Kako pobijediti zle misli i bestidna maštanja za vrijeme molitve
Foto: Marinela Prodan/Freeimages.com

Jedna od najvećih prepreka za uspješan molitveni život su misli koje lutaju. Kako pobijediti zle misli i bludna maštanja za vrijeme molitve?

Uvijek iznova se susrećem s tim problemom, kada savjetujem kršćane kako uspješno moliti.

Kažu mi: ”Znamo vrijednost molitve, ali ne znamo kako prebroditi problem lutanja misli.” Neke ljude ovo zaista jako uznemirava. Kako da se odnosimo prema tom problemu koji nam zadaje toliko muka?

Što učiniti kada nam misli počnu lutati?

Kada vam misli počnu lutati, onda dozvolite da stvari do kojih vas misli donesu postanu predmet vaše molitve. Evo primjera: Dok sam pisao ove retke, pogledao sam kroz prozor i ugledao avion koji je upravo prelijetao nebom (živim u blizini londonskog aerodroma).

Moje misli su počele lutati, i tada, sjetivši se vlastitog savjeta, usmjerio sam misli na mnoštvo koje se nalazi u avionu. Molio sam Gospodima da ih sačuva u sigurnost i da svakome od njih koji se nalazi u tom avionu otvori razum za Njegovu ljubav, koja je za njih bila izražena na križu. Moje misli su lutale, ali su na kraju dolutale do Boga.

VIDI OVO: Kako prepoznati misli koje nam dolaze od sotone?

Jedna žena mi je jednom u toku savjetovanja rekla: ”Ali mene sve ometa: najmanji šum u stanu, lavež susjedovog psa, sirena koja se čuje u daljini…” U tom trenutku dok je ona govorila, čula se s ulice sirena policijskog automobila i ja sam joj rekao: ”Hajdemo sada isprobati moj savjet. Vaše su misli usredotočene na zvuk sirene. Kako biste to sad iskoristili da unaprijedite svoj molitveni život, umjesto da vas ometa u molitvi.”

Malo je razmišljala, a onda je sagnula glavu i molila: ”Gospode, ova sirena me je uznemirila, ali znam da ona upozorava ljude da se klone s puta kako bi policija ili bolničari mogli što brže doći do cilja. Oče, ja sam oslabila u borbi za one koji su izgubljeni i idu u vječnu propast, i ja također trebam biti upozorena od sirene koja je još glasnija od ove. Pomozi mi da postanem svjesna opasnosti u kojoj se nalaze ljudi koji nisu upoznali Krista.” Niz lice su joj se slijevale suze dok je izgovarala ovu molitvu. Uznemirenost ju je usmjerila k Bogu.

Ako vas obuzmu razne misli, možda čak i zle misli, tada umjesto da se uhvatite u koštac s njima pokušavajući da ih potisnete, upotrijebiti ih kao središte vaše molitve.

Zle misli i bludna maštanja dok molimo

Mom poznaniku su svaki put kad bi počeo moliti navirale zle misli. Bludna maštanja bi nepozvana iskrsnula u njegovim mislima. Nesposoban da se dalje bori s tim problemom, odustao je od molitve i uskoro je slomljen i pobijeđen zatražio savjet. Pokazano mu je kako da svaku takvu misao donese pred Boga. Evo kako je to učinjeno.

Kad bi bludna misao ušla u njegov um (u njegovom slučaju su bile gole žene ili neka erotična slika), savjetovano mu je da ju ne pokušava potisnuti iz svoga uma (jer tada emocionalnu energiju troši u lošu svrhu), nego da si predoči Krista, koji zajedno s njim promatra to maštanje u njegovom umu. Tada neka se u svojoj mašti obrati Kristu i moli u ovom smislu: ”Gospode, ti vidiš ovo moje maštanje. Znam da ono dolazi od onog dijela moje prirode koja naginje grešnosti. Ti si zamislio seks da bude čist i dobar, ali u mojim mislima on je postao grešan i prljav. Ispuni moju maštu takvom tvojom slimom da ona potpuno promijeni moje misli.”

VIDI OVO: Molitva protiv negativnih misli

Kada je taj čovjek naučio da usredotoči svoju maštu na Krista i da to vrijeme upotrijebi za razvijanje razgovora s Kristom, nakon nekog vremena spoznao je da misli, koje nije mogao odbaciti riječima potisnula vizija Isusa koju je sada imao u svom umu.

Krist je centar svih čistih stvari. Bludna maštanja su se istopila u čvrstom pogledu Isusovih prodornih očiju. Stvari koje su se trenutak ranije činile tako zavodljive, u Isusovoj stalnoj prisutnosti postale su gnusne. Svježina umjesto vatre i mir umjesto želje nagrada su onima koji su brzi da Isusa pozovu u sliku koja je u njihovom umu.

Nekoliko mjeseci kasnije taj isti čovjek mi je rekao da mu je ova metoda obuzdavanja lutajućih misli učinila Isusa bližim i stvarnijim nego što je bio ikad ranije.

Ako svaki kršćanin kojemu je stalo do pobjede upotrebljava metodu koju sam upravo spomenuo, svladat će problem za nekoliko tjedana ili mjeseci. Lutanje misli može se prebroditi na ovaj način za nekoliko dana. Potrebno je vremena da to postane navika, ali uz vježbu ćete uskoro biti u stanju da svaku misao dovedete pod vlast i poslušnost Kristu.

Autor: Selwyn Hughes

PROČITAJTE JOŠ: