Je li Isus bio bezgrešan?

Isus je bio bezgrešan i savršen u skladu s učenjem Novog zavjeta. Za vrijeme svog boravka na zemlji nije počinio nikakav grijeh.

Hebrejima 4, 15 sažima ono što su pisci Novog zavjeta jasno napisali o Isusovoj bezgrešnoj naravi: “Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom.”

Isus je bezgrešan od vječnosti

Isusova bezgrešna narav je vječna. Vječan je i boravio je u savršenstvu s Ocem prije nego što je došao na zemlju (Ivan 1, 1; Kološanima 2, 9). Isusovo rođenje bilo je nadnaravno. Rođen je od djevice Marije, što znači da je izbjegao nasljedni grijeh koji je prirodno mogao doći od zemaljskog oca.

Njegov je život bio savršen i bez grijeha, unatoč velikim iskušenjima (Matej 4, 1-10). Čak i na križu, Isus je mogao izjaviti: “Svršeno je!”

Nakon svoje smrti i uskrsnuća, živio je na zemlji četrdeset dana bez grijeha, a zatim je uzašao k Ocu gdje sada ponovno živi u bezgrješnom savršenstvu. Biblija je jasna da će Krist vječno vladati kao Gospodin i nikada neće sagriješiti (Otkrivenje 22).

Zašto je Isus bez grijeha?

Zašto je važno da je Isus bio bez grijeha? Mogli bi se spomenuti mnogi razlozi, ali možda je najznačajnija činjenica da je Isus trebao biti bezgrešan kako bi potvrdio da je Bog.

Ako je Bog savršen te nikada ne griješi, u slučaju da je Isus zgriješio, ne bi bio Bog. Budući da je Isus nadvladao napasti i pokazao se besprijekornim, pružio je dovoljno dokaza za svoju tvrdnju da je Mesija, Božji Sin.

Uz to, Isus je morao biti savršen i bezgrešan kako bi poslužio kao savršena zamjena za grijehe čitavog čovječanstva (Hebrejima 7, 27; 10, 10). Jedina nada za ljude da se pomire s Bogom je posrednik koji nesavršeno čovječanstvo može povezati sa savršenim, svetim Bogom, piše Compellingtruth.org.

Isus je došao s namjerom na zemlju kao čovjek i platio cijenu za grijehe na križu.

Prva Petrova 1, 18-19 jasno kaže: “Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane.”

U Kološanima 1, 21-22 stoji: “I vas, nekoć po zlim djelima udaljene i neprijateljski raspoložene, sada u ljudskom tijelu Kristovu, po smrti, sa sobom izmiri da vas k sebi privede svete, bez mane i besprigovorne.”

Isus nije mogao i nije griješio

Kao potpuno božanski, Isus nije mogao i nije griješio, iako je Njegova ljudska narav mogla biti u iskušenju. Isusova bezgrešnost platila je cijenu grijeha te nudi svim ljudima vječni život (Ivan 3, 16; Efežanima 2, 8-9).

On nije jedan od puteva za vječni život, već za samoga sebe tvrdi: “Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14, 6). Nadalje, nema druge mogućnosti za spasenje.

Isus je jedino ime pod nebom kroz koje se ljudi mogu spasiti (Djela apostolska 4, 12). Samo je bezgrešni, savršeni Isus mogao i platiti cijenu grijeha te ponuditi drugima oprost i vječni život.

PROČITAJTE JOŠ: