NaslovnicaŽivotKako nadvladati osjećaj bezvrijednosti?

Kako nadvladati osjećaj bezvrijednosti?

Svatko prolazi kroz razdoblja kada se osjeća potišteno. Kako nadvladati osjećaj bezvrijednosti?

Ponekad stvari jednostavno ne idu onako kako očekujete. Izvanredni otkaz, prekid veze ili prijateljstva, bolest … Odjednom optužbe na vaš račun, govorkanja, klevete … No, znate da niste krivi. Što učiniti kada se osjećate apsolutno bezvrijednim? Što učiniti kada na svakom koraku postoji prepreka koja kao da vas obara?

Nažalost, mnogi svoju vrijednost temelje na tome kako ih drugi vide. Ako me netko drugi smatra vrijednim, mora da nešto vrijedim, zar ne? Ali ako se ne osjećam kao da dobivam odobravanje od nekoga, ako nitko drugi ne primjećuje moju vrijednost, onda možda ne vrijedim ništa.

Kako nadvladati osjećaj bezvrijednosti?

“Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe i narode za život tvoj.” (Izaija 43, 4)

Bog vas ne gleda kao bezvrijedne, a ne biste ni vi trebali. On se raduje vama i voli vas. Sjeti se Tko te stvorio i koliko si dragocjen, vrijedan i jedinstven u Njegovim očima. Iako se možda osjećate bezvrijedno, to nije istina. On vas pročišćava u nešto nevjerojatno.

PROČITAJTE: 4 načina kako nadvladati depresiju i anskioznost

Lako je čuti laži. No, što ih više slušate, to im više vjerujete. Prije nego što to shvatite, počinjete sumnjati u svoju vrijednost. Pitate se jeste li doista važni i je li ikome stvarno stalo do vas? Ali evo istine: ti si važan Bogu! I On je taj koji vam daje istinu o vašoj vrijednosti. Dakle, kada vam glasovi u vašoj glavi ili čak glasovi drugih govore da niste važni, nemojte slušati. Slušajte Boga!

Razmotrite prošlost druge osobe

Ako ste uključeni u neku vrstu toksičnog odnosa, koliko god težak bio, odmaknite se i razmotrite prošlost druge osobe. Kako su se prema njoj ponašali cijeli život? Ponavlja li ono što joj je učinjeno? Možda ne zna kako se drugačije ponašati prema ljudima. Je li to ispravno? NE! Morate zapamtiti da oni “spuštaju” ili eliminiraju druge kako bi se osjećali bolje. Njihovi osobni problemi nemaju nikakve veze s vama.

Nahranite svoje srce dobrim stvarima

Kao što Biblija kaže: ono što ulazi u vas je ono što iz vas izlazi. Kada se osjećate bezvrijedno, posebno je važno nahraniti svoje srce. Provedite neko vrijeme u Božjoj Riječi. Pustite svoju omiljenu duhovnu glazbu. Slavite Boga i u molitvi Mu zahvaljujte što ste vrijedni u Njegovim očima i važni za Njegovo kraljevstvo.

PROČITAJTE: Molitva zahvale: 7 molitvi za zahvalnost Bogu

S Njim možete razgovarati o talentima kojima ste blagoslovljeni, o tome koliko vam neke osobe znače u životu, koje ste ciljeve ostvarili uz Njegovu pomoć.

Podsjetite se na stihove Psalma 139. u nastavku.

Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao, kosti moje ne bjehu ti sakrite dok nastajah u tajnosti, otkan u dubini zemlje. Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga. (Psalam 139, 13-16)

POMOLIMO SE: Nebeski Oče, osjećam se bezvrijedno. Ali Tvoja Riječ kaže da sam čudesno stvoren. Ti si moj nebeski Otac i Bog koji me stvorio. Nitko me ne poznaje više od Tebe. Ti znaš moju vrijednost i svrhu za koju si me stvorio. U životu sam donio mnoge odluke bez savjetovanja s Tobom. Puno sam puta krenuo krivim putem. Ali Ti me i dalje voliš. Želim Te slijediti svim svojim bićem. Molim Te, drži me za ruku i vodi me. Pomozi mi da donosim prave odluke u svom životu. Okruži me pravim osobama. Polažem nadu u Tebe i Tvoju Riječ. U Isusovo ime molim, amen.

Molitve za razne potrebe možete pronaći OVDJE.