Kako se moliti kada se život raspada?

Nitko nije imun na nevolje. Dođu iznenada. Kako se moliti kada se život raspada?

“Zazovi me u dan nevolje; Ja ću te izbaviti, a ti ćeš me slaviti.” (Psalam 50, 15)

Svjesni smo da su dani koje živimo sve više zli. Ratovi, pandemija, gospodarski problemi, osobni problemi … Kada bismo nastavili nabrajati ne bi bilo kraja.

U ovakvim vremenima može biti teško znati kako moliti. Znamo da treba moliti, da nam je iznad svega potrebna Božja pomoć, ali ako ste poput mene, ponekad riječi ne dolaze lako. Ne znamo što tražiti ili kako pristupiti Bogu kada su nam srca slomljena ili uznemirena.

3 načina kako moliti kada se život raspada

1. Molite s poniznošću

Kada se čini da se život raspada, jedan od najtežih dijelova molitve je kada nam Bog pokaže dubinu naše vlastite potrebe za njim. Uvijek nam je potrebna Božja pomoć, ali nismo uvijek svjesni koliko nam je potrebna. Nevolje nam na neki način pokazuju koliko očajnički želimo da nam Bog pomaže svakodnevno i stalno. Zato ponizno trebamo priznati da trebamo Njegovu milost. Moramo priznati da ne možemo sami i podsjetiti se da je “Bog blizu onima koji su slomljena srca” (Psalam 24, 18).

PROČITAJTE: Ponizna vjera u Boga uvijek rezultira blagoslovima

Kao što svaki roditelj uživa razgovarati sa svojom djecom, tako i Bog voli kada mu Njegova djeca dolaze. On želi biti s nama u najtežim životnim razdobljima. Ako se ponizimo pred Njim, iskusit ćemo Njegovu prisutnost.

2. Molite s povjerenjem u Boga

Baš kao što Bogu moramo doći s poniznošću, tako Mu trebamo doći i srca spremna da mu vjerujemo. Naš prirodni odgovor na poteškoće često je preispitivanje i sumnja u Boga, pitajući se “Zašto je dopustio da se ovo dogodi? Nije li to mogao spriječiti?”. Istina je da je Bog svemoćan i uvijek može spriječiti da bilo što uđe u naše živote. Dok dolazimo Bogu, moramo zapamtiti da nas On voli i uvijek radi za naše dobro u svakoj situaciji.

Bez obzira na to s čime se trenutno suočavamo, moramo priznati da su Njegovi putovi iznad naših putova i da Mu možemo vjerovati da će postupati dobro s nama kao naš nebeski Otac. Isus je divan primjer čvrstog povjerenja. U Getsemanskom vrtu je naš Gospodin tražio da ga mimoiđe čaša gnjeva, ali je tada, srcem punim povjerenja molio: “Ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš” (Luka 22, 42).

Postoje trenuci kada Bog može dopustiti da trpimo stvari koje bismo radije izbjegli. U tim vremenima moramo vjerovati Njegovim putovima, podsjećajući se da On ima kontrolu, da nas voli i da je njegova mudrost beskrajno iznad naše.

3. Molite sa zahvalnošću

Bez obzira kroz što prolazite, uvijek postoje razlozi za zahvalnost Bogu. Neki od stihova koji imaju veliki utjecaj na moj život, posebno u teškim vremenima, su u Filipljanima 4, 4-7:

Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.

Ove je stihove lako slijediti kada život ide dobro, no trebamo li se doista uvijek radovati u Gospodinu? Zar nema stvari u životu kojima se ne bismo trebali radovati?

PROČITAJTE: Kako vjerovati u Boga kada se život raspada?

Primijetite da Pavao kaže “Radujte se u Gospodinu uvijek!” Nismo pozvani radovati se zlu ili tragediji. Ali kada te teške stvari dođu u naše živote, Pavao nas poziva da se nastavimo radovati u Gospodinu. Radujemo se i iznosimo svoje zahtjeve Bogu s “molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem”. Uvijek mi je bilo zanimljivo da Pavao ovdje pazi da doda “sa zahvaljivanjem”. Život je težak i tereti su brojni. Pavao naglašava da uvijek imamo mnogo razloga za zahvaliti Bogu.

Kada se život raspada, lako se usredotočiti na loše, ali Pavao nas podsjeća da Bog uvijek radi za naše dobro i daje nam dobre darove. Dok dolazimo Bogu sa suzama i molitvama, možemo Mu vjerovati da će nas utješiti i voditi kroz naše najmračnije doline.