Je li Nostradamus bio istinski Božji prorok?

Kakav je Nostradamus bio prorok? Jesu li njegova proročanstva istinita? Trebamo li vjerovati njegovim predviđanjima o budućim događajima? 

Nostradamus je bio francuski liječnik rođen 1503. godine, a preminuo je 2.7.1566. Nostradamusu se pripisuje nekoliko proročkih zapisa koji su navodno predvidjeli moderne događaje od Hitlerovog uspona u Njemačkoj do terorističkih napada na Ameriku 11. rujna.

No je li Nostradamus zaista predvidio te događaje? Kako bismo odgovorili na to pitanje potrebno je prvo odrediti što znači izreći ili napisati proročanstvo. 

Proročanstva se mogu podijeliti u dvije kategorije

Proročanstva se mogu podijeliti u dvije kategorije. Prvo je govorenje Riječi Božje (Biblije) životima osoba kako bi se izgradili, ohrabrili i utješili (1. Korinćanima 14,3). Drugim riječima, proročanstvo je dijeljenje primjenjivih citata Pisma s drugom osobom kako bi ta osoba postala bliža Isusu (prosvijetliti), kako bi bila ohrabrena da ispravno djeluje (ohrabriti) i kako bi bila utješena u činjenici da je Bog vjeran, da ima sve pod kontrolom i da može pomoći u svakoj situaciji (utješiti). 

Drugo, proročanstvo je najavljivanje budućih događaja prije nego su se oni dogodili sa 100% točnošću. Ako se prorečeni događaj ne dogodi, onda to nije bilo pravo proročanstvo. „Kad prorok govori u ime Jahve pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio. Nemoj od njega strahovati“ (Ponovljeni zakon 18,22). 

U Bibliji, u Ponovljenom zakonu 13,1-3 piše da, čak i ako se obistini događaj kojeg je prorok predvidio, ali on ne vodi druge u štovanju jedinog pravog Boga, on i dalje lažni prorok

Nostradamus nije bio pravi prorok

Nostradamus, prema prvoj definiciji, onda nije bio pravi prorok. No, neki ljudi tvrde da je on bio prorok koji je predvidio buduće događaje. No, je li to tako? Proročanstva, kako bi bila potvrđena, moraju biti točno određena i vrlo detaljna kako bi bila nedvojbeno istinita.

Na primjer, u Bibliji, mesijansko proročanstvo o tome da će Isusu Mesiji biti probodene ruke i noge se nalazi u Psalmu 22,17 gdje stoji: „Probodoše mi ruke i noge“. To je bilo napisano u vrijeme kada u Izraelu metoda za pogubljenje nije bila razapinjanje. No točno je tako Isus preminuo. Postoje stotine i stotine takvih proročanstava o Isusu, a sva su se ostvarila. 

No Nostradamus nije imao tako detaljna proročanstva. Na primjer, neki vjeruju da ovo Nostradamusovo proročanstvo predviđa napad 11. rujna: 

„U godini novog stoljeća i devet mjeseci, s neba će doći veliki Kralj terora. Nebo će gorjeti na 45 stupnjeva. Vatra se bliži velikom, novom gradu.“ 

Problemi s ovim „proročanstvom“ su brojni. Prvo, kako bi se sastavile ove izjave, bilo je potrebno skupiti nekoliko različitih Nostradamusovih zapisa. Drugo, Kralj terora dolazi s neba, a kako je to povezano sa avionima koji su se zabili u zgrade? Treće, kako je nebo, koje gori na 45 stupnjeva, povezano sa zapaljenim zgradama? U konačnici, nema šanse da se New York može opisati kao „novi grad“ 2001. godine. Zapravo, on je jedan od najstarijih gradova u Americi. 

Nostradamusova proročanstva su nejasna

Nevjerojatna nejasnoća predviđanja, uz dodatak stvari koje uopće nisu spomenute, naziva se „retroaktivno predviđanje.“ Riječ je o tome da se nešto, što je prethodno napisano, mora primijeniti, a moderan se događaj tada opisuje vrlo nejasnom i maglovitom izjavom. Sva Nostradamusova proročanstva spadaju u ovu kategoriju. U konačnici, još je uvijek upitno je li Nostradamus zapravo napisao ta proročanstva ili su napisana nakon njegove smrti. 

Kao kršćani, mi ne možemo vjerovati onome što stoji u Nostradamusovim zapisima. Nadalje, zašto bismo to i htjeli, posebice kada znamo da imamo čvrste proročanske riječi u Bibliji (2. Petrova 1,19) i da je svjedočanstvo Isusovo duh proročki (Otkrivenje 19,10)? Biblijska proročanstva nikada neće propasti, a mi trebamo prepoznati inspiriranu Riječ Božju kao naš jedini izvor proročanstva. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: