Bez obzira na objekt, iskušenje zahtijeva da mi to nešto trebamo imati – sada. Kako izaći na kraj s iskušenjima? Možemo li ih nadvladati?

“Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube. Neka nitko u napasti ne rekne: “Bog me napastuje.” Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću.” (Jakovljeva 1, 12-15) 

Ako postoji nešto s čime su svaki muškarac, žena ili dijete imali iskustvo – to je iskušenje. Svatko od nas je vidio nešto novo, privlačno ili neobično i pritom pomislio: “To moram imati!”

Borba s iskušenjima
Foto: Pexels

Što je za vas iskušenje? Predmet kušnje može biti bilo što. Možda je to nešto materijalno, kao što je lijepa kuća ili novi automobil, ili se možda radi o tjelesnim osjećajima koje izazivaju hrana, alkohol ili droge. Još jedna mogućnost je emotivno iskušenje, koje imamo kada želimo biti u vezi ili kada bismo htjeli da se ono što smo napravili na poslu vidi i prizna.

ISKUŠENJE ILI GRIJEH: Kako prepoznati razliku?

Bez obzira na objekt, iskušenje zahtijeva da mi to nešto trebamo imati – sada. U tim trenucima ne razmišljamo je li to nešto dobro za nas, korisno za našu obitelj ili štetno za nekoga koga volimo. Svaki puta kada nas iskušenje zgrabi, odanost i oprez nestaju. Ako je iskušenje nekontrolirano, ono u naše živote može donijeti apsolutno uništenje.

Jednostavno rečeno, iskušenje je poriv da slijedimo naše želje izvan granica koje je Bog postavio za nas. Primjerice, Gospodin je čovječanstvu dao dragocjen dar u seksualnosti. Ipak, ova bogomdana želja često puta je izvađena iz onog konteksta za koji je stvorena. Seksualna želja je sama po sebi dobra, ali ako je nekontrolirana, loše djeluje na našu sposobnost prosuđivanja i dovodi nas do nevolja i boli.

Dopuštate li jednoj želji da kontrolira vaš život? Prelazite li stalno ona ograničenja koja Bog odobrava? Ako da, u tom slučaju je vrijeme da slomimo okove iskušenja i da se vratimo Bogu u pokajanju, stavljajući naše želje pod Njegovu vlast, i da se uzdamo u Njegovu snagu.

Prijevod: Ivan H.; Izvor: intouch.org