NaslovnicaDuhovnostZašto vas Isus nikada neće ostaviti na miru?

Zašto vas Isus nikada neće ostaviti na miru?

I vi i Isus želite da budete u miru. No, vi i Isus se nećete uvijek složiti s time kakav je mir najbolji za vas.

Naime, upravo sada možda imate osjećaj da, ako je Isusu uistinu stalo da imate mir, onda vi ne biste trpjeli toliko boli koliko sada trpite. No, to nije istina. Ono što je istina je da vi vjerojatno želite mir koji proizlazi iz nepostojanja nemira, a Isus želi da vi imate vrhunski mir u vašoj svetosti.

Dakle, dok vas možda frustrira vrlo neugodna situacija u kojoj se nalazite, Isus zapravo upravo kroz tu situaciju radi na vašem miru na duge staze.

U tim vremenima, Isusova obećanja da će uvijek biti s vama (Matej 28,20) i da vas nikada neće napustiti (Hebrejima 13,5) mogu više smetati i biti bolna nego donijeti utjehu. To su vremena u kojima možda želite da vas Isus jednostavno ostavi na miru.

Ali, s njegove strane milostivo je da vas ne ostavi na miru, jer ako niste sveti kao što je on svet, nećete imati mir kakav najviše trebate (Levitska 11,44, 1. Petrova 1,16).

VIDI OVO: Duševni mir koji vam samo Isus može dati

Učenje je uvijek neugodno

Ako ste kršćanin, vi ste Isusov sljedbenik. A za sljedbenika je nužno da prođe kroz disciplinu. Ako je sljedbenik učenik, onda je disciplina učenje. Isusova disciplina, koliko god oštra (a s vremena na vrijeme će biti oštra), nije Božji gnjev protiv vas. Ako ste kušani u to vjerovati, stanite. To vam govori ili vaša nevjera ili Neprijatelj. Kad je Isus za vas postao grijehom (2. Korinćanima 5,21), on je svu osudu grijeha uklonio od vas (Rimljanima 8,1).

Disciplina je učenje. Kakvo učenje? Učenje u pravednosti (2 Timoteju 3,16). Jedinstveni tečaj koji je Isus dizajnirao za vas (On dizajnira jedinstven tečaj za svakog svog učenika) ima jedan veliki cilj: naučiti vas da mu vjerujete u svemu. To je njegov cilj za vas. Isus želi da naučite vjerovati mu u svemu u svakom trenutku. Što više vjerujete Isusu, to više postajete sveti.

Svakako, opravdanje po vjeri je veličanstvena istina. U trenutku kada se pouzdamo u Isusa kao osobu i njegovo djelo za oproštenje svih naših grijeha i obećanje vječnog života, Bog nam kroz sjedinjenje s Kristom po vjeri pripisuje Kristovu pravednost. Spašeni smo od gnjeva Božjega (Rimljanima 5, 9), i u tom trenutku Bog nas vidi svetima kao što je Isus svet, jer smo mi u njemu. To je trenutak velikog mira.

Tada dolazi škola posvećenja. Božji putovi nisu naši putovi (Izaija 55,8). On nam prvo daje zvanje, pa nas tek onda šalje u školu. To je prekrasan obrazovni sustav, jer nam je diploma zajamčena (Filipljanima 1, 6).

Ipak, u ovoj školi stvari za nas postaju vrlo neugodne. Isus nas počinje poučavati da živimo po vjeri u njega (Galaćanima 2,20). On nas poučava da živimo u pravednosti koju smo primili po vjeri; on želi da rastemo u iskustvu svetosti koju nam je dao; On nas suobličuje sa samim sobom kroz obnovu našeg uma (Rimljanima 08,29; 12,2).

VIDI OVO: Je li Isus došao donijeti mir ili nije?

Isus je milostiv trener – ali je i nemilosrdno uporan

Isus je milostiv trener, ali je također i nemilosrdno uporan. Mi ni izbliza nismo toliko željni rasta u svetosti koliko on to želi za nas. Skloni smo mišljenju da je naš dosadašnji napredak dovoljno dobar. Čak bismo zbog količine boli kroz koju prolazimo mogli biti u iskušenju da mislimo da je Isus okrutan. No, istina je da mi zapravo ne znamo što je dobro za nas.

Razmislite o trenucima kada ste kroz život učili neke stvari od kojih ste imali najviše koristi. Koliko tih iskustava je bilo udobno? Nijedno. I što ste više izvrsnosti u danom polju htjeli postići (ili su vas gurali da postignete), učenje je postajalo sve teže, zar ne?

Koliko često ste htjeli odustati? Koliko često ste se pitali je li ovo vrijedno svega? Koliko često ste se osjećali ljutim na trenera ili instruktora ili roditelja ili šefa, jer vas guraju izvan onoga što ste vi mislili da je potrebno? Ako ste odustali, ne zato što je učenje bilo loše po vas, već zato što jednostavno niste željeli raditi na tome, kako ste se osjećali? Kada razmislite o treneru ili instruktoru ili roditelju ili šefu, koji jednostavno nisu dopustili da odustanete od onoga što je za vas najbolje, što o njima mislite sada?

Isus je daleko bolji trener od svih njih. Svi naši zemaljski treneri „su nas doista nešto malo dana stegom odgajali kako se njima činilo, a On – nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti“ (Hebrejima 12,10).

Isus uistinu želi da imate mir. On to želi više nego vi. On vam toliko želi pružiti mir, da će učiniti da se prvo osjećate vrlo nemirno kako bi vam ga dao.

On vam želi dati istinski mir da naučite poznavati samo strah Božji, i zato će vam dati nemir da se suočite sa svojim lažnim strahovima.

On vam želi dati istinski mir da se odmarate sigurni u Božja obećanja, i zato će vam dati nelagodu življenja s očitom neizvjesnošću.

VIDI OVO: ON SE NIKADA NIJE BOJAO: Ovaj nevjerojatan Isusov mir i vi možete imati!

On vam želi dati istinski mir u udjelu njegove poniznosti (Filipljanima 2,3-5), i zato će vam dati nemir kako bi se suprotstavio vašem ponosu.

On vam želi dati istinski mir i radost obožavanja samo Boga, pa će u hram vašeg srca donijeti bolan bič discipline i očistiti vaše idolopokloničke trgovce. I zato je vaše iskustvo ovo: „Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.“ (Heb 12,11).

Isuse, molim te nemoj me ostaviti na miru!

Dakle, ako ste danas u iskušenju da „premoreni klonete duhom“ (Hebrejima 12,3), u Isusovom tečaju za vas, pridružite mi se u ovoj molitvi:

Gospodine Isuse, oprosti mi za moju kratkovidnost i za to koliko sam često grešno volio svoj zemaljski mir nasuprot miru koji mi pruža svetost. Oprosti mi za moju malu vjeru. Unatoč tome za čime moje tijelo žudi, više od toga moj duh žudi za tvojom voljom za mene. Želim sudjelovati u tvojoj svetosti i donijeti mironosni plod pravednosti. Stoga, učini sve što je potrebno kako bi završio svoj rad u meni, jer se ja više od svega želim pouzdati u tebe u svemu u svakom trenutku. Molim te, Gospodine, što god radio, ne ostavljaj me na miru! Molim to u tvoje ime, i za dobrobit tvoje slave. Amen.

Izvor: DesiringGod.org; Prijevod: Aleksandar J.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.