Iako ste vjerojatno upoznati s ovom biljkom, možda ne znate koje sve pogodnosti proizlaze iz konzumiranja celera.

On se u većem dijelu sastoji od vode, ali je ujedno i pun antioksidanata, enzima, vitamina i minerala. Sva ova svojstva mogu jako povoljno utjecati na kožu, kosu i vaše sveukupno zdravlje.

Većina ljudi konzumira donji dio celera, no prije nego si pripravite slijedeći obrok, listovi i sjeme (u raznim oblicima) mogu imati impresivne pogodnosti za zdravlje. Može biti lako podcijeniti ovo povrće, no nakon što pročitate ovih 25 fantastičnih pogodnosti celera sigurno ćete ga dodati na svoj meni.

1. Mršavljenje

Celer ima malo kalorija, a puno vlakana te je zbog toga savršena namirnica za one koji žele izgubiti na težini. Jedna šalica nasjeckanog celera ima 1,6g dijetalnih vlakana koje smanjuju vašu glad te se dulje osjećate sitima. Uz to, celer je pun vode što je važno za hidrataciju vašeg tijela.

2. Pomaže u probavi

Zbog mnoštva vlakana i fitokemikalija koje su važne za probavu celer je odlična namirnica. Celer ima jednaku količinu razgradivih i nerazgradivih vlakana te zbog toga pomaže u smanjenju zatvorenosti te potpomaže pravilnoj probavi.

3. Smanjuje kolesterol

Celer sadrži spoj, 3-n-butilftalin (3nb) koji smanjuje krvni tlak. Istraživanje je pokazalo da zbog tog spoja, konzumiranje 4 komada celera u danu može rezultirati smanjenjem kolesterola za oko 7%.

PROČITAJTE: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

4. Smanjuje upale

Celer sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata koji ga čine korisnim za borbu protiv upalnih bolesti kao što je artritis i reumatizam. Antioksidanti i polisaharidi u celeru imaju protuupalna svojstva.

pelambung / Pixabay

5. Nadopunjava elektrolite

Umjesto da popijete nekakav sportski napitak, možda bi vam, za nadoknadu elektrolita, bilo bolje da pojedete malo celera. On sadrži mnogo kalija i natrija te je zato odlična grickalica za one koji su potrošili elektrolite napornim aktivnostima.

6. Pomaže u prevenciji raka

Celer ima nekoliko svojstava zbog kojih može pomoći u prevenciji raka, a ona uključuju spoj apigenin koji dokazano ubija stanice raka i sprječava njihovo razmnožavanje. Uključivanje celera u vašu dijetu pomaže smanjiti rizik od razvitka raka dojke, raka jajnika i raka pluća.

7. Pomaže pri hidrataciji tijela

Budući da je 95% voda, celer je odličan za hidrataciju tijela. Takve vodenaste biljke kao celer sadrže minerale i šećere koji su korisniji za hidrataciju od same vode.

8. Bori se protiv bubrežnog kamenca

Mnoštvo lijekova protiv bubrežnog kamenca za sobom povlači razne posljedice, no celer je biljka koja se koristi kako bi se te posljedice uklonile. Esencijalno ulje celera sadrži razne korisne spojeve (chrysoeriol 7-O-diglucoside, Luteolin, 7-O-apiosylglucoside, Luteolin7-O).

9. Odličan je za vid

Vitamin A pomaže u poboljšanju tkiva očiju, a samo malo celera na dan je dovoljno za znatno poboljšanje zdravlja očiju. Ujedno, celer sadrži lutein, i zeaksantin, koji su važni nutrijenti koji mogu manjiti rizik od degenerativne bolesti očiju.

PROČITAJTE: SUPERHRANA: Deset najzdravijih namirnica na svijetu i recepti kako ih u trenu pripremiti

10. Pomaže ublažiti migrene

Bilo tko tko je ikada imao migrene zna da ih dehidracija samo pogoršava te zbog toga celer, koji se sastoji većinom od vode, može pomoći pri ublažavanju migrena. Sjeme celera može pomoći pri smanjenju migrena jer je prepuno magnezija.

11. Pomaže pri uklanjanju lošeg zadaha

Želite grickalicu koja čini vaš dah svježim? Celer se smatra „deterdžent hranom“ jer pomaže pri uklanjanju neugodnih mirisa iz usta. Ako jedete dosta celera on će doslovno ostrugati bakterije s vašeg jezika koje uzrokuju neugodan zadah.

silviarita / Pixabay

12. Pomaže u borbi protiv akni

Kada je riječ o borbi protiv akni, tu se ne radi samo o rješenju za njih, nego o svemu što stavljate u svoje tijelo. Celer može pomoći pri uklanjanju akni jer je bogat vitaminom C koji pomaže pri stimulaciji proizvodnje kolagena. Ujedno služi kao diuretik koji će pomoći pri uklanjanju otpada ih tijela koji dovodi do problema s kožom.

13. Sprječava čireve

Celer može biti koristan u sprječavanju čireva koje uzrokuje heliobakterija priori. Ovo povrće, uz hranu bogatu flavonoidima, može spriječiti razvoj bakterija dok u isto vrijeme smanjuje štetu koja nastaje na sluznici želuca i jednjaka.

14. Pomaže umanjiti simptome menopauze

Istraživanja su pokazala da hrana bogata fitoestrogenom pomaže pri uravnoteženju hormona. Celer je stoga odličan izvor fitoestrogena. Ujedno, istraživanje je pokazalo da unošenje fitoestrogena u organizam može uvelike pomoći pri smanjenju simptoma menopauze.

15. Pomaže smiriti živčani sustav

Redovno konzumiranje celera može pomoći ljudima, koji su pod stresom, zbog esencijalnih ulja koja pomažu pri regulaciji živčanog sustava. Ujedno, celer je bogat magnezijem, koji ujedno može pomoći da se osjećate odmorno.

16. Sprječava gljivične infekcije

Prema istraživanju iz 2012. godine, ulje celera je prirodno sredstvo za borbu protiv gljivica. Rezultati su potekli iz testiranja divljeg celera u Portugalu i Italiji protiv raznih oblika i vrsta gljivica.

PROČITAJTE: NEVJEROJATNE KEMIJSKE REAKCIJE: Evo što se događa u organizmu kada pojedemo češnjak na prazan želudac

17. Pomaže pri smanjenju nadutosti

Nadutost može izazvati fizičku neugodnost jer se plin nakuplja u probavnom sustavu. Neugodna napetost u želucu može biti uzorkovana prejedanjem bogatom i masnom hranom. No, povrće s fitokemijskim komponentama kao što je celer može pomoći smanjiti količinu tekućine u tijelu.

18. Može pomoći u liječenju astme

Astma je dugotrajna upalna bolest, a celer je poznat po tome što ima protuupalna svojstva zbog čega je koristan za osobe s tom bolesti. Preporuča se konzumiranje celera sa sokom papaje za osobe koje pate od astme.

19. Može poboljšati seksualni život

Možda vas iznenadi da celer ima svojstva afrodizijaka zbog činjenice da sadrži androsteron koji pomaže pri stimulaciji kod žena. Istraživanje je otkrilo da konzumiranje lista celera može pomoći pri poboljšanju procesa spermatogeneze.

20. Pomaže pri liječenju dijabetesa

Celer je postao biljka koju se preporučuje onima koji pate od dijabetesa jer ima visok udjel vitamina K koji pomaže pri smanjenju upala. Celer je ujedno koristan za osobe s dijabetesom jer ima antibakterijska svojstva i utječe na cjelokupno zdravlje.

Appel-und-n-Ei / Pixabay

 

21. Odličan je za mozak

Celer je bogat luteolinom, flavonom koji je poznat po svojoj sposobnosti da smanji upale na mozgu. Istraživanje je povezalo konzumiranje luteolina sa smanjenjem gubitka pamćenje u starijoj dobi.

22. Poboljšava ravnotežu alkala

Celer je poznat po tome što je alkalna hrana koji možete jesti sa saznanjem da brzo neutralizira kiselinu. Razlog tome je visoka koncentracija kalija i natrija u celeru koji pomažu pri odvođenju viška tekućine iz tijela dok ga drže hidratiziranim.

23. Pomaže pri prevenciji znakova starenja

Celer je dobar izvor vitamina A i C koji su korisni za sprječavanje znakova starenja kože. Vitamin E, kojeg ima u celeru, ujedno može biti koristan za kožu jer ju hidratizira prirodnim putem te se bori protiv uzroka starenja tako što neutralizira slobodne radikale.

24. Pomaže u jačanju imunološkog sustava

Unošenje nutrijenata znatno pomaže jačanju imunološkog sustava, a vitamin C ga dokazano osnažuje. 100 grama celera sadrži 5% preporučenog unosa vitamina C, a to znači da je celer biljka koju svakako treba dodati u prehranu.

25. Štiti jetru

U Egiptu je provedeno istraživanje u kojem su hranili štakore s visokim kolesterolom mješavinom celera, ječma i cikorije četiri tjedna. Otkriveno je da se zdravlje štakora popravilo što pokazuje da osobe koje imaju probleme s jetrom mogu konzumirati hranu bogatu s ova tri sastojka.

IZVORProvidr.com