„Zato, braćo, još više uznastojte učvrstiti svoj poziv i izabranje, jer to čineći nećete posrnuti nikada.“ (2. Petrova 1,10)

Potvrda od strane Riječi i drugih

Neki vjernici mogu reći da vas je Bog izabrao po vašim plodovima, koji će im biti jasno vidljivi (1 Sol 1,4). Neki se mogu osloniti na Božju riječ i znati da ih Bog može očuvati od pada (Juda 1,24). Možda ste čitali kada Isus kaže da onoga tko dođe k Njemu, neće izbaciti (Ivan 6,37), i da one koji su Njegovi, nitko ne može ugrabiti iz Njegove ili Očeve ruke (Ivan 10,28-29). Ili ste možda čitali kako je Isus često govorio da nikada neće izgubiti niti jednoga od onih koji su izabrani (Ivan 6,39), jer ih je Otac privukao k Njemu (Ivan 6,44). Za sebe možete pročitati da vas ni život ni smrt, ni anđeli (vjerojatno pali anđeli), ni sile, ni ikoje drugo stvorenje nikada ne može odvojiti od Boga (Rim 8,38-39). Ovo je za mnoge dokaz da mogu biti sigurni.

Kako možeš biti siguran?

Razlika između uvjerenja Duha Svetoga i osude neprijatelja je u tome da nas Duh Sveti uvijek dovodi do pokajanja. Tražimo oprost, ali neprijatelj uvijek čini da se osjećamo da nismo dostojni toga da bismo bili spašeni, i da ne postoji način da budemo pravi kršćani. Nakon što iskreni vjernik pogriješi, uvijek će se osjećati krivim, htjet će priznati svoje grijehe (1. Ivanova 1-9), kao što će priznati i da još uvijek griješi (1. Ivanova 1,8. 10). Vjernici ne mogu griješiti a da se istovremeno osjećaju dobro sa samima sobom. Oni će također imati glad i žeđ za Božjom Riječi (Psalam 42,1), kao što će imati i ljubav prema Božjoj Riječi (Psalam 119,97. 159), za razliku od svijeta koji to nema.

Ocjena plodova

Ako je osoba stvarno u Kristu, donosit će plodove koji dokazuju to prebivanje u Kristu (Ivan 15,5a), jer je nemoguće donositi Božje plodove izvan Krista (Ivan 15,5b). Netko tko je uistinu spašen, gajit će ljubav prema zapovijedima koje nam Isus daje (Ivan 14,12-17), uključujući našu ljubav jedni za druge (Ivan 15,12). Ljubit ćemo braću (1. Ivanova 3,14), dok svijet nećemo ljubiti (1. Ivanova 2,15), i svijet će nas zato mrziti (Ivan 15,18-19). To su smjernice po kojima sa sigurnošću možete znati jeste li spašeni.

Završna molitva

Sveti Oče, Pravedni Bože, hvala Ti što si me volio prije nego što sam ja ikada volio Tebe (1. Ivanova 4,19), a tu si ljubav prema meni savršeno pokazao na križu. Nitko od nas ne zaslužuje tu ljubav, ali to je razlog zašto je Tvoja milost toliko predivna, i ja sam ti na tome zahvalan. Molim u ime divnoga Sina Božjega, Isusa Krista.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.

IZVORRhetoricaljesus.com