasno dok čitamo njegovu knjigu da je znao za Mesiju. Moramo samo pročitati 53. poglavlje da vidimo da je Izaija dobio vrlo jasnu sliku da će Mesija biti Onaj na koga će Bog svaliti bezakonja svih nas (Izaija 53, 6).

Isus je naš Otkupitelj

Isus je došao na ovaj svijet i prolio svoju krv za nas kako bismo samo kroz vjeru u Njega mogli biti spašeni. Došao je “da dade svoj život kao otkupninu za mnoge” (Matej 20, 28). Njegovom smrću na križu plaćena je cijena otkupnine.

U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše. (1. Ivanova 4, 10)

Njega je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište po vjeri. Htio je tako očitovati svoju pravednost kojom je u svojoj božanskoj strpljivosti propuštao dotadašnje grijehe … (Rimljanima 3, 26)

Iako su nas naši grijesi odvojili od Boga, Otac je, u svojoj ljubavi i milosrđu, poslao svoga Sina da bude naš Otkupitelj. Isus je dao svoj život kako bismo mi mogli živjeti (Ivan 3, 16). Vjernici su “opravdani njegovom krvlju” i “po njemu spašeni od Božjeg gnjeva!” (Rimljanima 5, 9).

Oprošteno nam je …

Očišćeni smo od naših grijeha, jer Isus je rekao: “Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.” (Matej 26, 28)

Oslobođeni smo krivnje i osude, jer Božja Riječ kaže: “Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu! Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti.” (Rimljanima 8, 1-2). Naš odnos s Bogom je obnovljen, jer “sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko, dođoste blizu – po Krvi Kristovoj.” (Efežanima 2, 13)

Isus, naš Otkupitelj, oslobađa nas od zlih sila

On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. (Kološanima 1, 13-15)

Bili smo nemoćni jer smo bili mrtvi u svom grijehu. Nismo imali nade, a jedina nada je da imamo Otkupitelja.

PROČITAJTE: Kome je Isus platio otkupninu za naše grijehe?

Dan kada ste odabrali uzeti utočište pod krilima Otkupitelja Isusa Krista, u tom ste trenutku spašeni od grijeha i smrti. Krist je platio otkupninu, a kada ponovno dođe, sve će vratiti sebi. Zbog toga imamo nadu i budućnost.

Ta Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu, koji je za nas umro da – bdjeli ili spavali – zajedno s njime živimo. Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite. (1. Solunjanima 5, 9-11)

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare