Kada svi vaši planovi propadnu
Foto: Unsplash

Što kada svi vaši planovi propadnu? Htjeli ste jednu stvar, a na kraju vam je Bog dao nešto drugo? Kako nastaviti živjeti s razočaranjem? 

Poznajete li djevojku koja kupuje tri različita planera za jednu godinu? Postoji planer za društvene događaje, jedan za školske, fakultetske ili poslovne planove i jedan za financije. Svakog mjeseca i svakoga dana bojama i naljepnicama, koje su isto tako različitih boja obilježava planere. Ta djevojka sam ja.

Dobro, ako ću biti u potpunosti iskrena, ne kupujem ih tri odjednom, ali ako vidim da mi je jedan planer prepun svega ili da ne izgleda estetski ugodno, kupit ću drugi i počet ću ispočetka. Znam, to zvuči kao ogroman gubitak novca i vremena. Kao što i jest. No stvar je u tome da ja moram imati sve isplanirano. Prepustiti se slučaju meni zvuči kao da me uhvati plimni val.

Konačno uhvaćena u plimni val

Možete zamisliti moje stanje kada sam konačno odlučila kako više ne želim studirati smjer, kojeg sam odabrala za magisterij. S obzirom na to da je prošao samo jedan semestar, odlučila sam odustati od svih mojih planova; od cjelokupnog vremena, energije i novca, kojeg sam uložila u ovu moju veliku zamisao. No dopustite mi da vam napišem jednu važnu stvar: ja nikada nisam prije odustala. Ni od čega. Odustajanje od ovoga u vezi čega sam započela studiranje nije nešto što obično činim. Nigdje u mom pedantnom planeru niste mogli pronaći ovu točku “ne uspjeti u svom najvećem pothvatu”.

Da, grozila sam se vikenda, jer je to značilo da ću sjediti sama u svome stanu. Da, bila sam razočarana zbog toga što je škola u koju sam išla poklanjala ocjene maturantima i zbog toga što nije očekivala da učenici te ocjene zasluže. I da, ponos me je održao u tom stanju u kojem je moje mentalno zdravlje počelo brzo opadati. Izreke 16, 18 nas uče: „Pred slomom ide oholost i pred padom uznositost.“

Moj ponos zamalo me je natjerao na drugo polugodište u školi. Znala sam u sebi da ne želim biti ondje i zamalo sam dopustila da oholi duh postane moj prijatelj, dok sam izlazila iz onoga što je bila Božja volja.

Htjela bih naglasiti da ne želim reći to da nas ustrajanje u teškim situacijama čini ponosnima. No u mom slučaju, ostajala sam u okolnostima koje nisu bile ni sretne niti su mi donosile mir, jer sam se bojala onoga što bi svi drugi mogli misliti kada bih rekla da odlazim. Bojala sam se da neću imati odgovor na pitanje što planiram nakon toga. Jer, istina je bila da nisam znala što dalje.

Moji najbolji prijatelji su ili dobivali najbolje poslove ili su studirali smjerove nakon kojih bi mogli lako zarađivati milijunske iznose, kao i stabilnost i prestiž u nastavku života. Bila sam prestravljena onoga kako ću ja, kao 23-godišnjakinja koja je odustala od fakulteta, izgledati.

VIDI OVO: 4 znaka da Bog ima nešto u planu za vas

Ali, Bog

No stižemo do jedne super stvari koju vam želim ispričati. Izreke 16, 9 nas uče sljedeće: „Srce čovječje smišlja svoj put, ali Jahve upravlja korake njegove.“ Prema onome što kaže internet, definicija plana jest ”detaljno izlaganje za nešto ili postizanje nečega”. Kada sam bila unutar svoga programa, isplanirala sam svoj plan do u detalje, jer sam ranije željela završiti semestar. Kao studentica prve godine, isplanirala sam sve detalje vezane uz predavanja, stažiranja i ostalo. Po običaju, sljedećih deset godina mog života bilo je određeno i potvrđeno mojom unaprijed zamišljenom definicijom Božje volje; to je cijelo vrijeme bila moja volja, ali dodavanje Božjeg imena davalo je dodatnu sigurnost. Čvrsto sam odlučila postići cilj, ako ni zbog čega drugog, onda kako bih drugima pokazala da ja to mogu. Ali to je bio moj plan. Bog je imao druge stvari, koje je odlučio utemeljiti. Čak i prije nego što sam ja osmislila svoje planove, Bog je već odredio kamo ću ići. Iako mi se to nije svidjelo, Bog je uredio da otputujem u novu državu, odustanem od fakulteta i da se vratim u svoj dom.

Na početku nove godine, počela sam mijenjati svoje molitve. Više nisam pitala Boga što je Njegova volja. Umjesto toga, počela sam moliti: „Stavi me u ono što je Tvoja volja.“ Koliko god da je to teško za prihvatiti, nisam trebala znati Božje planove kako bih mogla vjerovati da su oni najbolji za mene. Izreke 16, 3 uče: „Prepusti Jahvi svoja djela, i tvoje će se namisli ostvariti.“

Bog nikada ne traži od nas da Mu posvetimo najbolje od onoga što možemo učiniti ili ono što je najviše prepoznato od onoga što činimo. Bog od nas traži da Mu prepustimo sve što činimo i da nakon toga promatramo kako On djeluje.

No, ovo nije isprika za lijenost. Osobno vjerujem da Bog cijeni težak rad. No težak rad izvan Božje volje je beskoristan rad. Znam da je zastrašujuće kada ne znamo što sutrašnji dan može donijeti. Razumijem da svi vaši prijatelji imaju uređene živote i da postižu jako puno toga. No trebamo razumjeti da Bog djeluje na različite načine. Jednoga dana izgleda vam kao da se sve raspada; imate 23 godine, nemate karijeru, niste završili fakultet, nemate plana. U sljedećem trenutku susrećete se s ravnateljima programa, prijavljujete se na zabavne poslove i promatrate kako Bog odgovara na molitve, u vezi kojih ste vapili i plakali mjesecima ranije, dok vas je boljelo srce.

U redu je ne znati

Dragi čitatelji, željela bih da znate da je u redu. U redu je ne imati plan. U redu je kada se onaj plan kojeg ste si zadali, izjalovi. U redu je predomisliti se. I u konačnici, u redu je pitati Boga što se to događa i zavapiti Mu, jer nemate pojma kako i što činiti u životu kojeg živite.

Ohrabrujem vas da molite Bogu da vas stavi u ono što je Njegova volja za vas. Ovo nije lagana molitva. Toliko često mislimo da je ono što su naši planovi i Božji planovi. No, prvi korak kojeg je Bog učinio kako bi me stavio u ono što je Njegov plan jest da je uništio moje planove. Postoji nezamjenjivi mir, koji dolazi nakon što se u potpunosti predate Njegovoj volji. To je nebeski mir. Svjetovne brige i sumnje i dalje će se znati ušuljati u zbog njih ćete ispitivati novi plan. No čvrst, nepokolebljiv mir podsjetit će vas na to da sumnja i strah nemaju mjesta kod vas, jer više niste vi ti koji stvaraju planove. Obećavam vam da je Stvaratelj, Otac, Uređivač svih planova itekako sposoban nositi se sa svima što vas može mučiti.

Pokušajte danas i recite sami sebi da je u redu, čak i ako će to trajati nekoliko minuta. Vaš Otac ima plan, koji će nadići i vaše najluđe snove.

Ako sjedite u sobi sami, u tišini i ako se borite s nesigurnostima, ako vam ovo sivo razdoblje izgleda previše prisutno i previše stvarno da bi moglo proći, preporučujem vam da pročitate i razmislite o riječima pjesme ”Možda je u redu”:

„Možda je u redu ako nisam u redu, jer Onaj koji drži svijet drži i mene. Možda je u redu ako ja nisam u redu, jer Onaj koji drži zvijezde drži u ruci moj cijeli život…“

U redu je prijatelji. U redu je.

Autorica: Olivia Lauren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com