Kako molitva djeluje?

Molitva je dar mogućnosti komuniciranja s Bogom, Stvoriteljem svemira. Kako molitva djeluje? U ovom članku doznajte odgovor!

Na pitanje što treba proučavati i što već nije otkriveno, zapaženi fizičar Albert Einstein jednom je izjavio: „Trebamo naučiti više o molitvama. Netko mora naučiti više o molitvi.“

Čak i čovjek, koji navodno nije vjerovao u postojanje osobnog Boga, osjetio je da postoji nešto u vezi molitvi što se treba bolje razumjeti. Pravo je pitanje naime, možemo li razumjeti kako molitva djeluje.

Kršćanski pisac i zagovornik John Eldredge, u svojoj knjizi Pomicanje planina govori o molitvi: „Postoji način na koji stvari funkcioniraju.“ On ondje govori o tome da je Božji svemir uređen, s pravilima i sustavom, koji je jasno ocrtan. (1. Korinćanima 14, 33) Vjeruje da molitva nije iznimka.

Primjeri molitve iz Biblije

Biblija nam daje primjere molitve, upute o njima, kao i upozorenja. Kralj David napisao je mnoge psalme, koje su bile iskrene molitve o situacijama u kojima se nalazio, njegovom grijehu i njegovim neprijateljima. (Psalam 3, 7; 38)

Mojsije je imao cjelokupne razgovore s Bogom i postavljao je mnoga pitanja. (Izlazak 3- 4; 33, 11) Estera je okupila svoje sluge i cijeli Izrael u postu, što je ukazivalo na to da su također i molili, u trenutku kada je cijeli hebrejski narod bio suočen s istrebljenjem. (Estera 4, 15-17)

Vidimo primjere mnogih odgovorenih molitvi. Bog je uslišio Mojsijevu molitvu, u kojoj je on zamolio Boga neka se pobrine za Izraelce čak i nakon što su oni štovali zlatno tele. (Izlazak 32) Bog ne nekoliko puta spasio Izraelce od istrebljenja. Bog je dao kišu kada je Ilija iskreno molio za kišu, nakon više od tri godine suše. (1. Kraljevima 18, 42-46; Jakovljeva 5, 13-18) Bog je vjernicima dao smjelosti za propovijedanje Evanđelja (Djela 4, 23-31) i oslobodio je Petra iz tamnice. (Djela 12, 5-17)

Također vidimo primjere kada Bog kaže ”ne”. Bog nije spasio život djeteta, koje je David začeo s Bat Šebom, kada su počinili preljub, usprkos Davidovom postu i molitvi. (2. Samuelova 12, 16-18) Bog također nije poštedio svoga Sina Krista, iako je On molio u Getsemanskom vrtu, neka Bog od Njega ukloni kalež suda, koji je trebao doći kroz smrt na križu. (Matej 26, 36-46) Krist se podčinio Ocu, moleći neka se ostvari volja Očeva, a volja Očeva je bila spasenje za cijelo čovječanstvo. (Ivan 10, 11-18; Hebrejima 12, 1-2)

Kako molitva djeluje? 

Stoga, kako nam ovo pomaže u odgovoru na pitanje: kako molitva djeluje? Molitva je dar mogućnosti komuniciranja s Bogom, Stvoriteljem svemira. Molitva uvijek funkcionira na način da oni, koji su povjerovali u Krista, uvijek mogu razgovarati s Bogom, a On ih čuje. (Luka 11, 5-13; Hebrejima 4, 14-16; 10, 19-22) No ako tražimo formulu, koja će nam jamčiti da će naše molitve biti odgovorene na način kako to želimo, onda Biblija nije mjesto za to, jer ne daje takvo rješenje.

No Biblija nam daje sljedeće parametre:

  • Trebamo moliti u vezi svih stvari. (Filipljanima 4, 6)
  • Trebamo moliti u Kristovo ime (Ivan 14, 13-14), što znači neka bude volja Njegova.
  • Ne trebamo koristiti beskorisne riječi. (Matej 6, 7-8)
  • Ne trebamo moliti kako bi nas se vidjelo i primijetilo. (Matej 6, 5-6; Luka 18, 9-14)
  • Molitva i post su u kombinaciji moćni. (Daniel 9, 3; Luka 2, 37)
  • Trebamo moliti za druge. (1. Timoteju 2, 1-4; Efežanima 6, 19; Jakovljeva 5, 16)
  • Trebamo moliti bez prestanka. (Luka 18, 1; Efežanima 6, 18; 1. Solunjanima 5, 17)
  • Trebamo moliti smjelo. (Rimljanima 8, 26; Hebrejima 4, 14-16; 10, 19; 1. Ivanova 5, 14-15)

Možemo se pouzdati u naše molitve zbog onoga tko Bog jest, ne zbog toga što smo molili ispravno ili ne. Molimo se Jednome, koji je vjeran, istinit, moćan, koji nas voli, koji je velikodušan, snažan i daleko više toga.

Snaga molitve počiva u Bogu kojem se molimo, ne u našim riječima. Bog čuje naše molitve jasno i glasno i djelovat će sukladno svojoj volji i vremenu, kao i planu spasenja čovječanstva. Više od svega, Bog će djelovati iz ljubavi, koju gaji prema svakome od nas.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!