Je li Bog stvorio zlo?

Kako zlo može postojati kad je sve što je Bog stvorio bilo samo dobro? Zar je stvorio i zlo?

Postanak 1 i 2 govore o Božjem stvaralačkom djelu. Sam Bog je vidio da je ono što je stvorio bilo dobro (Postanak 1,25). Kasnije, kad je stvorio ljudska bića na svoju sliku, vidio je sve što je napravio i rekao da je veoma dobro (Postanak 1,31).

U Psalmima se Boga hvali zbog velikih djela njegovih ruku: „Kako je divno ime tvoje po svoj zemlji!“ (Psalam 8,1). David je gledao u nebo mjesec i zvijezde i osjećao se pomalo zadivljen činjenicom da je Bog odredio čovjeka da ima vlast nad Božjim djelima (Psalam 8,3-8). Psalam 19 nas uči da Božja kreacija objavljuje Božju slavu (Psalam 19,1). Kada idemo na planine ili kad gledamo lijepo cvijeće, pomislimo ovo: Bog je sve stvorio lijepo i predivno.

Neizrecivo zlo i patnja

Ali postoji i neizrecivo zlo i patnja u ovom svijetu, kako u životinjskom tako i među ljudima. Stvorenja koja su trebala voditi brigu o ovoj zemlji, muškarci i žene, dokazuju da su najgori počinitelji zla. Kako zlo može postojati kad je sve što je Bog stvorio bilo samo dobro? Zar je stvorio i zlo?

PROČITAJTE: Ako je Bog sve stvorio, znači li da je stvorio i đavla?

Bog je stvorio sve za svoju slavu

Biblija nas uči da Božja djela ukazuju na njegovu slavu. Bog je stvorio sve za svoju slavu. Budući da je Bog dobar (Psalam 86,5), On nije stvorio zlo. Zlo je odsutnost dobra, baš kao što je tama odsutnost svjetla. Ono što je dobro slavi Boga; poslušnost Bogu jest dobro, ali neposlušnost jest zlo. Bog je uputio Adama i Evu da se pokoravaju Njemu i ne jedu sa stabla spoznaje dobra i zla (Postanak 2,16-17). Međutim, nije uklonio mogućnost neposlušnosti. Adam i Eva su odlučili ne poslušati i stoga iz prve ruke iskusili što zlo znači (Postanak 3,6).

Neposlušnost prema Bogu znači da se zapovijedi koje nam je dao tretiraju s prijezirom. Ove su zapovijedi za naše dobro, a kad ih ignoriramo, slijede propast i patnja (Psalam 32,10). Kada su Adam i Eva odlučili poslušati Sotonu, njihov odnos s Bogom bio je narušen, kao i njihov međusobni odnos i njihov odnos prema zemlji (Postanak 3,14-19). Svuda gdje pogledamo vidimo slomljenosti uzrokovane grijehom, koje su poremetile predivni red kojeg je Bog stvorio: u odnosima i prirodi.

Zašto Bog dopušta zlo?
Foto: Pexels

Zašto Bog dopušta zlo?

Mnogi se ljudi pitaju zašto Bog dopušta da postoji zlo. Nikada nećemo moći doći do potpuno zadovoljavajućeg odgovora, jer nismo Bog i njegove su misli više od naših misli (Izaija 55,8-9). Međutim, možemo biti sigurni da Bog koristi zlo kako bi donio slavu svome imenu.

PROČITAJTE: Zašto Bog dopušta rat?

Možda neće zvučati utješno, ali u konačnici, sve što se računa jest da se Božje ime proslavi. Bog je dopustio da Isus bude razapet: najgore djelo što se dogodilo na površini ove zemlje; a ipak djelo kroz koje je Bog spasio grešnike i donio život i svjetlo i nadu svijetu koji je izgubljen u mraku. Isus je došao uništiti djela đavlova (1. Ivanova 3,8) i otvoriti put za kraljevstvo nebesko da se ukorijeni u srca onih koji su povjerovali i rođeni od Boga! (1. Ivanova 3,9).

Izvor: Biblword.net