Je li ljubav prema Bogu osjećaj ili odluka?

Osjećaj ili odluka? Kakva treba biti naša ljubav prema Bogu? Bog je zapovjedio Izraelcima da jedino Njega vole i da jedino Njemu služe.

Prema Isusu, voljeti Boga najveća je zapovijed: „Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!«“ (Marko 12,29-30; vidi i Luka 10,25-28; Matej 22,34-40).

Bog je ujedno zapovjedio Izraelcima da jedino Njega vole i da jedino Njemu služe (Ponovljeni zakon 6,5; 11,1; Jošua 23,11). Činjenica da nam je zapovjeđeno da volimo Boga pokazuje da nije riječ samo o osjećajima; mora biti i u našoj moći odlučiti voljeti Ga. Emocije i osjećaji se mogu iskusiti u kombinaciji s našom ljubavi prema Bogu, ali nisu baza za našu ljubav prema Bogu. 

Mi učimo kako voljeti Boga gledanjem i iskustvom onoga kako je On nas prvi volio: „Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi.“ (1 Ivanova 4,19). Agape je grčka riječ koja se koristi za opis Božje ljubavi te znači „radost, užitak, preferenciju ili dobru volju“ (Sefanija 3,17; Ivan 3,16).

Ljubav prema Bogu
Foto: Unsplash

Božja ljubav prema nama nije zasnovana na našem ponašanju

Iako Bog ima osjećaje i emocije, Njegova ljubav prema nama nije zasnovana na našem ponašanju nego „Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije“ (Rimljanima 5,8). Dubinski, kao što mi odlučujemo voljeti Boga, On je prvi donio odluku voljeti nas bezuvjetno.  

Sve što imamo dar je od Boga (Efežanima 2,8-9). Kada prihvatimo dar spasenja kroz Krista onda se ispunjamo Duhom Svetim (Efežanima 1,11-14; 1 Korinćanima 6,19; Luka 11,13). Dok nastavljamo hodati s Kristom po snazi Duha Svetoga, plod Duha se objavljuje u našim životima (Galaćanima 5,22-23).

Mi razvijamo vezu s Bogom i sposobni smo voljeti Ga, iskusiti Njegovu ljubav i dijeliti ju s drugima (1 Ivanova 4,7-8). Mi možemo bolje cijeniti Njegove atribute kao što su pravednost, istina, mudrost i strpljenje (Psalmi 11,7; 90,12; 2 Petrova 3,9). 

Ljubav Božja istinski preobražava. On je nježan prema nama: „Daješ mi štit svoj koji spasava, tvoja me desnica drži, tvoja me brižljivost uzvisi“ (Psalmi 18,36). Dok spoznajemo Njegove atribute i razvijamo ih u svojim životima, postajemo sličniji Njemu (Izreke 8,13; Psalmi 97,10; Rimljanima 8,28-29; 2 Korinćanima 3,18). Mi učimo štovati Ga „u duhu i istini“ (Ivan 4,24).

Odluka za ljubav će se razviti u osjećaje

Sve te stvari pripremaju put za nas da iskusimo ugodne osjećaje i emocije povezane s našom ljubavi prema Bogu. Kao i u svakoj drugoj vezi, emocije ne stvaraju temelj na kojem ljubav može rasti. Kada odaberemo razviti temelj ljubavi zasnovan na izboru, onda će emocije i osjećaji uslijediti. 

Odluka za ljubav prema Bogu zasigurno će naići na neke prepreke. Život posvećen ljubavi prema Bogu bit će kontradiktoran ovome svijetu. Moramo nastaviti birati voljeti Boga, a ne prilagođavati se ovome svijetu (Matej 6,24; 1 Ivanova 2,15). Čak će se i naši umovi urotiti protiv Gospodina zbog čega ćemo sumnjati u Njega i iskušavati svoju vjeru, ljubav, i poslušnost Njemu (2 Korinćanima 10,5).

Trebamo biti odlučni tražiti Boga iznad svega drugoga (Matej 6,33; Jeremija 29,13), prepoznati da je poznavati i voljeti Njega naše najveće blago (Filipljanima 3,8). Samo kada odaberemo voljno predati svoja nastojanja za odobravanjem Njegovih načina ćemo istinski odabrati voljeti Ga i priznati Ga kao Boga naših života. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: