Kako Covid-19 razotkriva laži evanđelja prosperiteta?

Na koji način Covid-19 otkriva laži evanđelja prosperiteta? Kamo su se za vrijeme pandemije sakrili iscjelitelji, odnosno propovjednici zdravlja i blagostanja?

Propovjednici evanđelja prosperiteta tvrde da kršćanstvo, kada ga se dobro razumije i primijeni, osobi daje dug život, ispunjen zdravljem i materijalnim uspjesima.

Često govorim svojim prijateljima sa Zapada da se evanđelje prosperiteta ovdje u Africi na drugačiji način propovijeda nego što se to radi ondje. Propovjednici evanđelja prosperiteta sa Zapada pažljivo odabiru biblijske stihove i koriste ih suprotno od njihove originalne namjene. U Africi, propovjednici evanđelja prosperiteta naglašavaju važnost ”Božjeg pomazanika”, koji ima moć izbaviti osobu iz siromaštva kroz molitve. 

To je vrlo ozbiljan problem u Africi. Proširilo se poput divljeg požara. Nisam siguran za islamske države iz sjeverne Afrike, no južno od Sahare to je postao najprimjetniji oblik kršćanstva.

Ovo se događa jer takvi propovjednici kupuju vrijeme za odašiljanje putem radija i televizije. Nadalje, njihove crkve su prostrane i raskošne, jer i oni sami žive takvim životima. Poruka koja dolazi od njih je ova: ako vjerujete onako kako i oni vjeruju i vi ćete uskoro tako živjeti. Ovo privlači jako puno vjernika.

Afrička verzija evanđelja prosperiteta jest takva da objašnjava rješenje za sve ono što nama, kao ljudima, nedostaje. Ne samo da obećava lansiranje iz stanja siromaštva u stanje imućnosti, nego isto tako obećava rješavanje problema koji se odnose na bračne partnere ili nepostojanje istih i na djecu u braku. 

Prozirnost evanđelja prosperiteta je najbolje otkrivena kroz koronavirus

Naravno, postoji i posao takozvanog ”čudesnog iscjeljenja.” Ti propovjednici tvrde da imaju posebne moći koje im je dao Bog, zahvaljujući kojima mogu iscjeljivati ljude od bilo kakvih bolesti. Ono što najbolje objašnjava ovaj fenomen upravo je izraz ”evanđelja prosperiteta.” No prozirnost tog evanđelja najbolje je otkrivena kroz koronavirus. 

Koronavirus je bolest. To je vrlo opasna bolest. Bolest je u svijetu uzrokovala smrt velikog broja ljudi. Logično, naš nam zdrav razum nalaže da bi takvi propovjednici sada trebali odlaziti kod oboljelih, posebice kod onih koji su na respiratorima i iscjeljivati ih. No ono što se događa jest da su ti propovjednici otkazali svoje, prethodno dogovorene sastanke ”iscjeljivanja” i da su postali neobično tihi.

Nekolicina njih, iz udobnosti svojih raskošnih crkava, viču koronavirusu neka ode, no koliko je meni poznato, nitko od njih ne ide na mjesta gdje se liječnici i medicinske sestre bore za zdravlje oboljelih. 

Prava istina je sada vidljiva svima

Njihove izjave u kojima govore da se mole za bolesne, bez obzira na to jesu li točne ili ne, u suprotnosti su s onime što su ranije govorili. Na njihovim oglasnim pločama pisalo je da svi trebamo doći na njihove sastanke, jer oni imaju posebne moći kako bi iscijelili sve bolesti. Svaki kršćanin moli za iscjeljenje bolesnih. Prava istina je sada vidljiva svima. Ta istina ih otkriva i trebala bi ih posramiti. 

Ono što bi propovjednici evanđelja prosperiteta trebali činiti u vezi s koronavirusom, jest iskreno se suočiti s činjenicama. Za razliku od malarije i raka, ovo je bolest koja je toliko zarazna, koja je i njih, kao i sve nas ostale, prisilila na skrivanje kako bi sačuvali svoje zdravlje i živote. 

Koronavirus nam demonstrira potrebu za slavnim, biblijskim evanđeljem, koje će nas ispuniti, bez obzira na okolnost u kojem se možemo nalaziti. Takvo evanđelje omogućava nam da vjerujemo u suverenog Boga, koji ima pravo činiti s našim životima sve što poželi.

To nam evanđelje također daje mir koji se kosi sa svim izgledima, jer znamo da smo opravdani po završenom djelu Isusa Krista, Božjeg Sina. Stoga, za vrijeme koronavirusa, trebamo biti zauzeti time kako ćemo dijeliti Božju ljubav s ovim svijetom koji pati. Konačno, ako je koronavirus predodređeni način na koji moramo umrijeti, znamo da imamo slavnu vječnost, koja nas čeka na nebesima. 

Autor: Conrad Mbewe; Prijevod: Ivan H.; Izvor: 9marks.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala 9marks.org koje vrijedi za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ: