Strpljivost u čekanju na Boga
Foto: Business photo created by katemangostar - www.freepik.com

U današnjem instant svijetu teško je biti strpljiv. Od Boga želimo brze odgovore na molitve. Kako izgraditi strpljivost u čekanju na Boga? 

Pitanje u mom email sandučiću bilo je poznato: „Toliko dugo sam se trudio svoj život staviti na oltar. Ne znam čak ni kako moliti o tim žudnjama koje počinjem osjećati. Kako da Bogu predam žudnje svoga srca kada još uvijek odvažno molim za te želje koje su snažne, ali neispunjene“?

Svatko od nas se bori s pitanjima poput „koliko dugo Bože želiš od mene da čekam“? Zašto ja? Zašto ovo? Zašto sada?

Dok tražimo od Boga odgovor, pokušavamo se podsjetiti na to da pripadamo Bogu koji „pomaže onima što pravdu čine radosno i tebe se spominju na putima tvojim“. (Izaija 64, 4) No osjećamo da nam je ovo čekanje nametnuto i borimo se s time. Ne želi li dobri Bog s nas podignuti ovaj teški teret? Zašto to ne učini? Kada će to učiniti?

PROČITAJTE: Kako možemo naučiti biti strpljivi?

Molimo, uzdišemo, vapimo Jedinome koji može djelovati, ali bez obzira na to gdje se okrenuli, poput Joba, ni mi Boga ne možemo vidjeti nigdje oko sebe. (Job 23, 3; 8-9).

Djeluje tih i borimo se sa strahom da On možda neće ispuniti našu želju. Bojimo se da nas neće uslišiti. Borimo se s time kako će naš život izgledati ako u sebi budemo imali te neuslišane žudnje koje će još uvijek kucati u našim srcima.

Pitamo se je li grijeh nastaviti čeznuti, nastaviti se moliti, plakati, zapomagati. Kako možemo dobro živjeti u tom prostoru čekanja između molitve i dobivanja?

Strpljivi u našem čekanju

Ovdje nastupa naša strpljivost; strpljivost u vezi naše osobne vjere i strpljivost prema Gospodinu koji nas poziva na strpljivost koja stvara vjeru.

Strpljivost nije isto što i čekanje. Dok je čekanje nešto što činimo, strpljenje je nešto što nudimo. Čekamo jer moramo; imamo malo izbora u vezi toga. No strpljenje je dar našeg Oca dok čekamo. U tišini, u čekanju, strpljivost odabire objaviti: „Gospodine, volim te. Znam da te ne volim koliko bih trebao/la, ali želim voljeti više Tebe od odgovora na moje molitve. Pokušat ću Ti ponuditi svoje strpljivo srce dokle god Ti od mene želiš da čekam na odgovor“.

Što je strpljenje?

Strpljenje izgleda kao ustrajnost. Jakov nas ohrabruje da potiho ustrajemo poput poljodjelca koji čeka na usjeve da izrastu. (Jakov 5, 7-11). Pavao nam govori neka „budemo strpljivi u kušnjama“, (Rimljanima 12, 12) pozivajući nas da se nosimo s time, bez prigovaranja ili ljutnje, usred bolnih iskustava. On nas podsjeća na to da je strpljenje način kako Duh dodatno radi na našim životima unutar nas i da je to dokaz da pripadamo Isusu Kristu. (Galaćanima 5, 22-24)

PROČITAJTE: Je li Božja strpljivost došla do kraja? Upozorenje o opasnosti nevjere!

Strpljivost dokazuje našu ljubav prema Bogu i naše povjerenje da je Njegov plan vrijedan čekanja. Strpljivost nudi našem nebeskom Ocu smireno srce. Na Njegovu navodnu tišinu odgovaramo pokajanjem od uzrujanosti i uznemirenosti. Mirno gledamo u tamu koja je oko nas i odabiremo vjerovati ono što nam On kaže o sebi, počivajući na znanju da Bog zaista vidi, zna i da se brine, unatoč tomu kako trenutna situacija izgleda.

Živjela ljubav

Strpljivost je prekrasan način kako živjeti postojanom ljubavlju prema Bogu. Pavao nam govori da je prava ljubav strpljiva (1. Korinćanima 13, 14), stoga volimo Boga kroz svoju strpljivost dok:

  • Neprekidno nastavljamo moliti za ono odlutalo dijete.
  • Mirno podnosimo mučne dijagnoze.
  • Neustrašivo podnosimo suočavanja s tužnim pozdravima.
  • Marljivo razmišljamo o neizbježnom dugu.
  • Vjerno ustrajemo kroz ne baš uzbudljive poslove, ili
  • Tiho prihvaćamo Božji plan za našu budućnost, čak i kada se on razlikuje od naših snova.

Strpljivost, poput svake Kristolike vrline, nastaje iz naše ljubavi prema Bogu; Bogu kojem se može vjerovati u svim načinima i u svim okolnostima. Strpljivost pokazuje našu ljubav prema Bogu.

Strpljivost kaže: „Gospodine, volim Te više od odgovora za kojim žudim u vezi mojih okolnosti“. Možemo pokazati Bogu našu ljubav kroz naše strpljivo izdržavanje, dok On ispituje iskrenost naše vjere, vjere koja je dragocjenija od zlata, vjere koja može donijeti hvalu, slavu i čast Isusu Kristu. (1. Petrova 1, 7)

Ključ za vjernu poslušnost

Strpljivost je ključ za vjernu poslušnost, življenje mirom ispunjenoj predaji Božjim načinima i volji. Budite sa mnom u razmišljanju o tome kako nam strpljivost može pomoći da prigrlimo Dest Božjih zapovijedi (Izlazak 20, 3-17):

1. Strpljivo srce pomaže da budemo zadovoljni s Bogom kao našim jedinim Bogom. On postaje dovoljan; uvijek i zauvijek.

2. Strpljivo srce nam pomaže štovati Boga onako kako nam je rekao; bez pretrpavanja naših srca našim vlastitim željama.

3. Strpljivo srce se prisjeća čije sveto ime nosimo i pomaže nam da izgledamo poput našeg Prvorođenog Brata.

4. Strpljenje nam pomaže da iskoračimo iz zahtjevnih rasporeda kako bismo razvili Kristocentrični raspored.

5. Strpljenje nam pomaže da ponudimo zahvalnost i poštovanje prema našim nesavršenim roditeljima.

6. Strpljivi vjernik stvara život; ne crpi ga.

7. Strpljivo srce je učvršćeno protiv seksualnih iskušenja i bračnog nereda.

8. Strpljenje pretvara pohlepne sakupljače u velikodušne davatelje, jer nas čeka veća nagrada.

9. Strpljivo srce nam pomaže da budemo govornici istine, jer znamo da nakon što se Božje svrhe ispune i nakon što se sve nepravde isprave, Bog će reći svjedočanstvo o svojim slugama.

10. Strpljivo srce može reći Bogu: „Kada volim Tebe, ne trebam ništa drugo“.

Strpljivost znači voljeti Boga kroz zadovoljno srce. To je stav koji nam pomaže da zastanemo dovoljno dugo kako bismo sami sebe zapitali: „Što u vezi Boga ne razumijem u trenutnoj situaciji? Zašto sam toliko nemiran? Zašto mi ovdje Bog nije dovoljan“? Strpljivost nas dovodi dublje u Božje srce. Ono stvara smisao očekivanja za sutra zbog Božje dobrote, koju On „čuva za one, koji te se boje, što je iskazuješ onima, koji se kriju kod tebe od ljudi“! (Psalam 31, 19)

PROČITAJTE: Strpljenje koje Bog želi da imamo

Nikada ne znamo kakvu dobrotu Bog može uliti u nas u danima koji slijede!

Sve što trebamo

Strpljivost je voljeti Boga dovoljno da možemo reći: „Hvala Ti“ čak i za teške stvari. Istinska strpljivost, za vrijeme okolnosti koje mijenjaju živote i lome duše, između rođenja i neba, je skromni dar koji prinosimo Bogu. On nam omogućuje da Mu možemo dati taj dar.

Pavao nam govori da smo „osnaženi svakom snagom, po sili Slave njegove, za svaku postojanost i strpljivost“. (Kološanima 1, 11) Konačno, strpljivost je uskrsli Krist koji živi u nama dok proklamiramo: „Ako imam Isusa, imam sve što mi treba“.

Autorica: Jani Ortlund; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org