Je li kraljica Camilla Parker Bowles rimokatolkinja?
Snimka zaslona: YouTube/Sky News

Mnogi se ovih dana pitaju je li kraljica Camilla Parker Bowles rimokatolkinja?

Camilla Parker Bowles rođena je 17. srpnja 1947. te je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih kraljevstava Commonwealtha kao supruga kralja Charlesa III.

Kraljica Camilla je krštena u crkvi Firle u Sussexu, koja je anglikanska. Međutim, njezin prvi brak (1973.) bio je s rimokatolikom Henryjem Parkerom Bowlesom (princeza Anne, jedina kći kraljice Elizabete II., prije toga je imala kratku romansu s njim, ali je bila prisiljena prekinuti vezu upravo zbog njegove vjere), piše aleteia.org.

Gospodina Parkera Bowlesa i Camillu vjenčao je rimokatolički svećenik u tadašnjoj Kraljevskoj vojnoj kapelici, ali nema podataka da se Camilla ikada obratila na vjeru svog supruga. U braku su, koji je završio razvodom 1994. godine, dobili dvoje djece – Tom i Laura Parker Bowles. Djeca su odgajana kao rimokatolici, posebno pod utjecajem njihove bake po ocu Ann Parker Bowles.

Susret s papom

Zanimljiva je činjenica da je vjenčanje princa Charlesa i Camille Parker bilo zakazano za 8. travnja 2005., ali su ga morali odgoditi za jedan dan jer se poklopilo sa sprovodom pape Ivana Pavla II., kojemu je prisustvovao princ Charles.

Camilla je bila odjevena u svijetle nijanse zlata kada su se ona i princ Charles prvi put susreli s papom Franjom. Prema protokolu, samo rimokatoličke kraljice mogu nositi bijelo u prisutnosti pape; svi ostali, prema protokolu, moraju nositi crnu odjeću. Camillin izbor odjeće za tu prigodu mogao bi poslati dvosmislenu poruku o njezinoj vjerskoj pripadnosti.

Što je Anglikanska crkva?

Anglikanska crkva poznata pod nazivom “Church of England” je jedna od 3 najvažnije vjeroispovijesti nastale konfesionalizacijom Europe. Stvaranje engleske državne crkve i njezino izdvajanje iz rimokatoličke pripisuje se Henriku VIII. 1534. godine. Dok je Henrik postavio temelje samostalne engleske državne crkve, Elizabeta je taj koncept razvila i usavršila ga te zato upravo njoj pripisujemo konačno oblikovanje Anglikanske crkve kakvu poznajemo danas. Iako je Henrik VIII. odvojio englesku crkvu od rimokatoličke i utjecaja pape, tek je 1550-ih pod Edwardom VI. crkva prihvatila protestantsku doktrinu i obrede, dok je u organizaciji ostala tradicionalna, piše povijest.net.

Temelj vjerske doktrine anglikanske crkve leži u kalvinističkom učenju da su svi ljudi grešni, ali su svojom vjerom u Boga predodređeni za život vječni. Prema njima crkva nije potrebna za spasenje, već ona postoji da ljude vodi na tom putu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare