Isus nudi nadu za loše odluke

„Ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; ako ga potražiš kao srebro i tragaš za njim kao za skrivenim blagom – tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje…Tada ćeš shvatiti pravdu, pravicu, pravednost i sve staze dobra“ (Izreke 2,3-5,9). 

Proteklih nekoliko dana vidjeli ste šest različitih testova koje možete koristiti kada donosite odluke. Danas sam ih sve odlučio ovdje nabrojati. Dok ih ponovno čitate, razmišljate o svojim navikama pri donošenju odluka. I tada pročitajte što bi vam Isus htio reći o odlukama koje ste donijeli u prošlosti. 

Idealni test: Je li ovo u harmoniji s Božjom riječi? 

Za mnoge odluke nam Biblija nudi jasne upute ili principe koje trebamo slijediti. Kada donosite odluku, razmislite govori li Božja riječ izravno o onome što trebate učiniti. 

Test integriteta: Bih li htio da svi znaju za ovu odluku koju donosim? 

Kada ste pouzdana i nevina osoba, kakvi ste izvana odgovara onome kakvi ste iznutra. Vi ste isti u privatnim i javnim okolnostima. 

Test poboljšanja: Hoće li me ovo učiniti boljom osobom? 

U životu često nećete birati između dobrog i zlog, nego između boljeg i najboljeg. Povisite standarde i ispunite život najboljim. 

VIDI OVO: AKO BOG DA: Utječu li moje odluke na Božju volju za moj život?

Test neovisnosti: Može li ovo početi kontrolirati i dominirati mojim životom? 

Čak i ako nešto nije loše na površini, loše je za vas ako se pretvori u ovisnost. Krist je jedini koji zaslužuje imati kontrolu nad vašim životom. 

Test utjecaja: Hoće li ovo naštetiti drugim ljudima? 

Naše društvo pita: Što ti trebaš? No Bog zahtjeva da mislite i na druge ljude. Ako će odluka koju donosite naštetiti drugima, onda je to loša odluka. 

Test ulaganja: Je li ovo najbolji način da iskoristim svoje vrijeme? 

Nemate vremena za sve, a Bog ni ne očekuje da učinite baš sve. Razlučite misiju koji Bog ima za vas. Uložite svoje vrijeme u to. 

Dok čitate ovaj popis, možda vas muče loše odluke koje ste donijeli. Možda osjećate sram, krivnju, žaljenje ili kajanje. Možda ste bili nevjerni supružniku. Možda ste lagali kako bi se zaštitili. Možda ste učinili nešto tako loše da nitko osim vas za to ne zna. 

VIDI OVO: 10 moćnih biblijskih stihova kada trebamo donijeti teške odluke

Mislim da bi vam Isus ovo danas htio reći: 

„Ne marim za loše odluke koje ste donijeli. Marim za vas. Vi ste mi vrijedni. Volim vas. Oprostit ću vam. Mogu vas obnoviti. Mogu čak i poništiti štetu koju ste nanijeli svom životu i životima drugih ljudi. Primit ću vas natrag s otvorenim rukama. Umro sam za te loše oduke koje ste donijeli. Već sam za njih platio na križu. Dođite i dajte mi sve dijelove vašega života: dobre dijelove, ružne dijelove i dijelove kojih vas je sram. Uzet ću ih i dat ću vam Svoj mir. Neke od vaših prošlih odluka ostavile su ožiljke i sramotu. Ja ću vam dati moć i mudrost kako biste počeli donositi pametne odluke koje će dovesti do zadovoljstva i bit će od velikog značaja“. 

Kakva pogodba! Tko bi to mogao odbiti? Ako ste danas shvatili da ste sami donosili svoje odluke, predajte kontrolu Bogu. I uživajte u miru koji će uslijediti. 

Autor: Rick Warren; Izvor: Pastorrick.com

NAJNOVIJE!