Kakav je Bog?

Каkо mоžеmо znаtі kаkаv је Воg? Мnоgі lјudі dаnаѕ іmајu ѕvојu vlаѕtіtu рrеdоdžbu о Nјеmu, kојu ѕu dоbіlі nа tеmеlјu ѕvојіh оѕоbnіh zаmіѕlі, rаzmіšlјаnја і žеlја.

Mnoge kulture i umjetnici su dali mnoštvo različitih ideja o tome kakav je Bog. Neke plemenske religije štovale su niz bogova, s bogovima za munje, kišu ili sunce. Druge su religije učile da je sve Bog ili dio jednog Boga. Treći pak tvrde da čovječanstvo Boga ne može upoznati, poput Grka u Djelima 17,23 koji su štovali nepoznatog Boga.

Kakav je Bog? Postoji li odgovor na to pitanje?

S toliko pogleda na to kakav je Bog, kako netko može reći da ima ispravan pogled na Boga?

Prvo, jasno je da ako se istina o Bogu može znati, to je istina na svim mjestima u svako doba. Drugim riječima, dvoje različitih ljudi ili kultura ne mogu imati proturječna gledišta o Bogu i biti u pravu.

Ako postoji Bog koji je određeni put, to bi bio put koji nadilazi individualne i kulturne razlike. Uz to, spoznaja o Bogu se može povećati (ideja o progresivnom otkrivenju), ali Bog (kao savršeno biće) se ne mijenja, piše Compellingtruth.org.

U tom slučaju je najveće pitanje koja se osnova koristi za određivanje Boga. Ako postoji svemogući Bog koji je stvorio sve stvari, tada bi stvorena bića mogla razumjeti samo ono što im Bog otkriva. To je biblijska tvrdnja koja uči da Bog želi biti spoznat (Psalam 46,10), a objavljuje se u Svetom pismu koje je nadahnuo (2. Timoteju 3,16-17).

Jedan Bog Stvoritelj

Iz prvog biblijskog retka možemo vidjeti da postoji jedan Bog Stvoritelj: „U početku stvori Bog nebo i zemlju.“ (Postanak 1,1).

Uz to, jedan Bog koji je stvorio sve stvari održava ili kontrolira sve stvoreno. Izaija 44,24 kaže: “Ovako govori Jahve, otkupitelj tvoj i tvorac tvoj od utrobe: “Ja sam Jahve koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije.” Mnogi drugi Božji atributi spominju se u raznim dijelovima Biblije, uključujući ljubav, milosrđe, pravdu, pravednost i druge.

Isus je došao na zemlju pokazati nam Oca

Biblija otkriva da je Isus došao na zemlju pokazati nam Oca (Ivan 14,7-9). Iako je u potpunosti čovjek, Isus je u potpunosti i Bog, pružajući dokaze kroz svoj bezgrešni život, čudesa, poučavanje, moć nad zlim duhovima i uskrsnuće iz mrtvih.

Ako zauzmemo biblijsko gledište na pitanje “Kakav je Bog?” vrlo je jasno da je Bog jedan (Ponovljeni zakon 6, 4), ali se sastoji od tri osobe – Oca, Sina i Duhu Svetoga (Matej 28,18-20).

On je savršeno jedinstvo i savršena zajednica, dajući nadu i ljubav onima koji se u njega pouzdaju (1. Korinćanima 13,13). Bog je Svoju najveću ljubav pokazao po žrtvi Svoga Sina Isusa na križu (Ivan 3,16). Kroz ovu žrtvu, on poziva grešnike da se pouzdaju u Božju milost i postanu Njegova djeca (Efežanima 2,8-9; 1. Ivanova 3,1).

PROČITAJTE JOŠ: