Ljubljenje prije braka
Foto: Unsplash

Iako ne postoje zapovijedi protiv ljubljenja, to ne znači da bismo se trebali ljubiti prije braka. Je li ljubljenje prije braka grijeh?

Ljubljenje je veliko iskušenje s kojim se većina kršćanskih parova ne može nositi. Jednom kada se počnete ljubiti, postoji mogućnost da ne možete obuzdati strasti.

“A mladenačkih se strasti kloni! Teži za pravednošću, vjerom, ljubavlju, mirom sa svima koji iz čista srca prizivlju Gospodina.” (2. Timoteju 2, 22)

Ovaj nam stih zapovijeda da bježimo od silnih požuda koje se javljaju u mladosti. Te su požude najveće u adolescenciji i obično se smanjuju s godinama.

Ljubljenje prije braka – što kaže Biblija?

Parovi bi trebali poštivati ​čistoću. Ovo je nešto ozbiljno, jer je u današnjem pokvarenom svijetu sve dozvoljeno. I najmanji poljubac može dovesti do nečeg još većeg.

Ako uopće osjetite neka iskušenja, trebali biste prestati. Ako sumnjate u ljubljenje prije braka, klonite se toga. Svi bi se parovi trebali marljivo moliti po pitanju ljubljenja i slušati Božji odgovor.

“Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela!” Galaćanima 5, 16)

Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je. (Jakovljeva 4, 17)

Iskusni parovi razumiju da je ljubljenje seksualno stimulativno. Kada ljubljenje započne, žena osjeća naklonost i osjeća se voljenom. Većina žena uživa u poljupcu i zagrljaju. Treba im više vremena da budu seksualno stimulirane. Ali kod muškarca je drugačije – njegova se seksualna stimulacija brzo povećava ako se nastavi ljubiti s partnericom. Neće se željeti zaustaviti i njegovo će tijelo žudjeti za još ljubljenja.

Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. (1. Korinćanima 6, 18)

A bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama, kako dolikuje svetima! (Efežanima 5, 3)

Kada je ljubljenje grijeh?
Foto: Pexels

Kada je ljubljenje grijeh?

Bog je dizajnirao ljubljenje kako bi potaknulo seksualnu strast – što više ljubljenja, to je veća stimulacija i želja za seksom. Ljubljenje i grljenje dio su predigre. Stoga je grijeh ako ljubljenje nevjenčanog para rezultira pokretanjem strasti. Rečeno je da trebamo “bježati od mladenačkih strasti”. Neiskusna djevojka možda ne razumije da je pokrenula “automobil”, ali muškarac zna da je “automobil” krenuo i željet će više i tražiti više. Jednom kada vatra započne, želi sve progutati.

Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka. (Marko 7, 21-23)

Pobožni kršćanin treba znati imali li problema s požudom. Dovodi li ga ljubljenje u iskušenje? To ne znači da bismo sve poljupce s partnerom trebali smatrati grešnima. Većina kršćanskih denominacija uzajamnu naklonost ljubavnih partnera ne smatra grešnom. Ali trebali bismo biti oprezni s onim što nam je u srcu i biti sigurni da ćemo zadržati samokontrolu prilikom ljubljenja.

Ljubiti se ili ne ljubiti?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vama. Neki ljudi su odlučili ne ljubiti se dok se ne vjenčaju, drugi smatraju da je ljubljenje prihvatljivo sve dok se mogu oduprijeti iskušenjima i kontrolirati svoje misli i postupke. Ključno je raditi ono što je dobro za vas i ono što je Bogu na čast.

“Sve je slobodno!” Ali – sve ne koristi. “Sve je dopušteno!” Ali – sve ne saziđuje. (1. Korinćanima 10, 23)

Ako vam je cilj suzdržati se od seksa do braka, nemojte kompromitirati vlastiti cilj dodavanjem iskušenja. Ljubljenje je predigra. Prirodno je da želite krenuti dalje kada jednom krenete tim putem. Dakle, ako to predstavlja opasnost za vas, nemojte krenuti tim putem. Bit će dovoljno vremena za sve to nakon što se vjenčate.

PROČITAJTE JOŠ: