10 načina kako nas grijeh zarobljava (i što nam je Bog dao na raspolaganje da se oslobodimo)

Mi na svojoj strani imamo Pomagača koji nas osnažuje i pomaže nam. Evo deset načina kako nas grijeh zarobljava i kako se možemo oteti grijehu.

Ponekad želim da se neprijatelj najavi glasno trubeći. Ne bi li bilo lakše izbjeći njegove zamke kada bi se on najavljivao prije nego što napadne? No, Pismo ga tako ne predstavlja. On luta. On vara. On gleda i čeka svoju priliku kako bi nas napao. Isto tako, on se ne žuri kako bi ostvario svoje ciljeve.

Bez obzira na to, imam dobre vijesti. Naš neprijatelj se ponavlja. Ako učimo Pismo vidjeti ćemo da on koristi iste taktike danas koje je koristio i prije stotine godina. Ponekad samo mijenja pristup, ali u stvari radi se o istoj vrsti prijevare. A znate li koje su još bolje vijesti? Mi na svojoj strani imamo Pomagača koji nas osnažuje i koji nam pomaže kako bismo prepoznali istinu.

Evo deset načina kako nas grijeh zarobljava i kako se možemo oteti grijehu.

1. Svoj grijeh uspoređujemo s tuđim.

Vrlo je primamljujuće gledati na druge i reći, „Pa, nisam tako loš kao što su oni. Ja se borim“. Živimo u kulturi u kojoj je jednostavnije nego ikada ranije uspoređivati se s drugima i vjerovati da naši grijesi nisu tako skupi. Evo problema s ovakvim načinom razmišljanja: Bog ne ocjenjuje naš grijeh.

On je vrlo jasno u govoru na gori obznanio da je ona osoba koja ima grijeh u srcu ista kao ona koja ga čini (Matej 5, 21-30). Iako je ovo vrlo teško za nas, to samo dodatno naglašava našu potrebu za Spasiteljem. Dobra vijest je da na isti onaj način kako Bog gleda na grijeh, u istoj mjeri daje i milost. Svatko onaj tko dođe k Bogu u pokajanju može dobiti oprost.

2. Mislimo da ne povređujemo nikog drugog.

Ponekad mislimo da griješimo samo onda kada povređujemo druge ljude. Ovo mišljenje je obično prisutno kada se radi o idolima i ovisnostima. Ako pogledamo Stari Zavjet, vidjeti ćemo da je idole lako razaznati. Pismo je prepuno priča o ljudima koji su pravili idole kako bi se njima klanjali i obožavali ih.

Današnje vrste idola su varljivije. Isprva mogu izgledati ”nevino”, no bez obzira na to jednako su štetne za naš duh. Budimo jasni u vezi značenje idola. Idol je sve ono što stavljamo na mjesto Boga. To ne treba biti ništa materijalno. To može biti ljubavna veza, aktivnost ili čak služba. Dobra vijest u vezi ovoga jest da ako tražimo Boga sve ostalo sjeda na svoje pravo mjesto.

Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati“. (Matej 6, 33)

3. Izokrećemo Božju Riječ

Ovo je najstariji trik koji koristi naš neprijatelj. Zmija je tu strategiju upotrijebila na Evi u vrtu, a neprijatelj je koristi i danas.

Je li Bog zaista rekao da ne smijete jesti niti sa jednoga stabla koje je u vrtu“? (Postanak 3, 1)

On je znao što je Bog rekao. Njegova namjera je bila da zbuni Evu i da je navede na to da preispita ono što joj je Bog rekao.

Danas vidimo iste stvari. Neka učenja nas uče tome da je istina fleksibilna i da se može mijenjati vremenom. Ali prijatelji, Božja Istina se ne mijenja. To je Stijena, koju ne mogu maknuti niti vjetrovi niti društveni trendovi. Zato je važno da se redovito ispunjavamo Božjom Riječju i da neprestano molimo. Što više vremena provedemo u upoznavanju Boga, to ćemo biti otporniji na sotonine laži.

PROČITAJTE: 3 Sotonine laži koje su upropastile svijet

4. Vjerujemo da se kasnije možemo pokajati i promijeniti.

Nije rijetkost da shvatimo koliko je život kratak tek kada imamo bliski susret sa smrću. Možemo ići u crkvu, moliti i imati tihi čas. Ali gubitak na nas može utjecati na načine da se pitamo što je zaista važno, zbog čega smo ovdje gdje jesno i kako želimo živjeti.

Istina je da ne znamo koliko vremena svatko od nas ima. Jakov to jasno navodi u idućim stihovima:

Vi, koji ne znate, što će biti sutra, jer što je vaš život? Jer ste dim, koji se zamalo pokaže, i onda, ga nestane“. (Jakovljeva 4, 14)

Naše vrijeme ovdje na zemlji je tek sićušan komadić našega postojanja. Nemojmo pohranjivati svoje blago ovdje na zemlji, nego na nebesima gdje će ono postojati zauvijek.

5. Grijeh tajimo kako nitko ne bi znao za njega.

Što više vremena provedemo hodajući u grijehu to je teže za nas da svoje borbe iznesemo na svjetlo. Možda smo naviknuli na tamu, a da toga nismo niti postali svjesni. Kako rastužujemo Duha Svetoga time je sve teže uvidjeti Njegovo vodstvo. Iz tog razloga je vrlo važno doći k Bogu odmah nakon što smo postali svjesni svojih pogrešaka. Pavao nas upozorava da ne dopuštamo sotoni da ima prednost, a to mu dopuštamo ako nastavimo živjeti kao da je sve u redu.

Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom“. (Efežanima 4, 26)

Ova istina se može primijeniti na bilo koji grijeh, ne samo na ljutnju iz razloga što svaki grijeh sprječava naš odnos s Bogom. No, na isti način kako grijeh onemogućuje, njegova bezgranična milost i oproštenje gase ovu barijeru. Kada dođemo k Njemu, On je tu za nas.

6. Koristimo Božju milost kao ispriku.

Ponekad koristimo Božju milost kako bismo nastavili griješiti. Ali prijatelji, svrha Božje milosti nije da nam bude kao štaka uz pomoć koje ćemo šepati u tami. Jednoga dana ćemo stati pred njega i biti ćemo odgovorni za život koji smo živjeli, za darove koji su nam bili dati. Ovo nije razlog da živimo u strahu, već da vrijeme koje nam je dano iskoristimo na najbolji mogući način. I premda nas grijeh ne može odvojiti od Boga, on može pokvariti naš odnos s Njim. Grijeh može onemogućiti da čujemo Božji glas i može kvariti našu ”radio frekvenciju”.

PROČITAJTE: 10 grijeha koje Isus najsnažnije osuđuje

Nemojmo milost preobraziti u nešto što ona nije. Cijenimo je poput nevjerojatnog dara kao što ona i jest: neograničeni pristup Bogu.

7. Kažemo da Bog želi da to imamo.

Da, Bog daje dobre darove. On želi da imamo živote u izobilju koji će biti prepuni blagoslova. Ali ova istina se ne odnosi uvijek na materijalne stvari. To može izgledati drugačije od onoga što smo mi zamišljali. Kako provodimo svoje vrijeme s Bogom, tako će On sve više otkrivati planove koje ima za nas. Njegov Duh će biti u skladu s nama, a naše molitve će samo osnaživati tu povezanost. Ali ako pokušamo Boga izmanipulirati, to će služiti našim, odnosno sotonskim interesima, a ne Božjim.

8. Vjerujemo da smo prešli točku povratka.

Uobičajeno je da nekada pomislimo da smo otišli predaleko od Boga. Čujemo laži o tome da nas Bog više ne želi. Ali ovo je jedna užasna laž. Naš Otac je uvijek tu za nas i čeka nas da Mu se vratimo.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde“. (1. Ivanova 1, 9)

Kada je Bog dopustio da Njegov sin umre, On to nije učinio samo kako bi pokrio grijehe tadašnjeg svijeta. Bog je to učinio kako bi pokrio svaki grijeh koji smo ti i ja počinili i koji ćemo tek počiniti – danas, sutra i zauvijek. Pokajanje znači stajanje pred Njim obnovljeni, bez obzira na sve.

9. Mislimo da nam Bog nešto namjerno uskraćuje.

Kada se molimo za nešto i to ne dobijemo, to može biti frustrirajuće. U takvim situacijama možemo povjerovati u to da nam Bog nešto namjerno uskraćuje i tada možemo sumnjati u to koliko nas On zapravo voli. Ponekad možemo uzeti stvari u svoje ruke jer vjerujemo da Bog ne čini ništa.

Iako nećemo uvijek znati razloge Božjeg neodgovaranja na naše molitve ono u što možemo biti sigurni jest jedna stvar: On nama uvijek želi najbolje. Njegove misli su iznad naših, a Njegovi putevi su uzvišeniji od naših (Izaija 55, 9).

PROČITAJTE: Kako da priznam svoje grijehe?

Bog vidi više nego što mi vidimo. On vidi cijelu priču. On vidi zauvijek. Ako još uvijek čekamo na odgovor za to postoji razlog. Nastavi tražiti Boga cijelim svojim srcem. On te čuje.

10. Postajemo letargični.

Što više vremena provedemo hodajući putem koji nije od Boga to postajemo više slijepi. Čak i ako smo u početku svjesni svojih pogrešaka, s vremenom nas nije briga. Naša savjest s vremenom otupi. I što dulje nastavimo rastuživati Duha Svetoga to ćemo teže moći čuti Njegov glas.

To je razlog zbog kojega je važno da budemo u stalnom, neprestanom, bliskom odnosu s Bogom i vjernicima kojima možemo vjerovati. Uz to, trebamo biti i spremni na ispravljanja koja dolaze od iskrenih, dragih Kristovih sljedbenika.

Prijatelji, ako ste zapeli u grijehu znajte ovo: služimo Bogu koji čezne za time da nam da slobodu koju On daje. Ono što mi trebamo učiniti jest donijeti odluku. On nas nikada neće prisiljavati da živimo živote koje On daje. Predajmo Mu ono što nas svezuje i hajdemo danas odabrati život. Objavimo pobjedu nad svime što nas vuče unatrag.

Autorica: Abby McDonald; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!