10 duhovnih stvari koje trebaš znati kada poželiš odustati
Foto: Unsplash

Kada poželiš odustati zato što su ti zdravlje, karijera, financije ili brak zapeli kao guma u blatu, podsjeti se ovih 10 stvari iz Božje Riječi.

Jeste li ikada osjetili želju da odustanete? Je li bilo trenutaka u vašem životu kada vam se činilo da sav trud i energija koju ste uložili u nešto nisu napravili nikakvu razliku? Možda se sada tako osjećate.

Ovakva vremena su frustrirajuća. Crpe našu nadu i zamaraju naš duh i dušu. A ako ne budemo oprezni, mogu nas dovesti do toga da dignemo ruke od svega.

Kada poželiš odustati: 10 stvari koje morate znati

Kada se čini da su situacije u životu zapele, a naše molitve su besplodne, u iskušenju smo odustati – u iskušenju smo prestati moliti. Kada nam dođe ova kušnja, trebamo se podsjetiti onoga što kaže Božja Riječ. Znajući da će za sve nas postojati ovakva vremena, Bog nam je dao konkretne upute o tome kako se nositi s njima.

1. Bez obzira koliko nam se budućnost činila mračnom‚ sjetimo se da nas Bog nikad neće napustiti. U Bibliji piše: U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni. (2. Korinćanima 4, 8.9)

2. Za Boga imamo veliku vrijednost. U Bibliji piše: Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca! (Luka 12‚ 6.7)

3. Bog se brine za nas i stalno smo u Njegovim mislima. U Bibliji piše: Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi, kako li je neprocjenjiv zbroj njihov. Da ih brojim? Više ih je nego pijeska! Dođem li im do kraja, ti mi preostaješ! (Psalam 139‚ 17.18)

4. Obećana nam je predivna budućnost. U Bibliji piše: Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.(Jeremija 29‚ 11)

VIDI OVO: 10 Božjih obećanja za vašu budućnost

5. Isus će vam pomoći kad vam vaše breme postane preteško. U Bibliji piše: Povjeri Jahvi svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik. (Psalam 55‚22 JB) Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako. (Matej 11‚ 28-30)

6. Nisi jedini koji priželjkuje smrt. Nekoliko ljudi iz Biblije također je željelo umrijeti. U Bibliji piše:[Mojsije je rekao:] Ja sam ne mogu nositi sav ovaj narod. Preteško je to za me. Ako ćeš ovako sa mnom postupati, radije me ubij, ako sam stekao milost u tvojim očima, da više ne gledam svoga jada. (Brojevi 11, 14.15) Jedan događaj u Ilijina života zapisan je u 1. o Kraljevima 19, 3-4: On se uplaši, ustade i ode da bi spasio život. Došao je u Beer Šebu, koja je u Judeji, i otpustio ondje svoga momka. A sam ode dan hoda u pustinju; sjede ondje pod smreku, zaželje umrijeti i reče: “Već mi je svega dosta, Jahve! Uzmi dušu moju, jer nisam bolji od otaca svojih.”

7. Ako te obuzima strah, Bog će ti pomoći. U Bibliji piše: Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom. (Izaija 41, 10) Odvaži se i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj. (Jošua 1, 9)

7. Ako te obuzima strah, Bog će ti pomoći.

8. Ako vas svi zaborave, Bog vas neće nikad zaboraviti. U Bibliji piše: Nek’ se uzdaju u te koji znaju ime tvoje, jer ne ostavljaš onih što ljube tebe, o Jahve. (Psalam 9, 11) Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more. Nek’ buče i bjesne valovi morski, nek’ bregovi dršću od žestine njihove: s nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! (Psalam 46, 2-4)

VIDI OVO: “Nikada te neću napustiti, niti ću te ostaviti”

9. Bog nudi mir za srce i dušu. U Bibliji piše: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. (Ivan 14, 27) Tko se tebe drži, čuvaš ga jednako u miru, jer se u tebe uzda. (Izaija 26, 3) To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! (Ivan 16, 33)

10. Uz Božju pomoć nastojte da vam srce i um budu usredotočeni na pozitivne misli. U Bibliji piše: Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! (Filipljanima 4, 8)