Kako pobjeđivati u borbama protiv iskušenja?

„Iznad svega, čuvajte vaša srca, jer iz njih izvire život.“ (Mudre izreke 4, 23) 

Ako želimo biti sposobni pobjeđivati u borbama protiv naših vlastitih iskušenja, najprije trebamo znati što je ono što nas čini toliko ranjivima na sotonina iskušenja

U poslanici Efežanima 4, 27 piše: „Ne činite nikakvog ustupka đavlu.“ Ne dajmo nikakav prostor Sotoni, odakle bi on mogao koristiti naše slabosti i upropaštavati naše živote. 

Koji je najčešći ustupak koji mi danas možemo dati Sotoni, što mu omogućava da nas gurne u sva ta iskušenja? Vrsta ustupka je bilo kakva negativna emocija.

Svaki puta kada osjetimo negativne emocije, Sotoni smo dali ustupak u našim životima. Zbog tog ustupka postajemo ranjiviji za iskušenja. Zbog toga Biblija u Mudrim izrekama kaže: „Iznad svega, čuvajte vaša srca, jer iz njih izvire život.“ (4, 23) 

Srce je smješteno ”u središtu” naših osjećaja. No kako bismo pobijedili iskušenje, ne trebamo se usredotočiti na naše ponašanje i ono što ćemo upravo učiniti. Umjesto toga, trebamo identificirati misli koje imamo kao i osjećaje koji nastaju iz tih misli. 

Sotona manipulativno djeluje na naše misli i osjećaje

Na te načine nas Sotona dovede na ”tanak led:” ne kroz naše ponašanje, nego kroz naše misli. Sotona se poigrava s našim osjećajima svakodnevno. On je stručnjak u manipuliranju našim raspoloženjima. Sotona može kod nas dovesti do stvaranja određenih osjećaja kroz utjecaj na naše misli, što kod nas izaziva sumnju u istinitost Božje Riječi. 

Nakon što je okupirao naše emocije, to je to. Nakon što emocije prorade, dogodit će se određeno ponašanje. Sotona zna da će vas vaše negativne emocije odvesti u grijeh. 

Daleko smo ranjiviji na iskušenja kada osjetimo negativne emocije. Sotona zna njihovu korist i želi ih iskoristiti kako bi nas uništio. Mi bismo isto tako trebali znati o kakvim se emocijama radi. 

Jedini način kako ćemo se moći oduprijeti bilo kakvom iskušenju koje se pojavljuje u našim životima, jest ako identificiramo osjećaje koji nas čine ranjivima. Nakon toga, naš fokus trebamo staviti na Božju Riječ, kako bismo te negativne emocije mogli zamijeniti s Božjom ljubavlju. 

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!