Kako iskusiti Božju ljubav?

Kako možemo iskusiti Božju ljubav? Što trebamo činiti da je spoznamo i osjetimo? U ovom članku autor daje nekoliko savjeta. 

Bez obzira na to razgovaram li s novim ili iskusnim, često vodimo sličan razgovor. Svatko od nas priznaje borbu s molitvom, s nekim starim navikama ili s pronalaskom radosti u kršćanskom životu. Tada svatko od nas postavlja pitanje koje se često nalazi iza naših drugih borbi: Kako možemo znati i osjetiti Božju ljubav prema nama?

No to ne može biti tako teško. Bog kaže da nas voli. Znamo to. Vjerujemo u to. Ali itekako je moguće poznavati ispravne doktrine, biti u zdravoj crkvi, pa čak i voditi druge na načine koji su ispunjene ljubavi, ali ipak ostati duhovno hladan, suh i rezerviran. To znam iz iskustva. Znam da me Bog voli i da je Krist umro i uskrsnuo za moje grijehe i znam da Duh živi u meni. No te snažne istine često ostaju samo na intelektualnoj razini. Možda se slažete sa mnom. Efežani bi se mogli složiti. 

Pavlova molitva za iskustvo Boga 

Izgleda kao da su Efežani glavne zvijezde prve Crkve. U Pavlovoj poslanici toj crkvi vidimo da ima vrlo malo prijekora i čini se da su spremni za “meso” teologije i duhovnog rasta. No, čak su Efežani imali problema s iskustvom toga da ih Bog voli. Ovaj izazov star je koliko i samo kršćanstvo. 

Na završetku Pavlove dugačke teološke rasprave, koja otpada na poglavlja 1 do 3 i prije njegovih praktičnih uputa, što su poglavlja 4 do 6, on zastaje u Efežanima 3,14-21 kako bi se pomolio za Efežane. Pada na koljena, moleći Boga za to da spoznaju i iskuse Kristovu ljubav. Naš stav tijekom molitve često puno toga otkriva. Ako sjedim za svojim stolom s otvorenom Biblijom i zapisujem molitve u dnevnik, to je prikladan položaj za molitvu, kako bih dobio razumijevanje i mudrost. Ako ležim u krevetu i molim se dok tonem u san, to je prikladan čin potpunog podčinjavanja života u potpunosti Bogu. No, ako sam na koljenima i ako se molim naglas, ako vapim dok molim,  to je trenutak velike borbe. O tome govori Pavao. 

Ipak, postoji nešto čudno u apostolovoj molitvi. Traži da se Krist nastani u našim srcima, da upoznamo Kristovu ljubav i da se ispunimo Božjom puninom. Sve je to čudno, jer nam je od 1. do 3. poglavlja rekao da svaka od ove tri stvari već istinita za nas. Zašto bi tako usrdno molio za ono što već imamo u Kristu? Efežani znaju te stvari, ali njihovo znanje nije dovoljno; postoji druga razina znanja i iskustva koja im nedostaje. Kada se Pavao moli za to da “uhvatimo” sve ono što Bog ima za nas, ova riječ može značiti “hrvati se s nečime”, “opljačkati i opustošiti”, neko mjesto ili “nadvladati” nekoga. S čime Pavao želi da se borimo? Sa samima  sobom, s našim dušama, s našim tijelima ili s našim unutrašnjim bićima?

Ne, on se moli za to da možemo shvatiti Kristovu ljubav, dok je hrvamo u naša srca. 

VIDI OVO: 5 načina na koje Bog pokazuje ljubav prema nama

Spoznaja Kristove ljubavi kroz Duha

Pavao piše: „Da vam dadne po bogatstvu slave svoje, da se silom utvrdite po Duhu njegovu u nutarnjem čovjeku, da Krist stanuje vjerom u srcima vašim, da budete u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni.“ (Efežanima 3, 16–17). Izvor našeg iskustva Božje ljubavi je Duh Sveti.

Osjetljivost na Duha Svetoga glavna je razlika između suhoparnog, samozadovoljnog vjernika i toplog, strastvenog vjernika. Duh nam otkriva Boga i njegovu Riječ (Efežanima 1,17; 3,5; 6,17), daje nam snagu kako bismo mogli živjeti poput Krista (3,16; 5,18–19; 6,18), oživljava nas snagom uskrsnuća (Rimljanima 8,9–11) i preobražava nas na Kristovu sliku sve većom slavom (2 Korinćanima 3,18). Duh Sveti je taj koji nam omogućuje da okusimo i vidimo da je Gospodin dobar. (Psalam 34,8)

Kako primamo Kristovu ljubav u naša srca?

Kako nam Duh Sveti pomaže da iskusimo Boga? Pavlova molitva ovdje dolazi do svog vrhunca: „Da biste mogli razumjeti sa svima svetima, koja je širina i dužina, i visina i dubina; I poznati ljubav Kristovu, koja nadilazi svaku spoznaju, da se ispunite svom puninom Božjom.” (Efežanima 3, 17–19). Nedavno smo završili naš podrum. Pretvorili smo betonski prostor u neobičan dnevni boravak i ured. Kako smo preuređivali, sve sam se više upoznavao s dimenzijama podruma. Ranije sam tamo dolje provodio malo vremena i nisam vam mogao reći koliko je to bilo kvadratnih metara, niti sam mogao reći duljinu bilo kojeg zida. Ali sada, nakon što sam proveo sate mjereći, radeći i sastajući se s izvođačima radova, mogu vam reći koliko je širok, dug, visok i dubok podrum. 

Pavao opisuje besprijekornu kombinaciju poznavanja i doživljavanja Kristove ljubavi. Postoji nekoliko načina kako možemo njegovati ovu kombinaciju. 

1. Usporite i odvojite si vrijeme 

Žurba je jedna od stvari s kojom se svi borimo. Čak i kad usporim i nađem vremena za Boga i dalje imam problema s isključivanjem svojih vlastitih užurbanih misli. Žurba gasi Duha Svetoga, što je razlog zbog kojeg je moramo izbaciti i odvojiti vrijeme za trajnu molitvu traženja i slušanja, kako bismo mogli iskusiti Božju ljubav.

2. Meditirajte nad Biblijom 

Pavlova molitva usmjerena je prema tomu da nas Bog osnaži snagom svoga Duha, koji boravi u nama. Pavao se moli za to da naučimo čitati Bibliju, moliti se i boriti se za ove istine, koje su u našim srcima. Ovo je praksa biblijske meditacije.

3. Meditirajte na križu 

Pavlova molitva je da shvatimo Kristovu ljubav, ne samo općenito Božju ljubav. Zašto naglašava Kristovu ljubav prema nama? Kako bi nas podsjetio na to da trebamo razmišljati o križu. 

Molite se za to da dobijemo silu Duha kako bismo mogli iskusiti Boga, kako bismo shvatili koliko Kristova ljubav ide u širine, visine i dubine. 

Koliko široka? Dovoljno da nas obuhvati takve kakvi jesmo. Koliko duga? ”Do svršetka svijeta”, tvrdi Krist (Matej 28,20). Koliko visoka? Visoka do nebesa, gdje Bog vlada. Koliko duboka? Dublja je od groba, dublja od bezdana paklenog. Mnogi su čitatelji kroz kršćansku povijest u ovome vidjeli podsjetnik na Kristovo tijelo koje je bilo pribijeno na križ; gdje je Kristovo tijelo bilo rastegnuto od glave do nogu. Ne možemo dokučiti dubinu Božje ljubavi koju nam On daje kroz Krista. Ta je ljubav za nas nedokučivo duboka. 

Ne postoji bolji način kako Božja ljubav može ući u naša srca.

Usporite i odvojite vrijeme. Meditirajte nad Biblijom. Nakon toga, cijelom svojom energijom, vječnom snagom Duha Svetoga, uhvatite veliku Božju ljubav, koju je Bog prema svima nama pokazao kroz Krista, koji je bio razapet na križu.  

Autor: Jeremy Linneman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.