Je li u redu da kršćanin bude nazočan na gay vjenčanju
Foto: Canva

Bolje se za ovo pripremite sada. Jednog dana, prije ili kasnije, dobit ćete pozivnicu. Istospolni brak je legaliziran. Ne tako davno imali smo državne zakone koji definiraju brak kao zajednicu između muškarca i žene, no, to se promijenilo.

Ova će promjena imati utjecaja na sve nas. Mnogi kršćani, u stvari, suočit će se sa važnim pitanjem o tome da li trebamo prisustvovati istospolnim vjenčanjima ili ne.

Za Denny Burka, profesora biblijskih studija na Boyce College, odgovor je jasno i nedvosmisleno ‘ne’:

“Vjenčanje je javno priznanje sjedinjavanja, a nazočni su tu da bi proslavili i dali odobrenje uniji. Postoji razlog zašto tradicionalna ceremonija uključuje i izjavu “Ako netko zna razlog zašto se ova unija ne bi trebala desiti, neka govori sada ili zauvijek šuti.” Svjedoci nisu samo gledatelji. Njihova sama prisutnost podrazumijeva njihovu potporu unije. Budući da nam je naš Gospodin je rekao da ne slavimo niti odobravamo grijeh (Izaija 5,20; Rim 1,32), kršćani ne bi trebali nazočiti istospolnom vjenčanju.

“Možemo li pozvati svoje gay susjede na večeru? Možemo li ih ugostiti u našoj kući? Možemo li raditi zajedno s njima kao sa kolegama? Možemo li im ponuditi pravo prijateljstvo i ljubav? Da, da, da, i da. Ali mi ne možemo prisustvovati njihovom vjenčanju. Trebamo naći druge načine da volimo svoje gay prijatelje i susjede, a da to ne uključuje kompromis po pitanjima istine. Nitko ne uživa u sukobu koji dolazi s odbijanjem takvog poziva. To je teška odluka za donijeti, ali se mora donijeti… ”

No, što je time što je Isus činio? On je proveo vrijeme s carinicima i razgovarao s izopćenima. Dotaknuo je one koje nije trebalo dotaći; pozvao je nečiste. Zar onda ne trebamo i mi ići na istospolna vjenčanja kako bi dosegli one kojima je to najpotrebnije?

Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Brak je Bogom dana uredba

Prema Peteru Ouldu, anglikanskom svećeniku, ne možemo staviti vjenčanja u istu kategoriju kao i to što je Isus objedovao s Matejom i njegovim prijateljima. Evo zašto:

“… Brak je Bogom dana uredba koja ne govori samo o ljubavi između dvoje ljudi. Biblijsko učenje o braku nam pokazuje da je jedinstvo muškarca i žene odraz zajednice Krista i njegove Crkve. Knjiga Otkrivenja predviđa veliku gozbu na kraju vremena, uniju zaručnika i njegove zaručnice.

“Dakle, sklapati brak na pogrešan način je čin idolopoklonstva. To je odbacivanje i Bogom dane uredbe kao i njenog značenja. Budući da je spol onih koji će stupiti u brak važan, promjene u ovom dijelu uništavaju poantu koju je brak je trebao predstavljati. Kako kršćanin može sudjelovati u takvom nečemu?”

Međutim, slijediti ovaj put može se pokazati teškim za kršćane, pogotovo zato što Zapadno društvo daje sve više podrške “alternativnim brakovima.” Kad je kršćanska cvjećarica odbila prodati cvijeće za istospolno vjenčanje u državi Washington, sudac ju je obavijestio da ona na to nije imala pravo. Dr. James White je nedavno objavio Emery blog post koji je sažeo ovaj slijed događaja:

“Za mnoge, nije dovoljno da homoseksualnost bude dopuštena; nije dovoljno da bude prihvaćena; nije dovoljno da su istospolni brakovi legalni. Krajnji cilj je za neke, čini se, kažnjavanje, ako ne i kriminalizacija bilo koje vrste protivljenja ovom konceptu zasnovanom na vjerskim uvjerenjima.”

Autor: John UpChurch; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Crosswalk.com