4 načina kako nadvladati depresiju i anskioznost

Kako nadvladati depresiju i anksioznost na duhovne načine? U ovome tekstu pročitajte nekoliko korisnih savjeta.

Kao kršćani, zapovjeđeno nam je da nalazimo našu radost u Gospodinu (Filipljanima 4,5). Pa ipak, mnogi kršćani se bore s napadima depresije i duboke anksioznosti. Kako ih je moguće nadvladati? Kako to da se kršćani uopće bore s ovim problemima budući da mogu biti sigurni u Božju ljubav?

Kada se ne posluša Boga

Depresija i tjeskoba ušli su na svijet kad se prvi put nije poslušalo Boga. Do tada su Adam i Eva imali potpuni mir sa svojim Stvoriteljem, sa sobom i međusobno. Nisu morali raditi na tome, to im je bilo prirodno. Čim su se odlučili na neposlušnost Bogu, taj je mir nestao iz njihovih srca, a tjeskoba i strah poprimili su ružna lica; sakrili su se od Boga (Postanak 3,8-10).

Čim se veza s Bogom poremetila, odnos muškarca i žene postao je problematičan, a iznad svega njihov se pogled jedno na drugo izmijenio. Sada su se stidjeli (Postanak 3,10).

Biblija je vrlo iskrena

Biblija je vrlo iskrena kad je riječ o anksioznosti i depresiji. Heroji vjere su se borili s time i nisu sakrivali tu činjenicu. Ilija je htio umrijeti (1. Kraljevima 19,4). Mislio je da je jedini koji još uvijek slijedi Boga (1. Kraljevima 19,10). Mojsije je mnogo puta bio na izmaku snaga, a jednom je čak optužio Boga da mu „nanosi zlo“ (Brojevi 11,11-15). David je izlijevao svoju tjeskobu u psalmima, kao u Psalmu 22. Jeremija je vapio zbog krajnje tame u svom životu (Tužaljke 3,1-21). Psalam 88 je psalam bez ijedne zrake svjetlosti. Anksioznost i depresija su stvarni. Živimo u slomljenom svijetu.

Isus nas je pomirio

Slavite Boga, Isus nas je pomirio na križu s Bogom, a to uključuje i druge odnose. Budući da smo u Kristu i poznajemo ga, možemo poznavati pravu radost i pravi mir koji nadilazi razumijevanje (Filipljanima 4,7). Možemo živjeti u miru s našim bližnjima. Možemo biti u miru sa sobom jer je Isus sve ispravio za nas (Efežanima 2,13-14). No, to ne dolazi bez truda kao prije pada; Pavao zapravo zapovijeda slušateljstvu da rade na tome (Filipljanima 4,4-8).

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kako nadvladati depresiju i anksioznost?

1. Obratite se Bogu svojim osjećajima

Pod broj jedan, obratite se Gospodinu svim svojim osjećajima. Nemojte ih pokušavati sakriti. Nije važno koliko su sirovi. Bog može podnijeti sirove emocije; psalmi i knjiga o Jobu dokaz su toga, kao i gore navedeni odlomci.

2. Odložite jaram

Drugo, zapamtite da Isus kaže: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na sebe i naučite od mene jer sam krotka i ponizna srca. I naći ćete spokoj dušama svojim“ (Matej 11,28-30). To znači da morate priznati teret koji ste stavili na sebe. Je li vaša tjeskoba uzrokovana time što ste previše strogi prema sebi? Spustite taj jaram; skinite ga s vrata. „Uzmite jaram moj na sebe.“ Usmjerite svoj um na saznanje kakav vam to jaram Isus želi dati; neće biti pretežak, već upravo za vas, po mjeri. „Jer sam krotka i ponizna srca. I naći ćete spokoj dušama svojim.“ Isus vas poziva da budete poput Njega, ponizni i krotki; a kada postanete poput Njega, vaša duša će naći odmor. To je divno obećanje. Držite se blizu Isusa, oslonite se na Njega. On je knez mira (Izaija 9,5).

3. Tražite pomoć

Treće, možda je potrebno potražiti pomoć. Nismo stavljeni na ovu zemlju da budemo sami. Molite Boga da vam pošalje nekoga tko vas može slušati: prijatelja, mudru osobu ili vašeg pastora. Možda je vrijeme da pronađete stručnu pomoć. U tom slučaju, najbolje je pronaći iskusne kršćane, jer su problemi srca usko povezani s našim odnosom s Bogom. Stručna osoba poput savjetnika ili psihologa  osposobljena je za postavljanje pravih pitanja, stoga vam može pomoći shvatiti odakle proizlaze vaši osjećaji depresije i anksioznosti; i drugo, pomaže vam suočiti i nositi se s tim osjećajima.

4. Nemojte se okrenuti od Boga

Ali što god radite, nemojte se okrenuti od Boga. Molim vas, znajte da je blizu, čak i ako vam se čini daleko (Djela 17,27). Sjetite se da je Isus prošao kroz sve, uključujući snažnu tjeskobu (Hebrejima 4,14-15; 5,7). Zna da je zastrašujuće biti u našem tijelu. Ali On ne dopušta da na tome završi. On je s vama, svaki korak na putu. I još malo, i sve patnje će se rastopiti na blještavoj svjetlosti i toplini buduće slave koju je Isus pripremio za vas (2. Korinćanima 4,17). Još jednom će vam mir doći bez truda.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!