NaslovnicaEvanđelje danaIvanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?

Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?

Evanđelje dana za četvrtak, 28. rujna 2023. godine: Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem? (Luka 9, 7-9)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici glede Isusa jer su neki govorili: »Ivan uskrsnu od mrtvih«; drugi: »Pojavio se Ilija«; treći opet: »Ustao je neki od drevnih proroka.« A Herod reče: »Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?« I tražio je priliku da ga vidi. (Luka 9, 7-9)

Evanđelje dana – komentar

Kada su do kralja Heroda doprle vijesti da čudotvorac putuje zemljom, odmah je zaključio da je to Ivan Krstitelj uskrsnuo od mrtvih. Drugi su rekli da je to Ilija ili jedan od proroka, no Herod je bio uvjeren da je uskrsnuo čovjek kojemu je odrubio glavu. Mučila ga je strašna grižnja savjesti, jer znao je da je Ivan Krstitelj bio glas od Boga.

PROČITAJTE: Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!

Unatoč činjenici da Isus nije činio svoja čuda da impresionira ljude, čuda su bila impresivna. Bila su toliko impresivna da je Herod saznao za njih i htio je vidjeti Isusa. Bio je znatiželjan i fasciniran. Međutim, Isus nije pokušavao biti impresivan; umjesto toga, želio je – i još uvijek želi – biti Gospodin i Spasitelj svih ljudi. Došao je tražiti i spasiti izgubljene, a ne steći reputaciju velikog čudotvorca.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, znamo da su Ivan Krstitelj, apostoli i brojni učenici okončali život teškom smrću. Oprosti nam što, budući da donekle živimo bezbrižnim životom, nismo revniji u službi za Tvoje Kraljevstvo. Blagoslovi i zaštiti sve koji su u raznim dijelovima svijeta progonjeni i pate zato što slijede Tebe. Amen!