Kako oprostiti sebi?
Foto: Unsplash

Ako vam je vaš nebeski Otac oprostio, morate i vi oprostiti sebi. Uz pomoć Božjeg Duha možete postati potpuno nova osoba.

Neki od nas teško ostavljaju prošlost iza sebe. Sjetimo se stvari koje smo učinili. Svaki put kad nam dođu u sjećanje, opet osjećamo emocije. Čini se kao da se krivnja iz prošlosti vratila snažna kao i uvijek.

Skloni smo gledati na sebe kao na zbroj svih naših dobrih i loših radnji. Vašeg Stvoritelja zanima tko ste postali, tko ste trenutno i tko postajete.

Bog se ne sjeća grijeha koje je oprostio

Recimo da ste proveli godine boreći se protiv ovisnosti, a onda ste se jednog dana uhvatili za Božje oproštenje – dopustili ste da žrtva Isusa Krista pokrije vaše prošle grijehe. Postali ste novo stvorenje u Kristu po vjeri u Njega. Od toga dana, Bog ne vidi ovisnika. Vidi novu osobu sa samokontrolom.

“Jer ću se smilovati bezakonjima njihovim i grijeha se njihovih neću više spominjati.” (Hebrejima 8, 12)

Borbe, neuspjesi i pobjede Bog koristi da vas dovede do duhovne zrelosti. Osim toga, one nemaju svrhu niti mjesto u Božjem razmišljanju.

Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša. (Psalam 103, 12)

Vaša će sjećanja ostati s vama dok god ostanete u ovom fizičkom životu. No, ružna sjećanja možete upotrijebiti kao podsjetnik na to koliko vas je promijenio vaš hod s Bogom i kao oprez da se nikada ne vratite tome.

Kako oprostiti sebi? Primjer iz Božje Riječi

Apostol Pavao proživio je mnoge godine kao uspješan član religiozne strukture vlasti. Osobno je bio uključen u lov, zatvaranje i brutalno pogubljenje Kristovih sljedbenika kao heretika. Dok je Pavao još radio ove strašne stvari, Isus se suočio s njim i dao mu ponudu za novi život i oprost. Prihvatio je Gospodinovu ponudu, ali imao je nevinu krv na rukama. Pavlova prošlost sadržavala je duboku vjersku odanost, pomiješanu s bezbožnim nasiljem i mržnjom. Kako se Pavao nosio s prošlošću?

“Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.” (Filipljanima 3, 13-14)

Prošlost je iza njega. Bila mu je važna sadašnjost i budućnost. Uvijek bi se sjećao onoga što je nekada bio. Ali svoju užasnu prošlost smatrao je pukim smećem koje se baca u zamjenu za obećanje vječnog života u Božjoj obitelji.

“Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem.” (Filipljanima 3, 8)

Bog će vam zbog vjere u Kristovo djelo na križu oprostiti sve što ste učinili. Želi da imate priliku za promjenu i novi život. Ako vam vaš nebeski Otac sve oprašta i zaboravlja, možete oprostiti sebi. Znate da ste pomireni s Bogom i imate divnu i slavnu budućnost vječnog života u Božjoj obitelji.

PROČITAJTE JOŠ: