Duh Istine upućivat će vas u svu istinu

Evanđelje dana za srijedu, 17. svibnja 2023. godine: Duh Istine upućivat će vas u svu istinu. (Ivan 16, 12-15)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Još vam mnogo imam kazati,
ali sada ne možete nositi.
No kada dođe on — Duh Istine —
upućivat će vas u svu istinu;
jer neće govoriti sam od sebe,
nego će govoriti što čuje
i navješćivat će vam ono što dolazi.
On će mene proslavljati
jer će od mojega uzimati
i navješćivati vama.
Sve što ima Otac, moje je.
Zbog toga vam rekoh:
od mojega uzima
i — navješćivat će vama.« (Ivan 16, 12-15)

Evanđelje dana – komentar

Bilo je još mnogo toga što je Gospodin morao reći učenicima, ali oni to nisu mogli nositi. Nikada ih nije previše opterećivao. Svoj je nauk izlagao “redak po redak, pouku po pouku”.

Djelo koje je Gospodin započeo nastavit će Duh Istine. On će ih upućivati u svu istinu. Sva je istina u izvjesnome smislu predana apostolima za njihova života. Oni su je zapisali i sada je imamo u našem Novom zavjetu. To zajedno sa Starim zavjetom tvori cjelovito Božje zapisano otkrivenje čovjeku. Naravno, za svako doba vrijedi da Duh upućuje Božji narod u svu istinu. Njegovo najvažnije djelo bit će da proslavlja Krista. To je mjerilo prema kojemu možemo ocjenjivati svako naučavanje i propovijedanje. Ako se njima veliča Spasitelj, tada dolazi od Duha Svetoga.

Duh je apostolima otkrio slavna savršenstva, poslanja, službe, milosti i puninu Gospodina Isusa. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, neka nas Tvoj Duh ispunjava svakoga dana i još više uvodi u istinu Tvoje Riječi. Neka nam otkriva stvari koje su loše u nama i kojih se moramo odreći, kako bismo bili što sličniji Gospodinu. I neka nam pomogne u širenju Radosne vijesti izgubljenima u ovome svijetu. Amen!

NAJNOVIJE!