Isusovo uzašašće na nebo

Isusovo uzašašće na nebo stvara čežnju za Njegovim povratkom, jer kada se ponovno vrati na ovaj svijet sve loše će nestati.

Za mnoge kršćane i crkve Uskrs je kraj slavlja svega onoga što je Gospodin učinio za nas. Skloni smo zaboraviti ili jednostavno preletjeti bitan dio priče u kojoj se Isus vratio na nebo. Možda čak čujemo da je danas blagdan Uzašašća Kristova ili Spasovo, ali “zašto je to uopće važno za mene?”

Važnost Uznesenja

Djela apostolska 1, 9-11 govore nam što se dogodilo s Isusom nakon 40 dana ukazanja nakon Njegovog uskrsnuća:

Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći i rekoše im: “Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.”

Druga izravna referenca na Isusovo uzašašće navedena je u Luki 24, 50-53:

Zatim ih izvede do Betanije, podiže ruke pa ih blagoslovi. I dok ih blagoslivljaše, rasta se od njih i uznesen bi na nebo. Oni mu se ničice poklone pa se s velikom radosti vrate u Jeruzalem te sve vrijeme u Hramu blagoslivljahu Boga.

Iz ovih se odlomaka može iznijeti nekoliko zapažanja. Prvo, uzašašće je jasno označilo kraj Isusove zemaljske službe. Ono što je započelo u jaslama u Betlehemu, završilo je Njegovim povratkom na nebo.

Drugo, uzašašće je označilo uspjeh Njegove zemaljske misije. Isus je dovršio sve što je Otac s Njim planirao. Njegovo rođenje, čuda, poučavanje, smrt i uskrsnuće dokazali su Njegovu božansku prirodu i ispunili starozavjetna proročanstva o Mesijinom prvom dolasku.

Treće, uzašašće znači da Isus ponovno uživa svoju nebesku slavu. Tijekom svog boravka na zemlji, s izuzetkom preobraženja (Matej 17, 1-9), Isus je ograničio bilo kakve izraze nebeske slave koju je uživao prije dolaska na ovaj svijet.

Četvrto, uzašašće označava početak vremena kada Isus priprema mjesto za svoje sljedbenike. Ivan 14, 2-3 uči: “U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.”

Isusova prisutnost među Njegovim sljedbenicima je neograničena
Foto: en.wikipedia.org

Isusova prisutnost među Njegovim sljedbenicima je neograničena

Ne mogu zamisliti zbunjenost i tugu učenika kada su saznali da će im Učitelj i prijatelj biti ubijen. U Ivanu 14, 16-17 vidimo kako ih Isus tješi obećanjem da će Otac poslati drugog Branitelja, Duha Istine.

Utjelovljeni Isus bio je ograničen prostorom i vremenom. Nije mogao biti odjednom sa svakim od svojih sljedbenika. Da je ostao na zemlji, ne bi mogao istovremeno biti s Petrom u Rimu i Ivanom na otoku Patmos. Ali Duh Sveti može. Njegova prisutnost dostupna je svim Isusovim sljedbenicima svugdje u isto vrijeme.

Isusovo uzašašće je uspostavilo obrazac za Njegov povratak

Jednom kad se zbližite s nekim i provedete značajno vrijeme u njegovoj prisutnosti, njegovo odsustvo izgleda kao velika praznina. Isto je s Isusom za nas kao vjernike, a posebno za Njegove prve učenike. Sada nije u tijelu ovdje s nama, ali bit će jednog dana. Vjerujem da naša srca čeznu za tim danom.

Uzašašće stvara čežnju za Isusovim povratkom, jer kada se Isus spusti na način na koji je uzašao, loša će vremena zauvijek završiti, tama će se podići i sve tužno napokon će nestati.

Na ovaj blagdan Uzašašća trebamo razmisliti kako su raspeće, uskrsnuće i uzašašće našega Spasitelja Isusa Krista promijenili čitav tijek našega života i zauvijek promijenili naš svijet.