Isušivanje rijeke Eufrat: Je li to znak posljednjeg vremena?

Isušivanje rijeke Eufrat se spominje u brojnim biblijskim proročanstvima. Je li to isušivanje koje vidimo danas znak posljednjeg vremena?

Rijeka Eufrat, dugačak dio područja koji je poznat pod nazivom ”Plodni polumjesec”, vrlo je važan u Bibliji. Osim toga, ova rijeka je vrlo važan resurs na Bliskom istoku, jer se proteže kroz Tursku, Siriju i Irak.

Tijekom nekoliko posljednjih godina, vodostaj rijeke Eufrat drastično je pao. Isušivanje dijelova rijeke otkrilo je postojanje drevnih špilja i pećina. Neki su vrlo brzo istaknuli da je isušivanje ove rijeke jedan od biblijskih pokazatelja posljednjih vremena.

Isušivanje rijeke Eufrat – prvo proročanstvo

Dva biblijska odlomka pružaju nagovještaj isušivanja rijeke Eufrat. Prvo predviđanje nalazi se u podužem proročanstvu protiv Babilona, u kojem Bog proglašava sud protiv babilonskih dužnosnika, mudraca, lažnih proroka, ratnika, konja, kočija i blaga. Nakon toga Bog govori:

„Mač na vode njihove, neka presahnu! Jer to je zemlja idola, zaludiše ih kipovi, strašila njihova.“ (Jeremija 50, 38)

Rijeke Babilona su rijeke Eufrat i Tigris. Trenutno obje rijeke prolaze kroz isušivanje. Svjedočimo li ispunjavanju Jeremijinog proročanstva?

Drugo proročanstvo isušivanja rijeke Eufrat

Drugo predviđanje isušivanja Eufrata nalazi se u opisu sedme posude suda, koji se nalazi u knjizi Otkrivenja. Sud sedmogodišnjeg iskušenja započinje sa sedam pečata (Otkrivenje 6, 1-7; 8, 1-5), nastavlja se sa sedam truba (8, 6-9; 21; 11, 15-19) i završava sa sedam posuda. (Otkrivenje 16, 1-21) Posude suda dolaze na završetku iskušenja; one su toliko uništavajuće da, ako bi se njihov sud nastavio, cijelo čovječanstvo bi nestalo. (Marko 13, 19-20)

VIDI OVO: 10 sigurnih znakova posljednjeg vremena

Šesta posuda suda, pretposljednji sud u iskušenju, odnosi se na isušivanje rijeke Eufrat. Otkrivenje 16, 12 govori sljedeće: „Šesti izli svoju čašu na Eufrat, rijeku veliku. I presahnu voda te načini prolaz kraljevima s istoka sunčeva.“ Ovo proročanstvo ne samo da identificira sud, nego također i daje razlog za sud: kako bi velika vojska s istoka mogla proći kroz Eufrat netaknuta. Nakon toga, kraljevi Zemlje okupiše se oko ”mjesta kojeg su Hebreji nazvali Armagedon”. (Otkrivenje 16, 16)

U tom trenutku Krist se vraća, izbija bitka kod Armagedona, koja će rezultirati potpunim uništenjem Božjih neprijatelja. (Otkrivenje 16, 17-20; 19, 11-21) Ključni događaj koji dovodi do bitke kod Armagedona jest isušivanje Eufrata. Svjedočimo li postavljanju pozornice za ispunjavanje glavnih događaja posljednjeg vremena?

Kada promatramo isušivanje Eufrata prema Jeremiji, postoji nekoliko mogućnosti:

  1. Ovo proročanstvo se već ispunilo 539. godine prije Krista, kada je perzijski kralj Kir porazio Babilon. Prema grčkom povjesničaru Herodotu, Kir je razdijelio rijeku dovoljno kako bi se njegova vojska mogla kretati riječnim kanalima i proći ispod gradskih zidina.
  2. Proročanstvo se već ispunilo sušom, koja se dogodila u nepoznato vrijeme.
  3. Proročanstvo se ispunjava sada, jer svjedočimo isušivanju rijeka Eufrata i Tigrisa.
  4. Proročanstvo će se ispuniti za vrijeme velikog iskušenja, što će se podudarati sa šestom čašom, kako je opisano u Otkrivenju 16.
  5. Proročanstvo ima dva ispunjenja: jedno se dogodilo u prošlosti, a jedno će se već dogoditi u budućnosti, za vrijeme posljednjih vremena.

Zašto trenutno isušivanje rijeke Eufrat možda nije povezano s opisima u Otkrivenju?

Ono što osnažuje misao da će Eufrat biti isušen u budućnosti jest Ivanova vizija. Trenutno isušivanje Eufrata nije povezano s proročanstvom, koje je opisano u Otkrivenju 16, 12, iz tri razloga:

  1. Šesta posuda suda dolazi gotovo prije završetka iskušenja. Prije šeste posude, Antikrist će stupiti na vlast, propovijedat će dva proroka koja će činiti čudesa i nakon toga će se dogoditi strašan sud. Sada se ne nalazimo u razdoblju velike nevolje.
  2. Prema Otkrivenju 18, 17-19, Babilon će u posljednja vremena trgovati jako puno zahvaljujući brodovima, što nam nalaže da će rijeke u tom području biti plovne za vrijeme iskušenja, barem na određeno vrijeme.
  3. Natprirodno isušivanje Eufrata, koje je opisano u Otkrivenju 16, 12, omogućilo je vojsci Orijenta marš prema zapadu. Niti jedna takva vojska trenutno ne prijeti državi Izrael.

Kada se govori o bitci kod Armagedona, dotad će rijeka Eufrat zaista isušiti. Trenutna razina rijeke, otkrivanje drevnih špilja i ruševina nemaju ništa zajedničkog s onime što piše u Otkrivenju 16, 12. To se još nije obistinilo.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.