9 savjeta kako izbjeći rak prostate

Prostata je organ koji se nalazi ispod mjehura, a igra važnu ulogu u reproduktivnom sustavu muškarca. Rak prostate jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Otprilike 1 od 9 muškaraca obolijeva od raka prostate.

Rizik od raka prostate raste s godinama. Otprilike 60% pacijenata koji obole imaju preko 65 godina. Nema potpune prevencije raka, ali dokazi ukazuju da prehrana igra ključnu ulogu. 

Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći rak prostate:

1. Jedite rajčicu i crvenu hranu

Rajčica, paprika, lubenica i slična crvena hrana imaju takvu boju zbog snažnog antioksidanta likopena. Nedavna istraživanja pokazuju da muškarci koji konzumiraju ovo voće imaju niži rizik od raka prostate. Međutim, poveznica se i dalje istražuje.

VIDI OVO: Simptomi raka prostate koje svi muškarci trebaju znati

Jedno istraživanje iz 2018. godine provedeno u Španjolskoj ukazuje da kuhanje rajčice pomaže tijelu u apsorpciji likopena. To znači da blijedo crvene rajčice imaju manje ovog antioksidanta od potpuno zrelih.

2. Moć voća i povrća

Hranjive tvari i vitamini iz voća i povrća mogu smanjiti rizik od raka prostate. Zeleno povrće sadrži tvari koje pomažu u razgradnji kancerogena. 

Konzumacija voća i povrća održava vas sitim, što znači da ćete jesti manje brze, masne i potencijalno kancerogene hrane.

3. Soja i čaj

Izoflavoni su hranjive tvari za koje su nedavna istraživanja pokazala da mogu pomoći u smanjenju rizika od raka prostate. Izoflavone nalazimo u sojinim sjemenkama, leći, kikirikiju, među ostalima.

Istraživači već duže vrijeme proučavaju poveznicu zelenog čaja i prevencije raka prostate, a rezultati nisu potpuno jasni. Jedno istraživanje iz 2008. pokazuje da konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od raka prostate

Drugo pak istraživanje iz 2010. ukazuje poveznicu između zelenog čaja i prevencije raka. Međutim, potrebno je još rezultata koji bi potvrdili ovu povezanost.

4. Kava

Često ispijanje kave, četiri do pet šalica dnevno, smanjuje rizik od raka prostate, navodi jedno istraživanje iz 2014. godine.

VIDI OVO: Znak raka prostate kojega većina muškaraca nije svjesna

Bez obzira koliko šalica pijete dnevno, svake tri šalice smanjuju rizik od raka prostate za 11%. Ovi rezultati vjerojatno nisu značajni za one koji povremeno uživaju u kavi. 

Međutim, treba paziti s unosom kofeina. Stručnjaci ne preporučuju više od 400 miligrama kofeina u danu, što je oko 4 šalice.

Bitan je i način pripreme. Ispostavilo se da je za prostatu bolje ako se kava pravi kuhanjem u kipućoj vodi, naspram filtra.

5. Pažljivo odabirite masti

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da možda postoji povezanost životinjskih masti i povećanog rizika od raka prostate. Uz meso, životinjske masti se nalaze u salu, maslacu i siru. Kad god je moguće, zamijenite životinjske masti s biljnima. 

Ovo, umjesto onoga: 

  • Maslinovo ulje umjesto maslaca
  • Voće umjesto slatkiša
  • Sveže povrće umjesto konzerviranog
  • Orašasto plodovi umjesto sira

Ujedno, ako prekuhate meso, ono ispušta kancerogene tako da i tu trebate biti oprezni. 

6. Prestanite pušiti

Rak prostate vjerojatniji je kod osoba koje puše. Pušači ujedno imaju veći rizik od smrtnosti zbog raka prostate. 

VIDI OVO: KOPRIVA JE DAR OD BOGA: Liječi prostatu, sprječava rak i dijabetes

Nije prekasno promijeniti navike. Osobe koje su prestale pušiti na 10 godina imale su isti rizik od smrtnosti kao osobe koje nikada nisu pušile. 

7. Pripazite na kontroverzne namirnice

Ribe i omega-3

Masne kiseline, poznate kao omega-3, mogu pomoći smanjiti rizik od raka prostate. Omega-3 masne kiseline nalaze su u nekim vrstama ribe kao što su sardine, tuna, skuša, losos i sl. 

Istraživanje je pokazalo da muškarci s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina u tijelu imaju veću mogućnost od razvitka raka prostate. 

No, nedavno istraživanje je otkrilo neke probleme s prijašnjim te tvrdi da nije utvrđena povezanost između unosa omega-3 masnih kiselina i povećanog rizika od raka prostate. 

Zbog ovih kontroverznih informacije najbolje je posavjetovati se s liječnikom. 

Folati 

Istraživanja iz 90-ih pokazala su da manjak folata u krvi povećava rizik od raka. 

No, konzumiranje suplemenata može isto tako povećati rizik od raka. 

Folati se nalaze u mnogo namirnica uključujući zeleno povrće, grah i žitarice cijelog zrna. Najbolje je unos folata ograničiti na navedene namirnice. 

Mliječni proizvodi 

Neka istraživanja povezala su mliječne proizvode, ili prehranu bogatu kalcijem, s povećanim rizikom od raka prostate. No, rezultati nisu u potpunosti jasni te je taj rizik trenutno minimalan. 

8. Odvojite vrijeme za tjelovježbu

Pretilost ili povećana tjelesna težina povećavaju rizik od raka prostate. 

Redovna vježba može pomoći pri održavanju zdrave težine. Prednosti vježbe uključuju povećane mišiće i bolji metabolizam. Probajte trčanje, hodanje, vožnju bicikla i plivanje.

VIDI OVO: Nastanak raka prostate se može spriječiti uz pomoć ovih 5 namirnica 

Tjelovježba ne mora biti dosadna. Vježbajte s prijateljima i kombinirajte vježbe. 

9. Razgovarajte sa svojim liječnikom

Pitajte svog liječnika koliki vam je rizik od razvitka raka prostate. Neke teme razgovora uključuju: 

  • Koja testiranja trebate provesti kako starite
  • Obiteljska povijest raka
  • Prehrambene preporuke 

Recite svom liječniku ako započinjete novi program vježbanja ili ako imate slijedeće simptome: 

  • Neugoda u području rektuma ili zdjelice
  • Problemi s uriniranjem 
  • Krv u urinu ili spermi