Kada roditelji ostare: Evo što trebate znati da ih ne povrijedite

Kada roditelji ostare, njihovoj djeci često postanu teret ili smetnja. Evo što trebate znati da ih ne povrijedite. Oni to nisu zaslužili od vas!

Komunikacija sa starijim roditeljima često zna biti zamorna. Zbog generacijskog jaza, nerijetki su sukobi i nesporazumi raznih vrsta.

Umjetnik Aleksandar Galitski godinama radi sa starijim ljudima, učeći ih kako praviti skulpture od drveta ili slikati.

Ovo su njegova pravila za komunikaciju sa starijim ljudima, tj. s roditeljima:

1. Ne pokušavajte ih promijeniti

Kada smo bili djeca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dječaku iz susjedstva koji ima “sve same petice” i koji bezpogovorno sluša svoje roditelje.

Sada kada su oni ostarjeli, vjerojatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa: “Susjed svaki dan šeta, a ti cijeli dan sjediš kod kuće.”

Ne pokušavajte ih promijeniti. Ne možete promijeniti ljude u tim godinama. Ono što možemo je da ih prihvatimo onakvim kakvi jesu.

2. Ne ulazite u sukob

Sa starijim roditeljem često morate postupati kao s malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagirajte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvrijeđenost. Ako reagirate – vi gubite.

Saslušajte ih i pokušati riješiti njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.

3. Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljstvo

Oni su nervozni, neraspoloženi ili što god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, razgovarajte s njima, nemojte ih štedjeti zato što su stari.

VIDI OVO: Smrt roditelja: 10 stvari koje su me zauvijek promijenile

kada roditelji ostare
Foto: Pixabay

Što je to što biste mogli učiniti kako biste pomogli svojim roditeljima?

1. Pokažite suosjećanje, ali ne i sažaljenje

Suosjećanje je vrlo bitno, ali nemojte se ponašate kao da su oni bespomoćni i jadni.

2. Budite njihov oslonac

Nikad ne idite kod roditelja žaliti se ili kukati. Uvijek imajte dvije priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su cijeli svoj život posvetili vašem uspjehu i njima će vrlo teško biti ako vi niste zadovoljni.

Daleko od toga da ih trebali lagati, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.

3. Oprostite

Vrlo je bitno da naučite zaboraviti na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka.

Uvijek imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira koliko ste stari ili uspješni za njih ste samo njihovo dijete.

NAJNOVIJE!