Je li se vaš odnos pretvorio u emocionalni preljub
Foto: Pexels

Ovaj tekst će vam pomoći da spoznate je li se vaš odnos pretvorio u emocionalni preljub.

Josh je bio u novoj crkvi četiri mjeseca kada ga je Sara, pastorova žena, pozvala da se pridruži skupini zajednice, unutar koje su se tjedno okupljali samci i vjenčani parovi. Sara i njezin suprug Craig, željeli su skupinu u kojoj će vjenčani parovi mentorirati samce.

Josh i Sara počeli su komunicirati i otkrili su da imaju mnoštvo sličnih interesa. Za vrijeme druženja prije biblijskog proučavanja njihov razgovor je lagano tekao. Sara je bila iznenađena koliko joj nedostaje Josh kada on nije mogao prisustvovati. Josh je uvidio da je razgovaranje sa Sarom postao glavni razlog zbog kojeg je on uživao u skupini. To nije bila velika stvar, samo razgovor.

VIDI OVO: 8 znakova da je vaš supružnik počinio emocionalni preljub

Nakon toga je razgovor uživo prerastao u dopisivanje. Nije velika stvar, svi se dopisuju. No kada se njih dvoje počelo dopisivati o problemima skupine, njihovo dijeljenje postalo je osobnije prirode. Joshov radni stres i samačka usamljenost te Sarini izazovi zbog toga što je pastorova žena, pružili su im načine da jedno s drugim više emocionalno rastu.

Onda se dogodilo. Njihovo dopisivanje postao je noćni ritual, jer bi Craig zaspao često oko 21 sat, a Sara, noćna ptica, bi se javila Joshu da provjeri kako napreduju njegovi molitveni upiti. Njihovo dopisivanje je često trajalo sat vremena ili dulje. Granica upozorenja je davno prijeđena.

Jedne noći Josh je osjećao potrebu za da bude iskren i izlanuo se u tekstu: „Mislim da sam se zaljubio u tebe“. Nervozno je čekao njezin odgovor i on je došao nakon nekoliko sekundi: „I ja u tebe. Moje srce se udaljava od Craiga. Nitko nikada nije razumio moje srce kako ga ti razumiješ. Ja želim tebe“. Njezin odgovor opio je Josha, ali ipak njezine poruke su ga trznule: Sara je bila udata, a njezin suprug je bio pastor!

Josh se uspaničario. Sada ga je stvarnost njihovog prebliskog prijateljstva udarila poput udarca u trbuh. Ono što je bilo toliko lijepo i obogaćujuće sada je bio smotani nered. Kako bi se njihovo prijateljstvo razvilo? Što ako bi se ovo saznalo? Što ako bi trebao izaći iz crkve? Bi li Sarin brak preživio?

Foto: Pixabay

Raspoznavanje kada je granica prekoračena

Iako Josh i Sara nikada nisu dodirnuli jedno drugo, razvili su nesvet i neuredan odnos: emocionalni preljub. Emocionalni preljub se događa kada vjenčana osoba dijeli svoju emocionalnu intimnost s nekime tko nije njezin supružnik, na način koji oštećuje bračni odnos. Samci isto tako mogu biti odgovorni za emocionalne preljube, kada stvaraju neprikladne, intimne odnose s vjenčanim osobama.

VIDI OVO: Ovaj tajni neprijatelj može ubiti vaš brak brže od preljuba

Mnogi muškarci i žene ne čuju alarm, koji se oglasi kada odnos prekorači očiglednu granicu. Oni pretpostavljaju da je odnos u redu jer nema tjelesnih ili seksualnih kontakata.

No jednoga dana svjesnost udari u glavu i oni shvaćaju da se odnos kreće u pogrešnom smjeru.

Ako su nam bliska prijateljstva važnija od Bogom-danih darova, kako znati razlikovati ako su se granice prekoračile i ako smo ušli u opasnu zonu?

Pitanja za razmatrati

Donosimo nekoliko pitanja koja će vam pomoći za spoznavanje je li se odnos pretvorio u emocionalni preljub.

1. Je li u vaš odnos uključena ikakva tajnovitost ili prijevarnost?

2. Koliko ste u kontaktu (licem u lice, putem uređaja, društvenih medija, itd) i u kakvom je to odnosu vrijeme koje provodite s vašim supružnikom?

3. Ako ste samac/kinja, u kakvom je razmjeru vaš kontakt s tom vjenčanom osobom u odnosu s drugim bliskim prijateljstvima?

4. Osjećate li romantične osjećaje prema njoj/njemu? Seksualnu kemiju? Mentalnu preokupaciju? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja ”da”, želite li pobjeći ili nahraniti ova iskušenja?

5. Od čeka se sastoji vaša komunikacija? Kako bi vaš supružnik (ili mentor, pastor, bliski prijatelj) reagirao kada bi ona/on vidjeli vaše poruke, elektroničku poštu ili kada bi čuli vaše privatne razgovore?

6. Nadahnjuje li vas vaš odnos da slušate Krista ili da se okrenete od Njega? Potiče li vas taj odnos da se približite svome supružniku ili da odete od njega? Motivira li vas taj odnos da više ulažete u ljubav prema drugima ili da se izolirate i usredotočite samo na tu jednu osobu?

Brate ili sestro, ako ova pitanja (i vaši odgovori) čine da vam bude neugodno o tom odnosu: STANITE! ZASTANITE! PRESTANITE! Vi i vaš/a prijatelj/ica ste u opasnosti!

Bog želi da imamo bogate i važne odnose, bez obzira na to jesmo li samci ili vjenčani. Bog uživa u Kristocentričnim prijateljstvima, koja ostaju unutar granica Njegove Riječi, granica koje su zdrave za obje strane.

No Bog nikada ne želi da bilo koji od Njegovih darova bude nešto što će ukrasti srce i radost i što će izdati povjerenje supružnika. Bog je posvećen u uklanjanju odnosa, koji vode do grijeha i ometanja.

Emocionalni preljubi su jeftina zamjena za ono što Bog milosrdno daje: savršenu ljubav i istinitu intimnost najdublje prirode, koja je naša po Kristu.

Autorica: Ellen Mary Dykas; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Objavljeno uz dopuštenje stranice Thegospelcoalition.org