Kako možemo pobjeći od prošlosti i nastaviti s Bogom?
Foto: Pexels

Kako možemo pobjeći od prošlosti i nastaviti s Bogom? Kako ne dopustiti neprijatelju naše duše da nas tlači i obeshrabruje?

Apostol Pavao imao je vrlo burnu prošlost. Progonio je kršćane jer su vjerovali u Isusa. Slao je muškarce i žene u zatvor, a neke je i usmrtio. Odbijao je Isusa. Evo njegovih vlastitih riječi:

“Ja sam Židov, rođen u Tarzu cilicijskom, ali odrastao u ovom gradu, do nogu Gamalielovih odgojen točno po otačkom Zakonu; bijah revnitelj Božji kao što ste svi vi još danas. Ovaj sam Put na smrt progonio, u okove bacao i predavao u tamnice muževe i žene, kako mi to može posvjedočiti i veliki svećenik i sve starješinstvo. Od njih sam i pisma dobio za braću u Damasku pa se zaputio da i one ondje okovane dovedem u Jeruzalem da se kazne.” (Djela 22, 3-5)

Kako je Pavao reagirao na svoju prošlost? Odgovor se nalazi u poslanici Filipljanima:

“Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.” (Filipljanima 3, 13-14)

Pavlova poanta je da želi sve loše zaboraviti kako bi nastavio u svojoj službi za Krista. Ne želi da mu išta stane na put. Dakle, sve je “zaboravio”.

Kako pobjeći od prošlosti i nastaviti s Bogom?

U dosadašnjem hodu s Bogom otkrio sam da me moji prošli grijesi mogu opterećivati ​​ako razmišljam o njima. Ponekad me Duh Sveti osuđuje za neki grijeh koji nisam priznao i to je dobro. Tada priznam svoje grijehe Bogu i molim za oprost, ali često me Sotona želi obeshrabriti.

Kako bismo trebali odgovoriti nakon što priznamo svoje grijehe i zahvalimo Bogu? Moramo odbiti razmišljati o našoj prošlosti. Pavao kaže: “što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem …” To se zove smjer i nada. To se zove svrha. Ne možemo ići naprijed ako uvijek gledamo unatrag preko ramena.

Božja Riječ je prepuna ohrabrenja, a jedno kaže:

“Jer oprostit ću njihova bezakonja i nikada se više neću sjećati njihovih grijeha.” (Hebrejima 8, 12)

Misliš li na svoje prošle grijehe? Sam sveznajući Bog odlučuje ne sjećati ih se. Dakle, nije da ima amneziju, ali ljepota onoga što Biblija uči ovdje je da Bog oprašta i zaboravlja.

On zna koliko je ozbiljan naš grijeh. On zna sve načine na koje smo zgriješili i predivno je što kaže: “Jer oprostit ću njihova bezakonja i nikada se više neću sjećati njihovih grijeha.” Dakle, kada vas protivnik optužuje, kada vas protivnik podsjeti na sve što ste učinili i pokušava vas srušiti teretom prošlih grijeha, samo se natopite Hebrejima, osmo poglavlje, stih 12.

Ponekad mračno raspoloženje ne nestaje tako lako
Foto: Unsplash

Ponekad mračno raspoloženje ne nestaje tako lako

Otkrio sam da ponekad moram puno vremena provoditi u Božjoj Riječi kako bih se izvukao iz svog “mračnog raspoloženja”. Usredotočujem se na činjenicu da me Bog voli i da mi je oprostio sve moje grijehe. Kada to činim, Duh Sveti koristi Božju Riječ da mi govori o područjima u mome životu koja Bog želi promijeniti. Otkrio sam da je uvijek najmračnije prije zore. Čini se da Bog uvijek dopušta da prođem kroz teško razdoblje prije nego dođe prekrasan blagoslov.

PROČITAJTE JOŠ: