3 izazova koje trebate očekivati do svoje tridesete godine

Ovo su tri izazova koje trebate očekivati do svoje tridesete godine – i iznenađujuće pozitivne strane tih izazova.

Jednu ste stvar već sigurno shvatili do sada: život može biti težak. Možda svoj život kategorizirate kao relativno bezbolan (Obrazovanje? Sređeno. Plaća? Sređena. Grijanje? Sređeno). No ponekad, u krivnji saznanja da bismo trebali biti zahvalni, mučimo se s razlikom onoga što mislimo da trebamo osjećati i što zaista osjećamo.

I za mnoge od nas je život jednostavno težak.

No što ako su neka iskušenja svakodnevnog života – naši svakodnevni križevi – zapravo prilike za rast?

Ovo su tri izazova koje trebate očekivati do tridesete – i iznenađujuće pozitivne strane tih izazova.

Hitne odluke

Najvažnije odluke se donose u vašim dvadesetima. Biranje fakulteta, mjesta za život, odnosa prema novcu, udaja ili ženidba – tada puštamo korijene za ostatak našeg odraslog života. Te odluke u nama mogu ostaviti osjećaj nedoumice te se pitamo: „Kako ću znati? Kada ću znati? Što odabrati?“.

VIDI OVO: 9 stvari koje trebate znati prije svoje tridesete

Tu stvarnost pronalazimo i u Pismu: Marta je bila suočena s križem hitnosti svakodnevice kada je bila prisiljena odabrati hoće li provesti vrijeme s Isusom ili se posvetiti svakodnevnim stvarima. Ona je prišla Isusu sa svojim problemom: „Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.“ (Luka 10,40-42).

Suočeni smo s ključnim izazovom kada shvatimo da Isus ne djeluje prema našem vremenu i našim planovima. Umjesto toga nas poziva da izaberemo ono što je bolje i da pođemo za Njim.

Taj križ hitnosti jest mjesto gdje se susreću dvije stvari te se stapaju u nešto novo – mjesto na kojem Bog može zamijeniti vaše želje sa Svojim mirom, gdje možete napraviti izbor pokajati se za svaku svoju brigu i plan te gdje možete tražiti Njegovu pravednost.

Ne možemo ignorirati hitne odluke koje treba donijeti, ali ih možemo drugačije iskusiti.

Nejasni ishodi

Nakon što smo proveli djetinjstvo ograničeni tuđim vremenom, vrijednostima i odlukama, mnogi od nas cijene slobodu i neovisnost odrasle dobi – dok ne shvatimo da neograničena sloboda može biti paralizirajuća.

Križ nejasnog jest mjesto gdje napokon shvatimo koliko je velik ponor između ideala i stvarnosti. Naša budućnost nije linearna, naši ciljevi mogu postati nejasni i nitko nas ne čeka na kraju školske godine kako bi nas podigao u viši rang.

Ako ne diplomiramo iz te škole nejasnoga, onda ćemo se lagano pomicati prema ciničnom stavu punom razočaranja koji truje našu perspektivu prema budućnosti.

VIDI OVO: 30 istina koje su mi promijenile život, a naučila sam ih u svojim tridesetima

No Biblija opisuje cjelovitost života kao nejasnoću: „Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada – licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!“ (1. Korinćanima 13,12). Ta dinamika sada/tada ima najviše veze s nadom u našu budućnost u nebu – što ujedno znači da je realnost našeg života na zemlji to da ćemo sve uvijek vidjeti kroz zamagljeno ogledalo i da nikada ništa nećemo znati u potpunosti.

No Pismo obećava da smo mi potpuno otkriveni – mi smo definirani kao sinovi i kćeri živog Boga. Možda razumijemo samo djelomično, ali On razumije u potpunosti.

Križ nejasnoga se svodi na to hoćemo li dozvoliti elementima nedefiniranog da nas potaknu da još više tražimo Gospodina – da Ga u potpunosti slavimo čak i kada ne razumijemo, čak i kada nemamo sve odgovore ili kada naš život nema smisla.

Nekonvencionalni izbori

U priči o Marti i Mariji u Lukinom Evanđelju 10, Mariju je Isus upotrijebio kao primjer „boljeg“ izbora – koji je ujedno bio i nekonvencionalan izbor za žene u to vrijeme.

U svojim dvadesetima osjećate križ izabiranja nekonvencionalnog života. To možda znači da ćete odabrati karijeru koja je drugačije od onog što su vaši roditelji zamislili. To možda znači da ćete morati biti odvažni u načinu na koji trošite novac i vrijeme zbog onoga što vjerujete o Isusu.

Nekonvencionalan život zahtjeva konfrontaciju s glasom u vašoj duši koji jasno i snažno govori o tome kakvi trebate, i kakvi ne trebate, biti. Rast kroz križ nekonvencionalnog znači zauzdati svaki taj glas i „svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu“ (2. Korinćanima 10,5).

Bog je uvijek bio autor divnih priča i svaki kršćanin ima priliku živjeti jednu od njih. Bog traži muškarce i žene koje više zanima Njegova slava nego svoja vlastita – koji dopuštaju svojoj predanosti Njemu da uguši svaki strah od onoga što drugi očekuju od njih ili njihova života.

Križevi vaših dvadesetih ponavljaju se svako novo desetljeće. Možda se javljaju u obliku hitnosti, nejasnoga i nekonvencionalnog gdje još dublje tražimo Boga. Možda su zato ti križevi mjesta na kojima On može stvoriti nešto novo – svako desetljeće naših života.

Autorica: Nicole Unice; Prijevod: Ida U.; Izvor: Relevantmagazine.com