Isus uskrsnuo

Je li Isus uskrsnuo ili je to sama izmišljotina kršćana na koju smo nasjeli? Ove istine potvrđuju da je Isus doista uskrsnuo.

Ne želim reći da svaki dan ne trebamo živjeti s porukom koju križ nosi, ali ovo doba godine je izvrsna prilika da se prisjetimo Isusove smrti, pogreba i uskrsnuća. Sveta nedjelja nije samo vrijeme za odmore i opuštanja. Ona je također vrijeme kada se trebamo sjetiti što je Bog sve učinio za nas i koliko nam to zapravo znači.

No je li poruka koja se odnosi na uskrsnuće Kristovo zaista točna? Prva poslanica Korinćanima 15,14 nam kaže: “Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša.” Uskrsnuće je naljepnica koja nas obilježava i koja nam jamči pobjedu u Kristovo ime.

Ali što nam je onda osiguranje da je Isus uistinu ustao iz mrtvih? Skupili smo pet istinitih dokaza koji nas uvjeravaju da je Isus Krist uistinu uskrsnuo.

1. Isti iskazi u evanđeljima

Nisu svi iskazu u evanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu isti. Neki brojevi se ne slažu i neke parabole nisu ispričane na isti način, ali jedna stvar koja se slaže u svim evanđeljima jeste da je Isus uskrsnuo od mrtvih tri dana nakon što je pokopan.

VIDI OVO: 10 najfascinantnijih dokaza uskrsnuća Isusa iz Nazareta

Matej i Ivan su evanđelisti koji govore po osobnom iskustvu kada je riječ o uskrsnuću Isusovom. Marko je pouzdan, oslanja se na iskustva koja je Petar imao s Isusom jer je Marko upravo s njim surađivao najviše. Luka je evanđelist koji je također pouzdan, jer se i sam više uzdao u brojeve i činjenice nego u priče.

Zašto je Isus morao uskrsnuti iz mrtvih
Snimka zaslona: YouTube

2. Prazan grob

Jedna stvar je sigurna – Isusov grob je prazan. Postoje mnoge arheološke studije koje tvrde da su našle ostatke Isusa, ali ne postoji ni jedna koja to sa sigurnošću može tvrditi.

Onda imamo naredbu o pogubljenju, potpisanu od strane Poncija Pilata, za nevinog čovjeka imena Ješua na zahtjev građana Židova. Pa ako je Isus uistinu mrtav, zašto njegovo tijelo još nije pronađeno?

3. Pavlov transformacijski iskaz

Djela apostolska u 9. poglavlju govore o Savlovom razgovoru s Gospodinom. U Djelima 9,5, vidimo zamjenu, On upita: ”Tko si, Gospodine?”, a on će: ”Ja sam Isus kojega ti progoniš!” Ako je Isus uistinu bio mrtav tko se onda ukazao Pavlu na njegovom putu za Damask?

4. Mnoga svjedočanstva

Osim svjedočenja četiri autora evanđelja, postoji mnoštvo ljudi koji tvrde da je Isus uskrsnuo. Postoje iskazi žena koje su došle u posjetu, nevjernog Tome koji je poslije povjerovao, i mnogo drugih koji tvrde da su se susretali s Isusom.

VIDI OVO: ISUS JE ŽIV: Ovih 8 činjenica potvrđuju da je Isus uskrsnuo

5. Mučeništvo apostola

Iako svako može grupu Isusovih sljedbenika prozvati lažljivcima koji su smislili priču o Isusovom uskrsnuću, teško je zamisliti kako bi svi trpjeli velika mučeništva i smrti zbog grijeha “laži.”

Ni jedna osoba još nije odustala što se tiče poruke o uskrsnuću Isusovom, što može da znači samo jednu stvar – vjeruju da je On bio živ jer On zapravo i jeste živ.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Vladan C.; Izvor: Christiantoday.com