Kada su anđeli stvoreni?

Prije nego što možemo odrediti kada su anđeli stvoreni, moramo ustanoviti da jesu stvoreni. Da nemaju početka, bili bi vječni poput Boga.

U Ivanu 1,1-3 čitamo da je sve stvoreno po Isusu Kristu, Riječi Božjoj, uključujući anđele (usp. Neh 9,6; Ps 148,2-5).

U Kološanima 1,15-16 piše da je sve stvoreno u Kristu, ”na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti – sve je stvoreno po njemu i za njega”. Stoga anđeli ne postoje s Bogom vječno; imaju početak.

No Biblija nam ne govori kada su anđeli stvoreni. Oni su već postojali kada je Bog stvarao svijet.

VIDI OVO: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

Bog pita Joba: ”Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako ti je znanje sigurno… tko joj postavi ugaoni dok su klicale zvijezde jutarnje i Božji uzvikivali dvorjani? (Job 38,4-7).

I prema Svetom pismu i određenim židovskim predajama anđeli su postojali od prvoga dana stvaranja; stoga bi oni vjerojatno bili dijelom stvaranja ”neba” u Postanku 1,1.

Zašto je Bog stvorio anđele? Ako pretpostavimo da je prvenstvena zadaća anđela da služe Božjem narodu, mogli bismo pomisliti da su anđeli stvoreni s obzirom na Božje predznanje o ljudskoj vrsti (Heb 1,14). No to zapravo ne odgovara na pitanje zašto je Bog najprije stvorio anđele, a zatim ljude.

Kao što čitamo u Jobu 38,7, anđeli su se radovali pri Božjem stvaranju. Možda je njihova prvotna svrha bila da uzvisuju Boga i Njegovo silno djelo stvaranja.

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress Zagreb)

NAJNOVIJE!